En efterlysning, en venlig sjæl og en persons evne til handling har skabt en ny bevægelse på Facebook

Facebook overtager velfærdsopgaver

Ting gives og deles dagligt i ny gruppe for socialt udsatte. Med afsæt i nogle socialrådgiveres initiativ er der i løbet af sommerferien opstået en gruppe på Facebook, hvor socialt udsatte kan eftersøge og tage imod ting, de mangler i hverdagen. Det er en civil modreaktion til det offentlige bureaukrati, der kan bruge måneder på at vurdere en borgers behov for hjælp.

Det begyndte i en særlig Facebook-gruppe for socialrådgivere. I gruppen “Praksiscenter” deler medlemmerne viden og erfaringer, og en dag midt i sommerferien stod et af medlemmerne med en udfordring. Mona K. Hansen, der er selvstændig socialkonsulent fra Gentofte, lagde følgende besked ud:

“En ung der har været anbragt, er hjemgivet og har nu et stort behov for en bærbar computer og en mobiltelefon (han har ingen af delene)

Han klarer sig godt og skal starte i 2. g efter sommerferien.


Han har 3 søskende der fortsat er anbragt, så mod alle odds klarer han sig faktisk rigtig godt.....

Mor er på kontanthjælp og kan ikke købe til ham. De hører stadig til i familieafdelingen.

Kan jeg finde nogen lovhjemmel, og hvilken § - der kan give ham disse 2 redskaber, så han er på lige fod med andre unge?”

De første mange kommentarer bidrog med ideer og forslag, men 12 dage efter Mona Hansens opdatering skriver Michael Ghosh:

“Jeg vil meget gerne donerer en lille bærbare computer jeg selv har brugt på mit studie som socialrådgiver(Er lige blevet færdig så ingen oldsag). Virker perfekt til studieformål. Er en Packard Bell men som sagt en af de små ,0) Bor i KBH så hvis vi kan aftale et eller andet så kan han få den med det samme. Vil lige spørge i min venskabskreds og se om nogen evt. kunne bidrage med telefonen ,0)”

Dagen efter har Mona Hansen været forbi Michael Ghosh og hente computeren. Michael Ghosh fortæller:


- Jeg selv var lige blevet færdig med uddannelsen som socialrådgiver og havde en bærbar der egentligt skulle gå i arv til en af mine unger. Men jeg tog en snak med dem, og forklarede situationen. De var helt med på ideen om at vi skulle hjælpe denne unge, så han kunne forsætte den gode udvikling han var i. Og vi syntes ikke han skulle starte en kilometer bag alle hans medstuderende.  Så det blev til at han skulle have den af os. Dagen efter var den klargjort og hans socialrådgiver kom forbi og hentede den, fortæller manden, der således inspirerede en af DenOffentlige's bloggere til at handle. Blogger og socialrådgiver, Puk Sabber, havde fulgt tråden på Facebook, og kom med et forslag, da hun så Mona K. Hansens opdatering med tak til Michael.

Sabber: awsome. man kunne lave en hel gruppe på FB med bortgives til udsatte unge.

Ricky Magnussen: Eller bortgives til udsatte borgere (punktum).

Puk Sabber: De unge har også mega hårde tider pga ungetaksterne og minus bolig.

Puk Sabber: men faktisk er det en rigtig god ide. skal vi ikke gøre det?

Mona K. Hansen: Du kører bare på Puk jeg skal nok bakke op

Cirka 15 minutter efter Mona Hansens opbakning er gruppen “Ting bortgives til udsatte mennesker” oprettet. To uger senere har gruppen 1500 medlemmer, og de første mange ting er givet og modtaget.

Et nyt stærkt fællesskab opstår

Gruppens medlemmer har lynhurtigt dannet et stærkt netværk og får kørt ting/møbler mv. på kryds og tværs af landet med hjælp fra hinanden. Det er både mennesker, der selv er ramt af sygdom og har været på overførsel gennem flere år, men også mennesker, der har lyst til at hjælpe andre uden midler. Puk Sabber, der er fast blogger på DenOffentlige, er overvældet.

- Det er utroligt at være vidne til, at så mange mennesker binder hinanden sammen. Der opstår en fællesskabsfølelse, hvor det at være der for hinanden får en helt ny betydning, fortæller Puk Sabber, der giver følgende forklaring på gruppens lynhurtige succes.


-  Fordelen er, at man kan hjælpe face to face, da personen er virkelig - og deres baggrund kendt. Går man ind i gruppen, kan man ved de fleste opslag se, at der lynhurtigt er folk, der melder sig. Om det omhandler søgninger af cykler eller computere til børns skolestart, noget så simpelt for de fleste som en en lommeregner, eller noget vanskeligt som hjælp til at få læst sine breve fra kommunen, fortæller Puk Sabber. Hun glæder sig særligt over den stemning gruppen spreder.

- Man skal lede længe efter fællesskaber, der er så stærke, at de gode vinde breder sig som ringe i vandet. Der er nærmest en overflod af overskud - selv fra dem, der selv er syge og intet har at gøre godt med, fortæller Puk Sabber, der på sin blog fortæller mere om initiativet og deler historien om, hvordan efterlysningen af en lommeregner til en skoledreng ender med at gruppen har samlet støtte til en hel konfirmationsfest.   

