Direktøren fredes: Bred aftale sløjfer nye millionbesparelser i Skat

Skat får nu tilført ekstra ressourcer i form af penge og flere medarbejdere. Men ansættelse af 350 skattefolk til at bistå med inddrivningen er langt fra nok, mener FTF, der kræver 1000. Samtidig fredes direktøren, mens EL mener at politikere løber fra ansvar i skattesag.

Med bred politisk opbakning bliver der nu slået en streg over allerede planlagte, massive sparerunder i håb om, at det er nok til at få Skat på ret køl igen efter en række skandalesager, der har kostet milliardbeløb.

Regeringen har besluttet at tilbagerulle besparelser på 315 årsværk i Skat og tilføre ekstra 35 årsværk til inddrivelse samt 50 årsværk til udbytteområdet. Det står klart fredag, hvor skatteminister Karsten Lauritzen (V) fremlægger sin handlingsplan for Skat.

- Der sidder for få hænder og kigger på sagerne. Det ændrer vi på nu med en markant oprustning, siger Karsten Lauritzen med henvisning til sagen om udbytteskat.
 
Her har Skat tilsyneladende udbetalt 6,2 milliarder kroner til svindlere i udlandet trods flere advarsler om manglende kontrol med udbetalingerne.
 
Karsten Lauritzen har på forhånd sikret sig opbakning til planen fra et bredt flertal af Folketingets partier. Den betyder, at Skat næste år vil blive tilført 130 millioner kroner, og fra 2017 og frem vil Skat årligt få 240 millioner kroner ekstra.
 
Ud over regeringen er Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Radikale og De Konservative med i aftalen om at give Skat bedre rammer for opkrævningen.
 
Foruden flere ressourcer i form af penge og mandskab vil politikerne se på, om reglerne kan forenkles, så det bliver lettere at opkræve Skat.
 
Skats direktør er fredet og har ministeropbakning
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har haft "samtale" med Skats direktør efter endnu en række skandaler.
Fire direktører og en personaleleder er blevet fyret på baggrund af skandalesagerne om udvikling af Skats udskældte og snart helt skrottede it-system EFI og svindel med udbytteskat til 6,2 milliarder kroner.
 
Men Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, beholder sit job, og det bakker skatteminister Karsten Lauritzen (V) op om.
 
- Problemerne blev ikke videregivet til Skats øverste ledelse. Derfor holder jeg it-direktøren ansvarlig.  Jeg har det sådan, at når det handler om it, så er det ham med ansvaret for it, der skal holdes ansvarlig. Og det samme er tilfældet med andre. Og nu er Jesper Rønnow chef for det hele, men med de oplysninger, som jeg har, så er det ikke Skats øverste ledelse, som jeg vil holde ansvarlig for det her, siger ministeren.
 
Karsten Lauritzen mener, at Skats direktør med fyringerne har truffet de rigtige personalemæssige beslutninger.
 
- En meget stor del af Skats direktion er sendt hjem nu. Jeg har aldrig oplevet, at så mange embedsmænd er blevet sendt hjem. Tjenestemandsansatte kan se frem til tjenstlige forhør - det er ganske vidtgående, siger skatteministeren, som tilføjer:
 
- Der er grund til at rette kritik af Rønnow. Men jeg har tillid til, at han kan løfte opgaven. Jeg mener, at det er ham, der skal stå i spidsen for Skat.
 
FTF: Behov for mindst 1000 flere skattefolk
Positivt, men langt fra nok.
 
Sådan karakteriserer FTF og Dansk Told- og Skatteforbund skatteminister Karsten Lauritzens (V) handlingsplan for det skandaleramte Skat.
 
Forbundene kritiserer især, at der kun tilføres 350 nye medarbejdere til inddrivelsesområdet, der er blevet udpint på grund af besparelser. Derfor kræver forbundene mindst 1000 ekstra ansættelser til at løse opgaven.
 
- Al inddrivelse af gæld skal nu igennem en manuel sagsbehandling, og alene den opgave kræver mindst 1000 ekstra ansatte til at løse opgaven.
 
