Mona Striib, forbundsformand for FOA og en af medlemmerne af Virkelighedens Velfærd. Foto: FOA

Coronakrisen har indefrosset milliarder i kommunekasserne: Pengene skal gå til genopretning af velfærden

Velfærd

16/03/2021 10:35

Theis

Regeringen skal give kommunerne friere tøjler i 2021, fjerne serviceloftet og give fuld adgang til de velfærds-milliarder, der ikke er brugt i 2020 på grund af coronakrisen. Sådan lyder opfordringen fra fem af de store offentlige fagforbund.

Coronakrisen har betydet store omvæltninger for borgere såvel som ansatte i kommunerne. Et år med vidtrækkende restriktioner har påvirket den generelle trivsel hos mange danskere, men også vendt op og ned på kommunernes økonomi, blandt andet fordi mange aktiviteter er blevet udskudt på grund af corona-pandemien. 

En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at en lang række faste udgifter, der skulle være brugt i 2020, er havnet i kommunekassen i stedet for at gøre en forskel i servicen overfor borgerne. Det gælder for eksempel udgifter til drift af skoler og institutioner, der har været lukket samt forskellige sociale og forebyggende indsatser og efter- og videreuddannelse.

Opgørelsen er baseret på de foreløbige kommunale regnskabstalDen viser, at der står mindst 2,7 milliarder kroner iubrugte midler efter regnskabsåret 2020.

Det er de penge, som de fem fagforbund i Virkelighedens Velfærd (FOA, BUPL, Danmarks Lærerforening, Dansk Socialrådgiverforening og HK Kommunal) nu vil have ud til bedre velfærd for borgerne i bl.a. daginstitutioner, jobcentre, plejehjem og skoler. 

”Der er brug for en genopretningsplan, der styrker velfærden og ikke mindst øger trivslen hos nogle af de grupper, der har lidt alvorligt det forgangne år,” siger de fem formænd i Virkelighedens Velfærd og tilføjer:

”Løsningen ligger lige for. Regeringen skal give grønt lys til, at kommunerne i år kan løfte servicerammen, så borgerne får fuld valuta for de penge, der skulle være gået til kernevelfærd, men som ender med at lande i kommunekasserne rundt omkring på landets rådhuse, fordi kommunerne stadig bliver holdt i en stram økonomisk spændetrøje.”

Helt konkret ønsker fagforbundene, at kommunerne får løftet servicerammen, og i 2021 bliver fritaget for budgetloven, som forhindrer landets kommuner i, at ubrugte midler et år kan anvendes året efter.

I stedet skal kommunerne have fuld råderet over de 2,7 mia. kroner, der ikke blev brugt i 2020. Det er afgørende for at styrke velfærden. Både mens coronakrisen holder store dele af landet i stramme tøjler, og når vi snart genåbner samfundet gradvist igen.

”Der venter kommunerne en kæmpe opgave, når vi skal genoprette forholdene for vores ældre, børn, unge, arbejdsløse og udsatte borgere. De velfærdstropper, der er gået forrest i et meget opslidende år med corona, savner tid og ressourcer. Og hvis pædagoger, lærere, socialrådgivere, social- og sundhedsmedarbejdere og administrative medarbejdere i kommunerne skal løfte denne opgave, så kræver det en udvidet økonomisk ramme. Det har regeringen her fået en gylden mulighed for at give kommunerne, uden at der skal afsættes en ny stor hjælpepakke i milliardklassen,” siger formændene i Virkelighedens Velfærd.

Om virkelighedens velfærd

Virkelighedens Velfærd består af fagforbundene FOA, HK Kommunal, BUPL, Dansk Socialrådgiverforening og Danmarks Lærerforening. Tilsammen repræsenterer de omkring 335.000 velfærdsmedarbejdere.

Formændene er Mona Striib (FOA), Lene Roed (HK Kommunal), Elisa Rimpler (BUPL), Mads Bilstrup (Dansk Socialrådgiverforening) og Gordon Ørskov Madsen (Danmarks Lærerforening).

Mest Læste

Annonce