En ny kortlægning fra Danske Regioner, der offentliggøres i dag, viser at alle de steder hvor regionerne bygger nye supersygehuse, bliver der kun enestuer.

Enestuer til alle på de nye supersygehuse

Velfærd

24/09/2014 10:38

Nick Allentoft

Det er slut med at dele sygehistorier og nattelyde med andre patienter. Flersengsstuerne er på vej væk, på de nye supersygehuse bliver der enestuer til alle. Det skriver DR Fyn.

En ny kortlægning fra Danske Regioner, der offentliggøres i dag, viser at alle de steder hvor regionerne bygger nye supersygehuse, bliver der kun enestuer. På nyt OUH i Odense betyder det for eksempel mere end 700 enestuer, på hver 18 kvadratmeter.

Enestuer til alle i fremtiden er en udvikling der glæder foreningen Danske Patienter, i dag er der alt for mange der ligger på flersengsstuer:

- På flersengsstuer er der ikke mulighed for privatliv, og patienterne oplever at de ikke kan få ordentlige samtaler med læger og sygeplejesker, siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter, til DR Fyn.

Det er kun ved nybyggeri at der bliver enestuer til alle. De steder hvor man bygger supersygehuse ud fra noget eksisterende, vil der stadig være flersengsstuer. For eksempel på det kommende supersygehus i Køge, her vil 13 procent stadig blive indlagt på flersengsstuer.

Projektdirektør Helle Gaub glæder sig dog til at de fleste af patienterne kommer til at ligge alene, så samtaler og behandling kan komme til at foregå direkte på stuen:

- Når personalet skriver på den digitale journal, kan teksten samtidigt vises på væggen på stuen, så patienten kan se hvad vi skriver, hvad det betyder og hvad der skal ske. Vi kan kalde røntgenbilleder og medicinskemaer op, så både patient og pårørende er informeret. Og der er ikke andre der kigger eller lytter med, siger Helle Gaub, projektdirektør på det kommende supersygehus i Køge.

I Aarhus kan sygehusdirektør Gert Sørensen se frem til 469 enestuer. Og færre patienter, der får infektioner, mens de er indlagt, håber han:

- Vi mindsker infektionsrisikoen, og det er rigtig godt for patienten, men det er også godt for samfundsøkonomien for så kommer man hurtigere hjem, og bliver ikke pludseligt indlagt igen, siger Gert Sørensen, til DR Fyn.

Naboen jamrer eller taler i vildelse, privatliv findes ikke og alle på stuen kan følge med når lægen foretager sin undersøgelse. Flersengsstuer kan være en broget oplevelse, og mange vil nok glæde sig over Danske Regioners udmelding om at der kun vil være enestuer på de kommende nye supersygehuse. Men ikke alle har behov for at ligge alene, og derfor bør enestuer ikke være den eneste mulighed, siger formanden for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Poul Erik Svendsen:

- Der kan være situationer hvor man kan have glæde af at have en sidekammerat, hvis man for eksempel er indlagt i lang tid. Det kan godt være at vi skal tænke noget mere i, at udvikle på mere fleksible rammer.

Og sygehusene skal tænke mere på patienterne og mindre på arkitekturen, siger direktør for Danske Patienter, Morten Freil:

- Der er ingen tvivl om at enestuer er en opgradering fremfor det vi ser i dag. Problemet er bare at det ikke for alle patienter vil være en fordel at ligge alene, nogle vil have gavn af at dele stue med andre. Sygehusene burde bygges med fleksible rammer, sådan at man kunne skifte mellem enestuer og flersengsstuer, afhængig af behovet.

Mest Læste

Annonce