Foto: Wikipedia. Krudttønden
Foto: Wikipedia. Krudttønden

Kommune efter terrorangreb: Loven har et hul

Politik

18/2/15 12:13

Suleman Haider

Unge på vej til at blive hellige krigere kan slippe fuldstændig gennem det system, der netop skulle fange dem, hvis de er blevet radikaliseret i fængslet.

Sådan lyder advarslen nu fra Københavns Kommune efter lørdagens terrorangreb, hvor den 22-årige tidligere voldsdømte Omar Abdel Hamid El-Hussein ifølge politiet skød og dræbte to og sårede fem i København.

Ifølge afdelingschef i Jobcenter København, Dorthe Bayer, får kommunen nemlig intet at vide om potentielle radikaliserede unge, hvis de har været varetægtsfængslet og bliver løsladt før endelig dom.
»Der er et klart hul her. Både kommunen og Kriminalforsorgen står magtesløse over for det. Hvis du bliver løsladt, mens du sidder i varetægt og afventer dom, er der et slip, et hul. Man burde have et it-system, hvor man kan trykke på en knap og se, om en person er blevet indsat eller blevet løsladt,« siger hun til Jyllands-Posten.dk.

Flere kilder med kendskab til Omar Abdel Hamid El-Husseins sag siger, at det netop var det, der skete, da den nu afdøde mand 14 dage før terrorangrebet blev løsladt, mens han ventede på sin endelige dom efter et voldsomt knivoverfald. Han havde anket sagen og skulle først i retten igen i august 2015. Allerede i september sendte Kriminalforsorgen et bekymringsnotat til Politiets Efterretningstjeneste (PET) om, at Omar Abdel Hamid El-Hussein var blevet radikaliseret.

Men Københavns Kommune fik intet at vide og kunne derfor ikke sætte et antiradikaliseringsprogram i gang for at sikre, at han kom på ret køl igen, da han kom ud fra fængslet.
Det bekymrer flere af kilderne, der peger på, at PET selv har advaret om, at et stigende antal unge, radikale muslimer med bandebaggrund udgør en sikkerhedstrussel mod Danmark. En kilde siger ligefrem, at myndighederne »har et kommunikationsproblem«.

En anden kilde med kendskab til Omars sag flere år tilbage siger, at flere væsentlige informationer ikke er blevet delt om manden.  Et forhold, der strækker sig helt tilbage til, da gerningsmanden begyndte at blive en del af bandemiljøet i Mjølnerparken. 
”Det er et problem vi ser igen og igen, at unge voldelige ekstreme personer med bandebaggrund ikke får hjælp, når de kommer ud af fængslet. Og sådan var det også for Omar,”

Også Kriminalforsorgen peger på, at de nuværende procedurer kan skabe problemer.
»Hvis en indsat bliver løsladt direkte i retten, ved Kriminalforsorgen det ikke på forhånd. Derfor er det umuligt at forberede udslusning,« siger Marie Louise Jørgensen, forsorgsfuldmægtig i Kriminalforsorgen.