Foto: Tom Jersø

Grundloven skal opløse Loyal To Familia

Efter måneder med sager mod enkelte medlemmer af banden Loyal To Familia er Rigsadvokaten nu klar til at få gruppen opløst.

Torsdag meddelte Justitsministeriet, at Rigsadvokaten vil gå i retten for at forsøge at få Loyal To Familia (LTF) opløst. Efter at have gennemgået knap 10.000 siders materiale og flere domme mod LTF-medlemmer er Rigsadvokaten klar til at rejse sagen. Ifølge forsvarer Michael Juul Eriksen handler det i høj grad om behov for politisk profilering, mens professor i strafferet Jørn Vestergaard spår gode chancer for Rigsadvokaten.

Professor i strafferet: Det lover godt for anklagerne

Det lover godt for Rigsadvokaten, der vil have domstolene til at afgøre, om banden Loyal To Familia kan forbydes.

Det mener professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard.

- Anklagemyndigheden har en rigtig god sag, som de har forberedt meget grundigt.

- Man har i månedsvis kørt sager mod enkelte medlemmer af banden og har fået dømt en lang stribe af dem - nogle af dem endda efter den særlige bandeparagraf - og man har gjort meget ud af at dokumentere, at de tiltalte har relation til LTF.

- Det vil man gøre gældende i opløsningssagen med henblik på at bevise, at der ikke bare er tale om enkeltmedlemmer, der begår kriminalitet uafhængigt af hinanden og Loyal To Familia, siger han.

Historisk sag om foreningsfrihed

Politiet har gennemgået knap 10.000 siders materiale og domme mod medlemmerne af LTF. Derfor er Rigsadvokaten klar til at rejse sagen, der kan føre til, at banden bliver forbudt.

Sker det, vil det ifølge Anklagemyndigheden være første gang i Grundlovens historie, at der bliver ført sag ved domstolene om opløsning af en bandegruppering. 

Ifølge Jørn Vestergaard er der stor sandsynlighed for, at LTF bliver opløst.

- Anklagemyndigheden har ikke lyst til at rejse sådan en sag, hvis der er udsigt til, at man taber den.

Læs mere om bandekriminalitet og indsatser

- Men man kan selvfølgelig ikke sige noget med sikkerhed - der har jo tidligere været stor tvivl og uenighed om, hvorvidt man efter Grundloven har mulighed for at få opløst en rockergruppe eller en bande som Loyal To Familia, siger han.

Foreninger kan forbydes foreløbigt ifølge Grundloven. LTF skal høres i retten, og dette sker formentlig i august. Først derefter kan der nedlægges et midlertidigt forbud.

Anklagemyndigheden vil forsøge at opløse banden efter Grundlovens paragraf 78 om foreningsfrihed.

En sag om forbud vil formentlig i sidste ende komme for Højesteret. Normalt skal Procesbevillingsnævnet give tilladelse, før sager kan blive forelagt landets højeste domstol. Men det gælder ikke for sager i henhold til paragraf 78.

Hvad er DenOffentlige for et medie?

Læs om, hvad der sker på DenOffentlige, og få ideer til, hvordan du kan være med.

Vi samler artikler om og fra DenOffentlige lige her.

Forsvarer: Opløsning kommer ikke til at ske

Det bliver advokaten Michael Juul Eriksen, der skal repræsentere banden Loyal To Familia (LTF), når en domstol for første gang i Grundlovens historie skal vurdere, om en bande kan forbydes.

- Man ønsker i bund og grund, at de her mennesker skal forsvinde fra jordens overflade eller i hvert fald fra Danmark, siger advokaten, der tidligere har haft lignende klienter.

Men uanset hvordan man vender og drejer det, og hvilket resultat sagen måtte ende med, så kommer det ikke til at ske.

- De her mennesker kommer stadig til at eksistere, de kommer stadig til at kende hinanden, og de kommer stadig til at være i Danmark, siger Michael Juul Eriksen.

- Det, man reelt vil komme til at opnå efter at have ført en sag i måske fire, fem, seks år, er, at man kan forbyde, at man kan se nogle bestemte tøjgenstande i gadebilledet, siger han.

Sagen kommer til at fortsætte i så mange år, fordi ingen af parterne vil stille sig tilfredse med dommene i hverken by- eller landsret, mener Juul Eriksen. 

Svært at bevise, at LTF er en forening

Hvis LTF skal opløses, skal der føres bevis for, at det er en forening i Grundlovens forstand. Det skal også bevises, at den har et ulovligt formål.

Men det får anklagemyndigheden svært ved, vurderer LTF's advokat. 

- Her har vi altså at gøre med nogle personer, som ikke er i besiddelse af nogle vedtægter, de har ikke noget klubhus eller lokale, som de holder til i.

Han henviser til en sag, han tidligere har ført, hvor landsretten i den konkrete sag fandt, at Hells Angels ikke opfyldte kravene for at være en forening.

- Den agter jeg selvfølgelig at bruge i forhold til denne her sag, siger han. 

Advokaten har tidligere forsvaret LTF's leder, Shuaib Khan.

Emneord: 290618, Grundloven, Loyal to Familia, Foreningsfrihed, Bandeparagraffen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.