Dropper tomme busser: Udkantskommuner støtter taxature

Det er en måde at udnytte ressourcerne bedst muligt på, mener Nordjyllands Trafikselskab.

Det er slut med halvtomme busser på mange af landevejene i Udkantsdanmark.

Flere landkommuner har nu skiftet de store tomme busser ud med taxaer, der kun kører, når det er nødvendigt. Det skriver Avisen.dk.

Ordningen hedder flextur, og den bliver stadig mere populær. I Nordjylland melder trafikselskabet NT om en stigning i antallet af ture. Fra 700.000 ture i 2009 til 1.600.000 ture i 2011, og antallet er stigende.

- Set ud fra en miljømæssig og økonomisk synsvinkel er det alt for meget at køre med en stor bus, der kun opsamler tre eller fire passagerer, siger Nicolai Sørensen, der er underdirektør i Nordjyllands Trafikselskab, til Avisen.dk.

- Så det er en måde at udnytte ressourcerne på, bedst muligt, tilføjer han. 

Rebild kommune er en af de to billigste kommuner i Nordjylland med tre en halv kroner per kilometer.

- Vi vil ikke have busser med to eller tre passagerer i og har nedlagt ruterne, siger Gert Fischer, der er formand for teknik og miljøudvalget i Rebild Kommune, til Avisen.dk.

- Til gengæld har vi så valgt at sætte taksten ned på flexturene, for det skal jo også være muligt for vores borgere at kunne komme frem, tilføjer han.

Men mens glæden over ordningen er stor hos både kommuner og trafikselskaber, er man knapt så begejstrede i Dansk Taxi Råd:

- Jeg frygter, at man med de her billige kommunestøttede taxature er med til at underbyde de almindelige taxature, fortæller direktør Trine Wollenberg til Avisen.dk.

For kommunerne skal træde forsigtigt, så de ikke gør det sværere for taxaselskaberne at konkurrere, mener hun.

/ritzau/

 

Emneord: Transport, Bus, Taxa, NT, Miljø
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.12.17 Infrastruktur
  Transportminister: Folketinget har skabt fagforeningsmonopol

  Et flertal af Folketingets partier har netop besluttet at skabe et fagforeningsmonopol, som vil gøre det svært at drive taxivirksomhed i store dele af landet, mener transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

 • 29.10.14
  EU arbejder: Lossepladser skal begraves

  Alle EU-lande mister i dag en masse værdier, fordi affald ligger på lossepladser eller brændes af. Det vil Kommissionen gøre op med i et nyt affalds-forslag, som EU´s miljøministre behandler.

 • 27.10.14 Bæredygtighed
  Verden venter på klimarapport fra København

  I denne uge samles 600 internationale klimaforskere og delegerede i Danmark. De skal sætte de sidste punktummer i den femte rapport fra FN’s klimapanel IPCC om klimaets tilstand. En rapport, som ifølge klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen bliver afgørende for forhandlingerne om en global klimaaftale i Paris i 2015

 • 27.10.14 Infrastruktur
  Ekstreme oversvømmelser vil ske langt oftere i fremtiden

  Flere, større og hyppigere oversvømmelser og nogle af Europas højeste skadesomkostninger. Ny rapport giver for første gang overblik for konsekvenserne for Danmark ved et ændret klima.

 • 09.10.14 Bæredygtighed
  Partnerskab med landbruget om en grøn omstilling

  Mere bæredygtighed i landbruget – sådan lyder overskriften på en ny kampagne, som Aalborg Kommune lancerer i Halkær i uge 43. Kampagnen indeholder målrettet tilsyn med 20-25 landbrug, der får hjælp til at arbejde med bæredygtig udvikling inden for natur- og miljøområdet.