Danmark og delstaten Maryland indgår samarbejde om havvind

Danmark stiller ekspertviden til rådighed for delstaten Maryland, der har planer om at opføre en havvindmøllepark på 200 MW ud for den amerikanske østkyst. Samarbejdet vil bidrage til at opfylde målene i Præsident Obamas klimaplan.

USA er verdens næststørste udleder af drivhusgasser. Men Præsident Obama ønsker med sin klimaplan at reducere CO2 udledningen med 17 procent i 2020 i forhold til niveauet i 2005. Delstaten Maryland har et selvstændigt mål om at reducere CO2 udledningen med 25 procent i 2020.

Obamas klimaplan indeholder blandt andet en målsætning om at stille føderalt land og havbund til rådighed for udbygning med 10GW vindenergi frem til 2020. Det svarer til 25 gange Anholt Havvindmøllepark.

En række amerikanske delstater har planer om at udnytte de gode vindressourcer ud for USA's kyster, men hidtil er det gået særdeles trægt med realiseringen. Det skyldes blandt andet, at usikkerhed om udbudsvilkår og drift har fået investorer til at holde sig væk.

”Vindressourcen ud for USA's kyster er estimeret til 4.000 GW, så der er et enormt potentiale for at reducere USA's CO2-udledninger, hvis energien udnyttes. Vi har erfaring med hele processen, når det gælder om at etablere og drive havvindmølleparker, og den viden vil vi dele med energimyndighederne i Maryland. Samtidig kan vi være med til at give Præsident Obamas klimaplan et lille, men vigtigt skub i den rigtige retning”, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

I finansloven for 2013 har regeringen og Enhedslisten afsat fem millioner kroner over to år til et samarbejde med et eller to udvalgte ilande, hvis nationale klima- og energiindsats har afgørende betydning for de globale udledninger af drivhusgasser. Midlerne skal primært bruges til at aflønne danske energieksperter og i mindre omfang eksterne rådgivere.

Omdrejningspunktet for samarbejdet med Maryland vil være regulering og håndtering af risici i forbindelse med delstatens udbud af en havvindmøllepark på 200 MW omkring 20 km ud for turistdestinationen Ocean City på den amerikanske østkyst. Havvindmølleparken skal i udbud til næste år, og det ventes, at de øvrige amerikanske kyststater med planer om at udnytte vindressourcen vil kunne drage nytte af erfaringerne.

”Vores satsning på offshore vindenergi skaber nye jobs og vækstmuligheder for Maryland. Samtidig bevæger vi os mod en fremtid med mere bæredygtig energi. Vi engagerer os i internationale partnerskaber for at fremme en lovende grøn energiteknologi, forbedre vores økonomi og styrke konkurrenceevnen. Dermed bidrager vi til en mere bæredygtig fremtid for vores indbyggere og vores planet”, siger guvernør Marylands guvernør Martin O’Malley.

Danmark besidder unikke kompetencer, når det handler om at udbyde, bygge og drive havvindmølleparker. Men virksomhederne er også blandt de førende i verden inden for vindenergi. Derfor forventer Martin Lidegaard, at danske virksomheder vil udnytte mulighederne i USA.

”Vi har erfaring med, at et samarbejde mellem myndigheder kan kaste ordrer af sig til danske virksomheder. Vi vil derfor bestræbe os på, at samarbejdet med Maryland også kan bidrage til at skabe vækst og arbejdspladser herhjemme”, siger Martin Lidegaard.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard kan kontaktes via pressechef Claus Kaae-Nielsen [email protected] eller 41729011

Pressekontakt i Maryland Energy Administration Devan Willemsen:[email protected]

Emneord: Klima, Maryland, Havvindmøller, Barack Obama, Martin Lidegaard, Energi
Ministeriet for Klima, Bygning og Energi på DenOffentlige.dk Ministeriet for Klima, Bygning og Energi er nu blevet nedlagt efter valget og det nye Ministerium hedder nu Energi-, forsynings- og klimaministeriet. 
Aktivitet: Artikler: 60 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg leverer 20 procent af CO2-reduktionerne frem mod 2030

  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg lægger i sine anbefalinger til regeringen op til en gennemgribende forandring af bygge- og anlægsbranchen. CO2-regnskaber for bygge- og anlægsprojekter, forbud mod oliefyr og strenge krav til renoveringer af offentlige og private bygninger er nogle af de mere end 60 forslag fra klimapartnerskabet.

 • 12.03.20 Europa
  Ny rekord: Danmark har det største antal patentansøgninger nogensinde

  Danmark har indleveret det største antal patentansøgninger nogensinde og placerer sig som det tredje mest innovative land i Europa. Det viser det seneste patent-indeks fra Den Europæiske Patentmyndighed (EPO). Vedvarende energi indtager førstepladsen, mens der inden for bioteknologi og medicinsk teknologi er sket et fald i antallet af danske ansøgninger.

 • 05.03.20 Infrastruktur
  National rapport: Danmarks vitale infrastruktur lider under klimapres

  Ny rapport peger på, at Danmark mangler op mod 175 milliarder for at kunne opretholde en ordentlig fremtids- og klimasikret infrastruktur. Værst ser det ud for vores vandforsyning, de kommunale bygninger, veje og broer samt jernbanenettet. Klimaparatheden halter for stort set alle infrastrukturområder.

 • 02.03.20
  Miljøministeren: Klimaramte kommuners forslag skal på bordet

  Lea Wermelin opfordrer Kommunernes Landsforening og borgmestre, som er ramt af de aktuelle oversvømmelser til at komme med forslag til regeringens plan for klimatilpasning.

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.