Modelfoto af en død svensk and. Foto: Shutterstock

Fund af hundredvis af døde fugle: Nu advares borgere

Hundredvis af fugle har mistet livet i Danmark. Nu advarer Fødevarestyrelsen.

Hundredvis af vilde fugle har mistet livet i Sønderjylland, og Fødevarestyrelsen formoder, at de er døde af den alvorlige fugleinfluenza H5N8. Derfor advarer de om stor risiko for smitte til fjerkræbesætninger og mindre hønsehold.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelse.

Naturstyrelsen har oplyst, at den sydlige del af Vadehavskysten og Tøndermarsken er ramt af stor dødelighed blandt vilde fugle. Observationerne kommer samtidig med, at prøver fra fire bramgæs og en hættemåge har vist, at området er ramt af den farlige og smitsomme fugleinfluenza H5N8. Fødevarestyrelsen vurderer at der er stor risiko for, at de vilde fugle kan smitte fjerkræbesætningerne.

“Vi har set børn lege med en svækket gås, der var styrtet til jorden. Vi vil gerne bede alle, der finder døde fugle om at undgå berøring, så de ikke spreder virus. Fugleinfluenza er meget smitsom, og for at forebygge smitte af tamfuglene i hønsegårde og fjerkræbesætninger anbefaler vi, at man er omhyggelig med hygiejnen og vasker sit fodtøj inden man nærmer sig en hønsegård” siger chef for Fødevarestyrelsens VeterinærØst, Birgit Hendriksen.

Opfordrer borgerne til at anmelde fund

Fødevarestyrelsen er interesseret i oplysninger om alle døde fugle, og opfordrer borgerne til at anmelde fund på app’en FugleInfluezaTip.

“Alle indberetninger er værdifulde for at få et overblik over dødeligheden i vildfuglebestanden. Vi indsamler døde fugle, hvis der er tale om fund i områder, hvor vi ikke tidligere har konstateret fugleinfluenza, så vi kan få dem testet til vores løbede overvågning af smittespredningen,” siger Birgit Hendriksen.

Sådan fjerner du en død fugl 

Døde fugle i områder, hvor der er konstateret fugleinfluenza bliver ikke indsamlet til test. Hvis du ønsker at fjerne en død vild fugl, så undgå at komme direkte i kontakt med fuglen eller dens ekskrementer. Brug engangshandsker eller saml den op med en plastikpose. Læg fuglen i plastikposen og luk posen. Smid posen i skraldespanden som almindelig dagrenovation til forbrænding, også selvom du bor i en kommune med sortering af bioaffald. Vask derefter hænderne grundigt med vand og sæbe.

Skal overdækkes

Da fugleinfluenza er en alvorlig sygdom, som truer både vildt- og tamfugle, er det et krav, at alle fjerkræbesætninger med et areal på mere end 40 kvadratmeter er overdækket eller beskyttet, så vilde fugle ikke kan komme i indhegningerne.

Alle fuglearter kan rammes af fugleinfluenza, men høns og kalkuner er særligt udsatte og udvikler kraftige symptomer. Svømmefugle er generelt mere modstandsdygtige og kan bære på fugleinfluenza uden have symptomer.

Der er ikke tidligere rapporteret om smitte til mennesker med de typer af fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i Europa.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også