Drop tennissokkerne og tag et opgør med fordømmelsen

Politik

14/08/2013 12:02

Nick Allentoft

Den offentlige debat har taget en udvikling i en kedelig retning. Nulfejlskultur, nul tolerance og nul plads til indhold. Mennesker, der træder forkert, bliver trukket gennem en fordømmelse af uhørte dimensioner, hvorefter de hænges på skafottet til skue for enhver anden, der kunne træde ved siden af. Det er med til at fordumme vores samfund.

De sidste dage af sommerferien viste den offentlige debat sit klamme ansigt igen. På få timer blev Socialdemokraternes daværende IT-ordfører, Trine Bramsen, trukket gennem pøbelens nådesløse fordømmelse. En pøbel, der slår hårdt, brutalt, ondt og grimt ned - og ofte ledes an af etablerede meningsdannere, godt hjulpet af medier, der griber til det lette konfliktvåben.

Trine Bramsen blev dømt på en overskrift, som slet ikke står mål med indholdet i den tekst, hun havde skrevet. Med et indlæg på Version2 under overskriften “Opråb til it-nørderne: Smid tennissokkerne - og tal, så vi kan forstå det!” fik politikeren sat en hel branche i fordømmende flammer.

Trods eksempelvis et par sætninger som “Selvom beskrivelsen langt fra passer på alle it-nørder, indeholder stereotypen en grad af sandhed. Og på version2.dk kan man da også ligefrem teste, hvilken type it-nørd man selv er.” og “Men et imageskrifte blandt it-nørder er tiltrængt, hvis denne mission skal opnås. Og ikke mindst, hvis vi skal sikre at it-nørdernes gode arvemasse reproduceres” blev Bramsen med et slag offer for en masse menneskers forkastelse.

Nulfejlskulturen hersker

Politikerens humoristiske indlæg begik den fejl, at ironi og humor står stærkest, når man bruger det på sig selv - ikke når man bruger det på andre. Så falder folkets hammer. Her var det nok til, at en række meningsdannere fik lejlighed til at skabe opmærksomhed om en bestemt gruppe mennesker - IT-folket - og naturligvis dem selv.  

Ekspert i digitale medier, Trine-Maria Kristensen, var tør og humorforladt blandt de første hårde dommere. Den 2. august, hvor Bramsens indlæg kom, lagde Kristensen denne opdatering ud:

“Det her er altså noget af det mest fordomsfulde, jeg har læst meget længe. Jeg kender meget få IT-folk, der kan passe ind i den her smalsporede tankegang og jeg forstår ganske enkelt ikke, at en IT-ordfører kan få sig selv til at skrive den slags ureflekterede vrøvl om en hel faggruppe?” skrev Trine-Maria Kristensen på sin Facebookprofil.

Venstres IT-ordfører, Michael Aastrup Jensen, hoppede på flodbølgen, og scorede nogle lette point.

“Jeg er nu fuldstændig ligeglad med, hvordan IT folk ser ud og hvad de går klædt i. Men i stedet for at svine dem til som Socialdemokratiets IT ordfører gør, så burde vi i stedet for sikre, at endnu flere kommer ind i IT branchen, da det er en af de brancher som har størst vækst - her hjælper min ordførerkollegaers indlæg med hendes fordomme bare ikke,” skrev Michael Aastrup Jensen på sin Facebook.

Den socialdemokratiske IT-ordfører konstaterede hurtigt, at noget var ved at ske med hendes tekst, og kommenterede med denne bemærkning på sin Facebook:

“Har skrevet ugens sommer-blogindlæg om it-nørder på version2 med humoristik glimt i øjet. Kan forstå at nogle føler sig stødt over diskussionen om it-branchens image. Det skal jeg som stor it-fan være den første til at beklage. Det er på ingen måde i den ånd jeg har tilladt mig at diskutere it-nørder. Men lad os bestemt tage en god debat om, hvordan vi gør branchens image mere attraktivt. Vi har brug for flere seje it-eksperter i DK.”

