Foto: Eddie Michel Azoulay

Enighed på klimafinansieringsmødet: Private penge skal i spil

Det kan lade sig gøre at skaffe 100 milliarder dollars om året i klimafinansiering fra 2020, hvis man skaber de rette vilkår for de private investorer. Det er budskabet fra klimafinansieringsmødet i København, der har haft deltagelse af FN’s generalsekretær, ministre fra i- og ulande og ledende repræsentanter for institutionelle investorer.

I mange vækst- og udviklingslande stiger energiforbruget, og der skal ske store investeringer i infrastruktur i de kommende år. Det er afgørende for klimaet, at der bliver investeret i vedvarende energi og energieffektivisering.

De rige lande lovede på klimakonferencen i København i 2009 at mobilisere 100 milliarder dollars om året fra 2020. Pengene skal blandt andet sikre, at vækstlande og ulande begrænser deres udledning af drivhusgasser, hvilket er helt essentielt, hvis der skal være en realistisk mulighed for at overholde 2-gradersmålsætningen.

De offentlige kasser kan ikke levere så store beløb, men det offentlige kan spille en afgørende rolle i at mobilisere langt større mængder af private investeringer i klimatiltag i udviklingslande.

”På mødet hørte vi blandt andet om Marokko, der har opstillet langsigtede mål for vedvarende energi og skabt favorable lånebetingelser ved klimainvesteringer. Det har ført til massive investeringer i solenergi fra den private sektor – herunder et projekt i Quarzazate, der leverer strøm til 160.000 husstande”, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard, der var vært for mødet.

Eksemplet fra Marokko viser, at det offentlige - selv med begrænsede midler - kan gøre en stor forskel. Det kan ske ved at målrette pengene mod konkrete instrumenter, der kan være med til at mindske risikoen for de private investorer. Det offentlige kan desuden fokusere på at skabe gode langsigtede makroøkonomiske rammevilkår, der gør det lettere at investere i klima og energi – for eksempel ved at fjerne subsidier på fossile brændsler. 

Det er en fælles opgave, som vi står overfor. De private investorer må også gøre deres hjemmearbejde. Klimainvesteringer er ikke altid så eksotiske, som nogen gerne vil gøre dem til. Det handler om almindelige investeringer i landbrug, elledninger og vindmøller”, siger Martin Lidegaard

Klimainvesteringer kan sagtens skabe profit til de private investorer. Derfor er det også vigtigt, at politikerne stiller krav til de private investorer og minder dem om, at der også er risici forbundet med investeringer i fossile brændsler. Donald MacDonald fra Institutional Investor Group on Climate Change medgiver, at der er behov for større viden blandt investorerne om de nye markeder.

Investorerne skal vende sig til, at klimainvesteringer ikke nødvendigvis er forbundet med større risici end traditionelle investeringer. Nogle gange endda tværtimod. Der er i investorkredse en stigende erkendelse af, at investeringer i kul og olie også er forbundet med betydelige risici”, siger Donald MacDonald. 

Konklusionerne fra klimafinansieringsmødet vil blive sendt videre til klimakonferencen COP19 i Warszawa, der finder sted i næste måned.

 

Emneord: Klima, Ban Ki-moon, Martin Lidegaard, Energi, Klimafinansiering, FN
Ministeriet for Klima, Bygning og Energi på DenOffentlige.dk Ministeriet for Klima, Bygning og Energi er nu blevet nedlagt efter valget og det nye Ministerium hedder nu Energi-, forsynings- og klimaministeriet. 
Aktivitet: Artikler: 60 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg leverer 20 procent af CO2-reduktionerne frem mod 2030

  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg lægger i sine anbefalinger til regeringen op til en gennemgribende forandring af bygge- og anlægsbranchen. CO2-regnskaber for bygge- og anlægsprojekter, forbud mod oliefyr og strenge krav til renoveringer af offentlige og private bygninger er nogle af de mere end 60 forslag fra klimapartnerskabet.

 • 12.03.20 Europa
  Ny rekord: Danmark har det største antal patentansøgninger nogensinde

  Danmark har indleveret det største antal patentansøgninger nogensinde og placerer sig som det tredje mest innovative land i Europa. Det viser det seneste patent-indeks fra Den Europæiske Patentmyndighed (EPO). Vedvarende energi indtager førstepladsen, mens der inden for bioteknologi og medicinsk teknologi er sket et fald i antallet af danske ansøgninger.

 • 05.03.20 Infrastruktur
  National rapport: Danmarks vitale infrastruktur lider under klimapres

  Ny rapport peger på, at Danmark mangler op mod 175 milliarder for at kunne opretholde en ordentlig fremtids- og klimasikret infrastruktur. Værst ser det ud for vores vandforsyning, de kommunale bygninger, veje og broer samt jernbanenettet. Klimaparatheden halter for stort set alle infrastrukturområder.

 • 02.03.20
  Miljøministeren: Klimaramte kommuners forslag skal på bordet

  Lea Wermelin opfordrer Kommunernes Landsforening og borgmestre, som er ramt af de aktuelle oversvømmelser til at komme med forslag til regeringens plan for klimatilpasning.

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.