Enig stilladsbranche: Vi bryder loven hver eneste dag

Politik

09/09/2014 14:07

Suleman Haider

Stilladsmontørerne og deres arbejdsgivere overtræder loven hver eneste dag. Det erkender en enig stilladsbranche, som simpelthen ikke mener, man er i stand til at leve op til reglerne. Derfor beder stilladsbranchen i fællesskab om politisk hjælp, så virksomheder og stilladsmontører ikke risikerer at få bøder.

Sagen er, at Arbejdstilsynet fra 1. juni i år er begyndt at håndhæve nye skærpede sikkerhedsregler, der trådte i kraft 1. januar i år. Det har allerede givet anledning til de første påbud fra Arbejdstilsynet med mulig risiko for en bøde.

Branchen mener imidlertid ikke, at der findes grej på markedet, så man kan leve op til forudsætningerne om at udføre arbejdet både sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt. Derfor går branchen til Folketinget for at få standset Arbejdstilsynets håndhævelse af de nye regler samt få skruet tilbage til før årsskiftet, hvor Arbejdstilsynet ikke håndhævede de nye regler.

Læs også: Dansk Erhverv: Enklere regler kan mindske skattesnyd

Parterne har i fællesskab bedt om foretræde for beskæftigelsesudvalget.

- De nye regler er en konsekvens af et EU-direktiv, som mere eller mindre er implementeret i de fleste lande. Forholdet er imidlertid det, at Danmark er eneste land, hvor myndighederne håndhæver reglerne. Derfor ønsker vi, at håndhævelsen og fortolkningen af reglerne skal harmoniseres med nabolande som Sverige og Tyskland, som også ligger Danmark nærmest i forståelse af et godt og sikkert arbejdsmiljø, siger John Ekebjærg-Jakobsen, formand for Stilladsarbejdernes Landsklub.

Formanden for Stilladssektionen under Dansk Byggeri Kurt Bo Jensen, der er direktør i Herlev Stilladser, mener ikke, at det vil gå ud over sikkerheden, hvis man sætter de nye regler på stand-by.

- Snarere tværtimod. Vi har eksempelvis ikke haft faldulykker i mit firma i de godt 30 år, vi har eksisteret. Der er sket store fremskridt. Derimod vil man ødelægge de mange fremskridt, vi har gennemført over tid for at gøre branchens mindre nedslidende, siger Kurt Bo Jensen.

Han henviser til, at en mulighed for overholdelse af de nye regler om fuld sikkerhed er såkaldte opskydelige rækværk, der imidlertid er tunge at montere og giver nedslidningsskader. Samtidig har de nuværende løsninger kun håndliste og ikke en knæliste. Hvis den tilføjes, vil belastningen øges yderligere.

- Hvis vi bruger denne løsning overholder vi måske de nye regler men overtræder bekendtgørelsen om tunge løft, siger Kurt Bo Jensen.

Både arbejdsgivere og lønmodtagere understreger, at ønsket om politisk hjælp ikke er en kritik af Arbejdstilsynet

Mest Læste

Annonce