Foto: ftf.dk

Kameraer på offentligt ansatte er udtryk for mistillid

Politik

29/10/2014 17:22

Suleman Haider

Kameraer på politifolk og andre offentligt ansatte er udtryk for mistillid, mener FTF, der advarer mod forslag om at sætte overvågningskameraer på politifolk, så mødet med borgerne optages.

På trods af at Enhedslisten normalt er kritisk overfor udviklingen af et overvågningssamfund, har partiet i sidste uge fremsat et forslag om etårig forsøgsordning med kropskameraer i to politikredse, som skal optage politiets arbejde. 

Det skulle øjensynligt gøre det lettere at afgøre eventuelle klagesager mod politiet, mener partiet med henvisning til USA og England.

Men forslaget er udtryk for mistillid til offentligt ansatte, mener FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte.

"Hvad bliver det næste? Kameraer på læger, sygeplejersker, skolelærere og socialrådgivere, der videofilmer og optager deres møde med patienter, elever og borger? Det er udtryk for mistillid til de offentligt ansatte, hvis politikerne vil sætte overvågningskameraer på politifolk, der passer deres arbejde", siger formand for FTF Bente Sorgenfrey.

Mange forskellige faggrupper i den offentlige sektor oplever af og til, at der bliver klaget over deres indsats, men løsningen er ikke kropskameraer, mener FTF, der fremhæver tillid og dialog, som afgørende konfliktløsningsværktøjer.

Bryder med tillid til borgerne og ansatte
I USA og England har man indført kropskameraer i visse politikredse. Men der er forskel på de to lande og det danske samfund.

”I Danmark har vi et samfund, der i høj grad bygger på tillid til hinanden – også til politiet, pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere og andre offentligt ansatte. Den tillid vil svækkes med kameraer påklistret alle steder”, siger Bente Sorgenfrey.

”Hvem vil bryde sig om at have fastspændt et kamera på jakken, når man møder på arbejde om morgenen? Nok ikke ret mange danskere ville være begejstrede. Og hvad med borgernes retssikkerhed? Kameraet skal jo vende ud mod borgeren, og det er jo også overvågning af en helt almindelig borger, der taler med politiet i fortrolighed”, siger Bente Sorgenfrey.

I dag kan en borger diskret tale med fx en politimand på gaden uden at det optages på video. Det kan føre til vigtige tips i opklaringsarbejdet, understreger Politiforbundet, som desuden henviser til, at man netop har sagt ja til at indføre ID-numre på uniformerne. 

FTF ryster på hovedet over forslaget.

”Hvis forslaget rent faktisk bliver virkelighed, er den logiske konsekvens vel, at vi også får sat kropskameraer på folketingspolitikerne, så vi kan sikre os, at de overholder alle regler, når de holder fortrolige møder med lobbyister, folketingsgruppen og baglandet, og ikke bruger for meget tid på Twitter og Facebook i stedet for at passe folketingsarbejdet, og det job borgerne har valgt dem til”, siger Bente Sorgenfrey.

 

Mest Læste

Annonce