Djøf formand Lisa Herold Ferbing

Djøf svarer igen: Hold nu op, 3F - Husk proportionerne

Der er ikke ét af problemerne i den offentlige sektor, der bliver løst, fordi man stiller sig op på en ølkasse og råber af en anden faggruppe, skriver Djøfs formand efter artikel om boom af djøffere i det offentlige.

TV2 fangede for mange år siden tidsånden med sangen "Det er samfundets skyld". I dag er det populært - og populistisk - at give djøferne skyldes for alskens ulykker i den offentlige sektor. Senest trak Fagbladet 3F en tyk parallel mellem fyringer af 3F'ere og så et stigende antal djøfere i stat, regioner og kommuner i artiklen ”Nyt boom af DJØF’ere i det offentlige” d. 21. januar.


Procentstigninger er taknemmelige. Så lad mig lige sætte Fagbladets tal i et perspektiv. Det er ingen hemmelighed, at kommunalreformen i 2007 gjorde kommunerne større og gav dem en række nye arbejdsopgaver. Det affødte en vækst i antallet af djøferne - men fra et meget beskedent udgangspunkt. I Næstved oplevede man en stigning, ja. I dag har vi, og hold nu fast, 74 medlemmer i kommunen. De arbejder sammen med ca. 6.500 kollegaer om at servicere de godt 81.000 borgere. På landsplan udgør djøferne godt halvanden procent af alle ansatte i kommunerne.

Hold nu op, 3F. Der er ikke horder af djøfere, der skyller ind over kommunegrænserne.

Der er ikke ét af problemerne i den offentlige sektor, der bliver løst, fordi man stiller sig op på en ølkasse og råber af en anden faggruppe. 3F'eren, folkeskolelæreren, djøferen, sygeplejersken og alle de andre dygtige folk i den offentlige sektor lever under præcist de samme vilkår, som landets folkevalgte har vedtaget på demokratisk vis. 

Alle ansatte bidrager til den offentlige sektor. For der er ikke plads til gratister indenfor den økonomiske ramme, som politikerne har fastlagt.

Så ja, der er heldigvis jurister, som sikrer, at vi har en retsstat i international topklasse. Ja, der er ansat økonomer. De sørger for, at danskernes skat går til de formål, som politikerne har besluttet i en åben demokratisk proces. Og ja, der er djøfere, der rådgiver borgerne, udvikler den offentlige sektor og påtager sig ledelsesopgaven.

Det er jeg stolt af på mine medlemmers vegne. Jeg har derfor ikke behov for at tale andre faggrupper ned, for på den måde at fremhæve min egen. 

Tværtimod vil jeg gerne i dialog med alle de, der gerne vil være fælles om at udvikle den offentlige sektor. 

Emneord: DJØF, Djøficering, Bureaukrati, Lisa Ferold Ferbing
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 25.01.15 Søren Koblegaard
  Udvikle den offentlige sektor!

  Det er lidt svært at kommentere positivt, når man basalt mener at den offentlige sektor er alt alt for stor, og klemmer de erhverv, der skaber det provenu som velfærdsstaten er bygget på. Så jeg vil gerne være med til at afvikle den offentlige sektor, eller i hvert fald til at dissimere den.

 • 24.01.15 Torben Kock Østerby
  Men bedst med en fornuftig arbejdsdeling mellem DJØFere og HKere fx.

  ...men der er en grund til, at vi er nogle der debatterer DJØF/HK situationen. Der er rigtigt mange kontoruddannede med tunge administrations- og regnskabsuddannelser bag sig. De leverer det de skal, år efter år og følger med udviklingen ved løbende efteruddannelse. Hverken "røde eller døde", men blot trofaste medarbejdere. Vi hár bemærket, at der kan komme et frisk pust med innovation og en god udvikling pga. ansættelser af akademikere. MEN de er ofte "utro". De rejser videre og ofte med ufærdig konsolidering bag sig. I et stort projekt jeg kender, bar alle kontorets folk ved, til projektet blev overgivet til drift. Blot ikke den eneste akademiker vi havde, som rejste videre, til et mere spændende job ca. ½ år inden vi var færdige. Han er ikke den eneste. Jeg har oplevet flere DJØFere igangsætte innovation og udvikling, som lige akkurat kommer op at stå. Så rejser de til nye karrierejob. Og dér er det så det almindelige HK-kontorpersonale der efterfølgende klarer arbejdet år for år. Det er jo helt forståeligt, at nyuddannede DJØFfere ikke har lyst til at hænge det samme sted i årevis, men ikke desto mindre betyder det en ustabilitet, som nogle gange er uhensigtsmæssig. Derfor ser jeg en spændende udfordring i at udvikle en forståelse i virksomhederne af, at der kommer noget godt ud af at ansætte akademikere, men uden at regne med, at DJØFeren bliver og bidrager til en årelang stabil arbejdsindsats. Vi har jo netop fra tid til anden akademikere der kommer forbi i kort tid og laver geniale ændringer i bogholderisystemet, som HKerne så arbejder med i årtier efter. Fint nok med denne arbejdsdeling hvor DJØFerne rejser og HKerne bliver ved deres læst fordi opgaverne skal løses i årevis. Den kræver så bare, at de noget dyrere DJØFere holder sig fra billigere HKjobs, når de nu engang faktisk ikke bliver ved déres læst ret længe ad gangen. For der ér DJØFere der tager HKjobs og hænger unødigt i dem til en høj løn og med overkvalifikation.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også