Kommunen sparer millioner ved at bruge teknologi i ældreplejen

Der er penge at hente for kommunerne, hvis de bruger den såkaldte velfærdsteknologi. I Aarhus sparer kommunen millioner af kroner hvert år ved at bruge teknologiske hjælpemidler i ældreplejen. Det fortæller DR Østjylland.

Der bliver nemlig sparet masser af tid og muskelkraft, når hjemmehjælpere og plejepersonale får hjælp af blandt andet robotstøvsugere, lifte, vasketoiletter, spiserobotter og automatiske vindues- og døråbnere.

- På nuværende tidspunkt betyder hjælpemidlerne en besparelse for kommunen på cirka 15 millioner kroner om året, siger chefen for Center for Frihedsteknologi i Aarhus Kommune, Ivan Kjær Lauridsen.

Kommunen sparer yderligere omkring 20 millioner kroner ved at bruge en række mere simple tekniske hjælpemidler i bl.a. genoptræning af ældre.

Både personalet og de ældre er overvejende glade for den nye, såkaldte velfærdsteknologi - både på plejecentrene og i hjemmene.

Nogle gange kan kølig teknologi faktisk være bedre end varme hænder.

- Vi oplevede at få skældud af en borger, fordi vedkommende ikke var klar over, at der fandtes de såkaldte skylle/tørre-toiletter, og vedkommende havde absolut ikke noget ønske om, at der skulle komme nogen ind og tørre hende de mest intime steder.

Det er stramme kommunale budgetter,udsigten til flere ældre og færre til at tage sig af dem, der sætter fart i velfærdsteknologien, forklarer Ivan Kjær Lauridsen.

- Der er et ønske og et krav om, at vi skal kunne levere mere værdi for færre kroner. Og her er teknologien helt klart en hjælp i nøden.

I dag står der knap 325 vaske/tørretoiletter ude i de aarhusianske hjem, og der kommer 10-15 nye til hver måned.

Emneord: Velfærdsteknologi, Hjælpemidler, Aarhus Kommune, DR Østjylland, Kærlig kommune, Frihedsteknologi, Ivan Kjær Lauridsen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.02.20 Infrastruktur
  Letbanen fik en god start på året

  Passagertallene for januar er med 463.000 rejser tæt på Letbanens rekordmåned i november. Det viser Midttrafiks opgørelse for januar 2020.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 15.03.19 Social
  Mere helhed for borgerne: Social og beskæftigelse i en forvaltning

  Rådmand Kristian Würtz foreslår at forenkle organiseringen ved at lægge de to forvaltninger – Socialforvaltningen og Beskæftigelsesforvaltningen – sammen til én forvaltning under en fælles ledelse og med seks nye driftsområder, der sammenkobler de sociale og jobrettede indsatser til borgerne.

 • 23.10.18 Infrastruktur
  Ny investeringsfond skal sætte skub i udbredelsen af digitale velfærdsløsninger

  Regeringen vil etablere en ny investeringsfond, der skal bidrage til, at nye teknologier afprøves, og velafprøvede digitale velfærdsløsninger udbredes hurtigere i kommuner og regioner til gavn for borgerne.