Det går langsomt fremad med ligelønnen

Lønforskellen mellem mænd og kvinder i Danmark blevet mindre siden de sene 1990’ere, viser SFI’s forskning. Det hænger bl.a. sammen med, at kvinder er blevet bedre uddannede. Men det går stadig langsomt med at udligne lønforskellene.

Du får stadig alt andet lige mindre i lønposen, hvis du hedder Eva, end hvis du hedder Adam. SFI har fulgt udviklingen i lønforskellen mellem mænd og kvinder siden 1997. En ny rapport bringer tallene på området op til 2011, og trækker de store linjer op for hele perioden.

Mindre lønforskelle i det offentlige
Undersøgelsen viser, at lønforskellene mellem mænd og kvinder er blevet mindre i de 15 år, der er gået. Faldet er mest udtalt i den offentlige sektor, mens det er ret beskedent på arbejdsmarkedet som helhed.

Der er dog stadig relativt store forskelle på, hvad mænd og kvinder får i betaling for deres arbejde. Den gennemsnitlige lønforskel mellem kønnene på hele arbejdsmarkedet ligger på mellem 13 og 17 pct. Tager man højde for, at mænd og kvinder typisk tager forskellige uddannelser, varetager forskellige job og ofte også vælger at arbejde i forskellige sektorer, er lønforskellen på mellem 4 og 7 pct.

Kvinder bliver bedre uddannet
Udviklingen hænger bl.a. sammen med, at kvinder er blevet bedre uddannet. Men tallene viser, at kvinderne slet ikke har fået det fulde udbytte af den udvikling, fortæller seniorforsker Mona Larsen:

”Mange har haft en forestilling om, at når kvinder blev lige så højt uddannede som mænd, så ville lønforskellen også blive væsentligt mindre. Men selv om kvinderne for flere år siden har overhalet mændene, hvad angår gennemsnitlig uddannelseslængde, så er forskellen mellem de to køns lønniveau fortsat stor. Det bliver spændende at se i de kommende år, om faldet i lønforskellene fortsætter”, siger Mona Larsen.

Rapporten er bestilt af Beskæftigelsesministeriet og bygger på registerdata om ansatte på det meste af arbejdsmarkedet i alderen 25-59 år.


Yderligere oplysninger: Seniorforsker Mona Larsen, tlf. 33 48 08 75, eller kommunikationschef Ulla Haahr, tlf. 25 37 36 51
Udgivelse: Mona Larsen, Helle Sophie Bøje Houlberg: Lønforskelle mellem mænd og kvinder 2007-2011. SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 13:24
Udgivelsesdato: 18. september 2013
Omfang/pris: 180 sider / 180,00 kr. inkl. moms.
 

Læs resumé »
Læs mere, bestil/download rapport »   
 

SFI på DenOffentlige.dk SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. SFI er et uafhængigt nationalt forskningscenter under Socialministeriet....
Aktivitet: Artikler: 36 | Events: 5 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.