Foto fra BookTalk for 4. klasse på Fredensborg Skole, afdeling Benedictevej. Foto: Gitte Frausing.

Fredensborg Skole bliver årets læringscenter

Fredag den 10. maj blev Fredensborg Skole i Fredensborg Kommune kåret som Årets Pædagogiske Læringscenter 2019. Det skete ved årsmøde for kommunernes læringscentre.

For få år siden hed det skolebiblioteker, men med folkeskolereformen fik de en ny rolle, og er i dag pædagogiske læringscentre. Hvert år kårer Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre årets bedste, og i år går prisen til Fredensborg Skole. 

Læringscentre deler viden

Kommunerne har en forening, der samler viden og erfaringer om læringscentre på de danske skoler - det, man engang kaldte skolebiblioteker. Læs mere om foreningen og se de artikler, de deler, lige her.

Begrundelsen lyder:

Fredensborg Skoles PLC gør en fremragende indsats for at fremme læsning bredt på mange forskellige måder. Skolen favner alle de aktiviteter, de øvrige nominerede skoler byder på. Der er en hyggelig indretning, der indbyder til fordybelse, der er spændende bogopstilling, der arbejdes med digitale bøger som middel til oplevelse, der læses i visse situationer en-til-en og på tværs af klasser, der er BookTalks, quizzer, udstillinger, læseklub, talenthold, læseambassadører, der er podcast-udstilling med QR-koder, man har fat i drengene m.v.

Der er fokus på, at svage læsere bliver bedre og får tændt gnisten, og også på at det er ok at være en god læser der som læseambassadør kan smitte med sin egen læseglæde. Dertil er der det fælles, kommunale projekt Litteraturakademiet. I forbindelse med Litteraturakademiet har alle klasser på alle årgange på alle kommunens skoler de seneste 3 år haft besøg af en forfatter hvert år, idet Fredensborg Skole har taget initiativ til, at kommunens skoler i fællesskab har indkøbt 1.000 bøger af forskellige forfattere, og på hver årgang på alle skoler læser man et bestemt forfatterskab, og som afslutning får klasserne på egen skole besøg af de pågældende forfattere.

Især forfatterbesøgene er noget, der fremmer læselysten og øger udlånet. Fredensborg Skole fremmer således ikke blot læselysten på egen skole, men i hele kommunen.

Førstepræmien, som skolen modtager består af tre klassesæt doneret af forlaget Vild Maskine. Det drejer sig om: Anne Laure Bondoux’ roman: Miraklernes tid, Mette Egelund Olsens og Margrethe Schmidts roman Fucking monster og Mads Heinesens roman Ved den yderste spids. Til alle titler findes der lydbøger og undervisningsmaterialer. Dertil også et besøg af forfatter og forlægger Mads Heinesen. Prisen præsenteres i samarbejde med hovedsponsor Systematic, hvorfra Vice President Martin Brøchner-Mortensen stod for prisoverrækkelsen.
 
Blandt de indstillede skoler landet over blev Fredensborg Kommune nomineret til en semifinale med i alt 5 udvalgte skole. Alle skoler fik herefter fagligt besøg for at vurdere læringscentret direkte. Årets tema var PLC og læsefremmende aktiviteter. De nominerede var: 
 
 
Emneord: Pædagogiske læringscentre, KFPLC, 130519, Fredensborg Kommune, Fredensborg Skole
Kommunernes forening for Pædagogiske Læringscentre på DenOffentlige.dk Foreningen er en landspolitisk interesseorganisation, som altid arbejder for at sætte de pædagogiske læringscentre højt på dagsordenen....
Aktivitet: Artikler: 4 | Kompetenceområder: 7

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.05.19 Ledelse
  Politiet sigter sundhedsansatte for svigt i skandale om kræftscreening

  Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har i dag sigtet Region Sjælland og flere ledende medarbejdere for overtrædelse af straffeloven og autorisationsloven i forbindelse med mulig mangelfuld håndtering af patienter, som var henvist til undersøgelser på Ringsted sygehus på mistanke om brystkræft.

 • 15.05.19 Uddannelse
  Den dag eleverne fik noveller som sms

  - Det været motiverende for eleverne at tage udgangspunkt i noget så tæt på deres egen livsverden, som dagligdags sms'er jo er, fortæller Rikke Hyldahl Homann om sms-noveller i læringscentret og i danskundervisningen.

 • 16.03.18 Velfærd
  Ni borgmestre viser Løhde en vej frem: En borger - en plan

  Ni frikommune-borgmestre står sammen om et opråb til innovationsminister Sophie Løhde: Vi skal af med det nuværende kludetæppe af lovgivning, der spænder ben for kommunernes arbejde og komplicerer borgernes hverdag.

 • 16.11.17 Ledelse
  Innovationsminister iværksætter kulegravning af bureaukrati

  I 12 kommuner er der nu igangsat kulegravninger af bl.a. regler og dokumentationskrav på dagtilbuds- og ældreområdet. Kulegravningerne skal være med til at give medarbejderne mere tid til kerneopgaverne, siger ministre. Hent kommissorier her.

 • 27.06.17 Politik
  Her er de 44 frikommuner - i otte netværk

  Regeringen har udpeget otte frikommunenetværk, der består af i alt 44 forskellige kommuner. De får i de næste fire år frihed til at afprøve nye ideer og løsninger i praksis.