Når de dannede bliver udannede

Det er pudsigt, som et enkelt menneskes tekst på et tilfældigt medie, kan gå i rundhyl som var verden ved at gå under. Dannede mennesker som Trine-Maria Kristensen og Michael Aastrup Jensen vælger lidt udannet at bruge bølgen af fordummelse til at fælde dom over en relativt uskyldig tekst.

Begge meningsdannerne viser normalt et pænt ansigt på Facebook, men med deres reaktioner får de et medansvar for fordummelsen af vores samfund.

Dagen efter Bramsens forsøg på at skabe en humoristisk debat om såvel IT-branchen som vores opfattelse af hinanden, gik fordømmelsen af hende et skridt videre. Trods politikerens egen ovenstående beklagelse og opfordring til en debat om IT-branchens image oprettede nogle forurettede gruppen “It-professionelle imod Trine Bramsen” med følgende beskrivelse:

“Denne side er oprettet for at IT professionelle og andre kan give udtryk for deres utilfredshed med Trine Bramsen som IT ordfører for Socialdemokratiet.

Trine Bramsen er IT ordfører for socialdemokratiet. Denne gruppe er oprettet for at IT professionelle og andre der arbejder med og respekterer IT kan give deres mening til kende.

Trine Bramsen har ikke den fornødne indsigt til at besidde denne post, og formålet med gruppen er at få hende erstattet med en der besidder den kompetence der skal til for at professionen igen kan føle at dens interesser bliver varetaget på fornuftig vis.”

Nu skulle den formastelige simpelthen hænges på skafottet. Siden har nu over 2500 støtter, og de fik tirsdag deres vilje.

Cirklen sluttet

Imens bloggere på Version2 i den følgende tid kastede sig ind i debatten, bakkede meningsdanneren og eksperten op. Trine-Maria Kristensen skrev følgende begrundelse på Facebook, da hun opfordrede sine over 1000 venner til at bakke gruppen “It-professionelle mod Trine Bramsen” op:

“Jeg har det svært med alle mulige former for fordomsfuldhed og jeg forstår ganske enkelt ikke, hvorfor Socialdemokraterne mener, de kan bruge Trine Bramsen som ordfører på IT-området....”

Trine-Maria Kristensen besvarer hellere fordomme med fordømmelse. Hun har det svært med fordomsfuldhed, men har intet imod at puste til ilden, når muligheden for indholdsløst at fordømme byder sig.

Sagen har endnu engang bekræftet, at alt for mange af os, der blander os i den offentlige debat hellere bruger energien på ingenting end på indhold. Vi viser nul tolerance overfor dem, der træder tilnærmelsesvist forkert i den offentlige debat. Men hvorfor har vi så høj tolerance over for den konstante forfølgelse af petitesser og hetzende personsager? Med denne nulfejlskultur får vi en indholdsløs og sensationstørstende offentlighed, hvor man kun tør kommunikere i sikre polerede politisk korrekte sætninger grænsende til det intetsigende.

Muligvis er der fingre at sætte i Trine Bramsens indlæg. Men med skafottet som gerningssted skabes der næppe rum for nogen form for konstruktiv dialog. Med branchefolkenes behandling af den socialdemokratiske it-ordfører står én ting lysende klart. Interessen for at blive ordfører på IT-området kan ikke være blevet større. Dermed har IT-branchen blot forværret sin egen situation, og direkte bekræftet Trine Bramsens pointer fra det indlæg, der satte det hele i gang. Nå ja, branchen kom af med Trine Bramsen, der tog et skridt op ad karrierestigen tirsdag med udnævnelsen som retsordfører, mens posten som IT-ordfører nu er givet videre til den nyvalgte Karin Gaardsted, hvis politiske karriere ironisk nok er præget af børnepolitik.

Mest Læste

Annonce