Dansk bundplacering for ældres liv undrer Ældre Sagen

Dårligere sundhed placerer i undersøgelse Danmark langt under nabolandene i forhold til ældres livskvalitet

Danmarks kedelige placering helt nede på 17. pladsen over, hvilke lande det er bedst at blive gammel i, kommer noget bag på Ældre sagen. 

I den første globale undersøgelse af livskvalitet for ældre i 91 lande over hele kloden, ligger Danmark klart under de andre nordiske lande. I undersøgelsen fra den britiske bistandsorganisation Help Age International er Sverige og Norge nummer et og to, mens Island og Finland er på 9.- og 15.-pladsen.

Når Danmark falder igennem i forhold til vore nabolande, så skyldes det især en dårlig score på sundhedsområdet, hvor Danmark blandt de 91 deltagerlande ender helt nede på en plads som nummer 40.

Sammenlignet med mønsterlandet Sverige så skal en gammel dansker forvente at leve et år mindre. 

Desuden viser sammenligningen, at en gennemsnitssvensker kan regne med to års længere levetid i den sidste ende, hvor man stadig er rask og ikke fejler det store.

At danskernes helbred ikke er i toppen, kommer ikke bag på souschef Jens Højgaard fra Ældre Sagen.

- Det er jo velkendt, at vi generelt i Danmark drikker og ryger for meget og spiser for usundt og motionerer for lidt. Det er jo ikke specielt for de ældre. Men til gengæld så kommer regningen for et mindre sundt liv selvfølgelig i den sidste ende, siger han.

Til gengæld så viser undersøgelsen også, at mange flere ældre svenskere føler en mening med livet, end ældre danskere gør. Og det undrer Jens Højgaard.

- At svenskerne skulle være så meget mere tilfredse med livet, er overraskende. Det passer ikke rigtigt med tidligere lykkeundersøgelser, hvor Danmark normalt ligger i top eller til andre undersøgelser, vi i Ældre Sagen selv har lavet, siger han.

- Men det er da tankevækkende, at vi i forhold til sammenlignelige lande ligger så langt nede i tabellen. Så vi vil da i Ældre Sagen granske tallene for nærmere forklaringer. Og det håber vi da også, at myndighederne vil gøre.

/ritzau/

Emneord: Ældre Sagen, Livskvalitet, Ældre, Sundhed, Sverige, Jens Højgaard
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.