- Politikerne har nu indset, at de er gået alt for langt i deres besparelses- og effektiviseringsiver, der har ramt Skat ekstremt hårdt. 
 
- Det rammer faglighed, kvalitet og vores velfærdssamfund, når politikere tror, at de kan effektivisere de ansatte væk, lyder det i en kommentar fra de to forbund.
 
EL: Flertal af politikere løber fra ansvar i skattesag
Politikerne er uærlige og løber fra deres ansvar med den aftale, der skal genoprette Skat, mener Enhedslisten.
 
- Aftalen er uambitiøs, og det er utrolig ærgerligt, at de politikere, der har sparet Skat i stumper og stykker gennem ti år, nu løber fra ansvaret og placerer aben hos nogle embedsmænd og vasker hænder, siger Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund.
 
Han henviser til de tusindvis af medarbejdere, der siden 2005 er blevet afskediget i Skat, der næsten har fået halveret sin stab i det tidsrum.
 
- Det er vigtigt at sige, at der også er et politisk ansvar, og det er uærligt, at de ikke står ved det, siger Rune Lund, der sammen med Alternativet og SF står uden for genopretningsplanen for Skat.
 
- Det er Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der i forbindelse med strukturreformen blandt andet nedlagde omkring 3000 stillinger i Skat. Men også den tidligere S-R-SF-regering nedlagde omkring 400 stillinger, siger han.
 
Med genopretnings-aftalen sløjfes planlagte besparelser på trecifrede millionbeløb hvert år. Men der er ikke tale om nye penge til Skat, påpeger Rune Lund.
 
- Der er ikke tale om, at der skal tilføres flere penge. De penge vil kun annullere allerede planlagte besparelser. Man går ikke ud og bruger en masse nye penge på at rette op.
 
FAKTA: Planen om at bringe Skat på ret kurs
Det fremgår det af en ny politisk aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Radikale og De Konservative, der sikrer flere ansatte i Skat. 
 
* Skatteministeriet skal i samarbejde med Skat og eksterne eksperter udvikle et nyt it-system og lægge en ny strategi med en reorganisering som eksterne eksperter skal stå for.
 
* Det skandaleramte digitale inddrivelsessystem, EFI, har fået det endelige dødsstød og lukkes gradvist ned. I 2019 skal det nye digitale inddrivelsessystem stå klar.
 
* Indtil da tilføres Skat ressourcer, så der kan inddrives skat fra dårligere betalere manuelt. Efter politisk aftale er de planlagte besparelser i Skat sparket til hjørne, så Skat undgår at afskedige 315 medarbejdere. 
 
* En ny enhed i Skatteministeriet skal arbejde på at forenkle inddrivelseslovgivningen, så den bliver lettere at administrere. Der bliver givet midler til Skat, svarende til 50 nye ansatte, for at styrke området for udbytteskat. Samtidig ansættes 35 nye medarbejdere til inddrivelse af Skat fra dårlige betalere. Der skal også oprettes flere nye afdelinger i Skat, herunder en ny Styrings- og Analyseafdeling og en ny enhed for Revision og Opfølgning, som skal sikre, at der bliver fulgt op på kritikken fra Skatteministeriets Interne Revision og Rigsrevisionen.
 
* For at undgå fremtidige fejlansættelser hyres firmaet Advisory Board til at lave en rekrutteringsstrategi. 
 
* Samtidig har Skats øverste direktør hjemsendt fire direktører og en personaleleder på baggrund af skandalesagerne om udvikling af EFI-systemet og svindel med udbytteskat. At de er hjemsendt betyder, at de ikke skal møde på arbejde, men skal stå til rådighed, såfremt der bliver stillet krav om det. Formålet med hjemsendelserne er, at der ikke skal opstå tvivl om, at de pågældende medarbejdere kan påvirke videre undersøgelser af de kritiserede forhold, lyder det fra Skat. 
 
Kilde: Skatteministeriet. 
 
/ritzau/
Emneord: Skat, Skandaler, It-skandaler, Jesper Rønnow Simonsen, Skatteministeriet, Karsten Lauritzen, Folketinget, Besparelser, Offentlige fyringer, Offentlige ansatte
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også