Gruppen ”Ting bortgives til udsatte” er åben på Facebook, så alle kan læse med. Det er et valg, stifterne har taget, da det er vigtigt for gruppens initiativtagere, at vise det omkringliggende samfund, hvor mange, der ikke kan få hjælp af det etablerede system og hvor stærke mennesker er i flok.

Gruppen rummer også private fagpersoner og andre ressourcestærke mennesker, der ikke er ramt af sygdom eller arbejdsløshed mv, - helt særlige ildsjæle, der lever for at hjælpe andre. Puk Sabber håber initiativet kan inspirere til det gode i mennesker.

“Vi kan alle lære noget her. Tanken om et samfund, hvor vi alle hjælper, hvor vi kan, skal sprede sig som ringe i vandet. For det er virkelig enkelt. Når andre hjælper dig, får du selv lyst til at hjælpe andre. Længere er den ikke,” siger Puk Sabber.

 
Emneord: Socialkrisen, Socialt udsatte, Fattige, Facebook, Sociale medier, Netværk, Bureaukrati, Puk Sabber, Blog, Chefredaktør Nick Allentoft, Facebook-velfærd
Samfundssind v. Nick Allentoft på DenOffentlige.dk Tidligere stifter og chefredaktør på DenOffentlige.dk....
Aktivitet: Artikler: 88 | Kompetenceområder: 7

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.10.13 tina kirkebække
  smidt ud

  hej jeg blev smidt ud af gruppen uden andet end forklaring end at jeg snyder hvad jeg ikke rigtig forstod jeg har ikke modtaget noget tværtimod givet en masse væk som vi havde i overskud efter at vi har boet et andet sted i 7 måneder pga vandskade men heldigvis er der mange grupper hvor man ikke bliver smidt ud.Nødhjælpen er en super god gruppe og nogen af undergrupperne til denne her der er de også rigtig søde og vi hjælper hinanden.inde på nødhjælpen søgte jeg en sofa fordi vores var gået i stykker 6 timer efter havde vi fået sofa og lækre stole.men jeg ved der er mange der er rigig glade for den gruppe Mona og Puk har oprettet.jeg ved ikke om jeg er blevet smidt ud fordi vi har hus som vi håber at komme ud af da vi ingen penge har og bil har vi da jeg ellers er bundet til hjemmet efter trafik ulykke,

 • 22.08.13 P. Svendsen
  Censur på siden

  jeg er tidligere hjemløs og via en veninde fandt jeg siden. Da jeg lider af social angst, skulle jeg lige lærer folk at kende derinde før jeg ville efterlyse nogen ting. jeg har jo over flere dage set at indlæg blev slettet, hvis man lagde nogen link derinde for at hjælpe de amdre bruger, så forleden dag, efter at have været til min ugentlig samtale hos psy. Ville jeg ind og spørger om en ikke have bare en kogeplade, så jeg kunne lave lidt varm mad. Da jeg kom ind var det første jeg så en af brugerne som havde lagt et link ud som intet havde med siden at gøre. åhh tænke jeg, synd hvis det giver ballade for personen. så lagde en kommentar om at personen skulle passe på. Personen svarede pænt tilbage og selvom jeg pga min angst sad og hylede, prøvede jeg at lægge en humoristisk kommentar. og vupti så blev jeg smidt ud af gruppen og blev blokeret. ingen advarsel eller løftet pegefinger fik jeg. så nu sidder jeg her og er exstem ked af det. Er der nogen grund til jeg prøver at få hjælp til mine selvmordstanker (som nu er blevet forstærket pga. dette) skal jeg ikke bare gøre en ende på mig selv, Føler bare at jeg ikke må være i denne verden. Ville ønske at dem som har siden havde taget fat i mig og fortalt hvad jeg gjorde forkert før jeg blev smidt ud. jeg gider ikke være i dette liv, når man behandler folk på denne måde. suk

 • 16.08.13 Heidi
  Positivt og lidt skammeligt

  Det er både dejligt og sørgeligt med den gruppe, dejligt at se at ikke kun egoisme trives her i landet og at folk kan få hjælp uden at dømme eller blive dømt.

  Samtidig er det lidt sørgeligt at se hvad det er vores velfærdssamfund er blevet til, noget så enkelt som nyt til til et AD/HD barn nogen af de ting man kan se andre hjælper med derinde er ting der klart er dækning for i lovgivningen men som mange mennesker der er udsatte VED ikke kommer uden en anke eller at sagsbehandlingen simpelthen vil trække så langt ud at hjælpen vil komme for sent...

  Jeg syntes om gruppen og vil helt klart hjælpe hvor jeg kan med det jeg kan , men hvor er det en fallit erklæring og bevis for at vores velfærd er blevet til et farvelfærd og mon ikke mange en kommune vil gnide sig i hænderene ved muligheden for at henvise borger i bekneb til denne gruppe, ikke for at være hjælpsommen men for at spare de kroner hos kommunerne ..

 • 16.08.13 Jette Petersen
  SKAMMELIGT

  .. at vi nu har SÅ Amerikanske tilstande.. når man tænker på det skatte- og gebyr helvede folk skal betale til!

  Men nu hvor vi er SÅ amerikaniserede, efterhånden, hvornår ændres retspraksis så.. så fattige kan hyre advokater, på forventet efterbevilling, så de kan kræve erstatning når stat og kommune har smadret deres liv??

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også