Holck-krise koster Thorning besøg på indisk konference

Politik

30/12/2014 10:14

Suleman Haider

Handelsminister Mogens Jensen overtager Helle Thorning-Schmidts invitation til stor handelskonference i Indien

Det anspændte forhold mellem Danmark og Indien på grund af sagen om Niels Holck koster nu statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) deltagelsen i en stor indisk erhvervs- og investeringskonference under navnet Vibrant Gujarat.

Det skriver Ekstra Bladet.

Dermed føjes der endnu et element til krisen mellem de to lande, som opstod, efter at Danmark i 2011 afviste at udlevere Niels Holck til retsforfølgelse i Indien for sin rolle i en våbennedkastning i 1995.

Den 4. december fremgik det ifølge Ekstra Bladet af konferencens hjemmeside, at Thorning ville møde op i lighed med regeringsledere fra blandt andet Holland og Singapore samt FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

Men nu overtager handelsminister Mogens Jensen (S) Thornings plads på konferencen, der bliver åbnet af den indiske premierminister Narendra Modi.

- Delstaten Gujarat har inviteret statsministeren til at deltage i Vibrant Gujarat. Det kunne desværre ikke lade sig gøre i den aktuelle situation, skriver Mogens Jensen i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

- Det vil være til stor gavn for både Indien og Danmark at styrke samarbejdet, og det er en høj prioritet for regeringen.

- Derfor er jeg også glad for, at det efter en dialog med de indiske myndigheder er lykkedes at finde en model, hvor jeg deltager i konferencen på Danmarks vegne sammen med en gruppe af danske virksomheder, der ser gode muligheder på det indiske marked, siger han.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar til sagen fra Statsministeriet, men her henvises der til, at det er Mogens Jensen, der udtaler sig. 

Det har ikke været muligt for Ritzau at få uddybet sagen hos Mogens Jensen, der holder juleferie.

Ifølge Ritzaus oplysninger ville det af diplomatiske grunde have været umuligt for Thorning at optræde på samme konference som den indiske premierminister uden at diskutere den ømtålelige sag, der har stor bevågenhed i Indien.

Det er senest landsretten, der i 2011 har afvist, at Danmark kan udlevere Niels Holck til Indien på grund af frygt for tortur.

 

FAKTA: Niels Holck-sagen, der har gjort Indien vred

Få overblikket over Niels Holck-sagen, der fortsat skaber diplomatiske gnidninger mellem Danmark og Indien.

* Natten til 18. december 1995 flyver danskeren Niels Holck sammen med en britisk våbenhandler og fem russiske besætningsmedlemmer et propelfly over Purulia i den indiske delstat Vestbengalen.

* Fra flyet kaster de i faldskærme knap fem ton våben tiltænkt en sekt på landjorden ud i mørket, før de fortsætter til Thailand.

* På hjemturen tvinges flyet ned i Indien af kampfly, og alle andre end Niels Holck bliver anholdt og får fængselsdomme.

* Det lykkes danskeren at flygte til Nepal, hvorfra han rejser hjem til Danmark i begyndelsen af 1996.

* Via Interpol udsender Indien en anholdelsesbegæring på Niels Holck, der i Indien er kendt under sit alias Kim Davy.

* 20. marts 1996 udfærdiger den indiske efterretningstjeneste CBI et anklageskrift i sagen.

* Da Danmarks nye terrorlovgivning i 2002 åbner for muligheden for udlevering af egne statsborgere til lande uden for Norden, begærer Indien formelt Holck udleveret.

* Justitsministeriet beslutter efter mere end syv år i tænkeboks 9. april 2010 at imødekomme indernes ønske, og Niels Holck bliver anholdt.

* 10. april 2010 fremstilles han i grundlovsforhør i Hillerød og varetægtsfængsles i surrogat, hvilket betyder, at han kan forblive på fri fod mod at aflevere sit pas og møde jævnligt til kontrolvisit hos politiet.

* 1. november 2010 afgør byretten i Hillerød, at Justitsministeriets udlevering er ugyldig. Begrundelsen er, at dommeren finder det for usikkert, om Niels Holck vil blive udsat for tortur i Indien.

* Anklagemyndigheden kærer afgørelsen til Østre Landsret, der i maj 2011 behandler sagen gennem fire retsmøder.

* 30. juni 2011 fastslår fem landsdommere, at risikoen for tortur er så reel, at der ikke kan ske udlevering.

* 7. juli 2011 giver rigsadvokaten fortabt. Han vil ikke bede om, at sagen kommer videre til Højesteret.

Kilder: Ritzau

 

Mest Læste

Annonce