Formand for HK, Kim Simonsen, skoser Enhedslisten.

Forsker: Røde fagforbund svækkes af blåt forlig

LO-fagforbund rammes, fordi fradrag for kontingent ikke stiger i blå finanslov, siger Flemming Ibsen.

Enhedslisten kritiseres kraftigt af de største LO-forbund - 3F, HK og Dansk Metal - for at svigte en rød finanslov. Den ville hæve fradraget for det faglige kontingent til 6000 kroner om året til skade for de gule fagforeninger uden for LO.

Kritikken er berettiget, mener professor Flemming Ibsen, som er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet (AU).

- Enhedslisten har lavet et kæmpe selvmål. A-kassen koster det samme hos de røde og de gule. Her er fagforeningskontingentet langt lavere, fordi de gule medlemmer får alle goderne, hvis de lever under en rød overenskomst, siger Flemming Ibsen.

VK-regeringen beskar fradraget for de faglige kontingenter, så LO-forbundene knap matchede de gule fagforeninger. Hvis der var kommet en rød finanslov, ville fradraget nu i stedet være blevet hævet til 6000 kroner årligt, påpeger Flemming Ibsen.

- Det havde forbedret de rødes konkurrenceevne. Det havde mindsket prisforskellen med 150-200 kroner om måneden i kontingent mellem de røde og de gule, siger Flemming Ibsen.

50-70 procent af de lønmodtagere, som flytter fra en rød til en gul fagforening, peger på det lavere kontingent som årsag til skiftet. Det viser Flemming Ibsens og hans kollegers undersøgelser på AU.

Formanden for HK, Kim Simonsen, skoser da også Enhedslisten.

- Den bedste finanslov i årevis var et mulehår fra at blive til noget, men Enhedslisten tabte det hele på gulvet. De skulle have slået til, da de havde chancen, siger Kim Simonsen.

LO-fagforeningerne kræver også en stærkere indsats mod social dumping end de 74 millioner kroner, som er afsat i den blå finanslovaftale med Venstre og De Konservative.

- Fagbevægelsens kritik er dybfølt. Man havde sat næsen op efter en yderligere bekæmpelse af social dumping, som man satsede på i kommunalvalget, lyder det fra Flemming Ibsen.

/ritzau/

 

Emneord: Fagforbund, Enhedslisten, Flemming Ibsen, LO, HK, Dansk Metal, Kim Simonsen, Social dumping, Fagforeningskontingent
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også