Kommuner begynder at sænke skatterne

Velfærd

14/10/2013 10:37

Freja Eriksen

Det er oplagt, at lokalpolitikerne vælger at reducere skatterne i et valgår, siger forsker.

Efter en årrække med fuldstændig fastlåst skat og grundskyld i landets 98 kommuner, er der bevægelse i de vedtagne budgetter for 2014, skriver Jyllands-Posten.

Overblik: Se om din kommune sænker skatten

Der er skattesænkninger på vej til borgerne i en række kommuner i 2014, viser rundspørge. 10 kommuner har besluttet at sænke personskatten næste år, viser en rundspørge som Jyllands-Posten har foretaget blandt alle kommuner i Danmark. Fire andre hæver skatten, mens de øvrige ikke har ændringer i forhold til 2013.

 

Kommuner, der sænker personskatterne:

* Hørsholm

* Fredensborg

* Gladsaxe

* Lejre

* Frederiksberg

* Vesthimmerland

* Rudersdal

* Furesø (kun borgere i den oprindelige Farum Kommune, red.)

* Hvidovre

* Solrød

Kommuner, der hæver personskatterne:

* Sønderborg

* Bornholm

* Morsø

* Frederikshavn

Kilde: Jyllands-Posten

 

 

- Det har ikke været sjovt undervejs, men nu har vi råd til at give en lille skattelettelse tidligere, end vi ellers havde planlagt, siger Lejres borgmester, Mette Touborg (SF), til avisen.

- Vi har fået en mere sikker og stabil økonomi, og hverken jeg eller det øvrige byråd mener, at borgerne skal betale mere end nødvendigt, siger hun. 

Lejre sænker skatten fra 25,4 til 25,3 procent og må sige farvel til cirka 10 millioner kroner i indtægter.

10 kommuner sænker skatten til næste år, viser Jyllands-Postens rundspørge til samtlige kommuner.

Lidt færre - otte kommuner - skruer ned for grundskylden, mens 19 sænker erhvervsskatten - også kaldet dækningsafgiften.

Den samlede nedsættelse svarer til, at borgerne skal lægge cirka 300 millioner kroner mindre i kommuneskat, men den bevægelse modsvares af, at fire andre kommuner hæver skatten og to sætter grundskylden op. 

Så det samlede regnskab viser en skattelettelse i omegnen af 100 millioner kroner.

- Der er luft til at reducere skatterne, og så er det oplagt, at politikerne vælger at gøre det i år, hvor der er kommunalvalg, siger forsker Kurt Houlberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, til Jyllands-Posten.

 

/ritzau/

 

 

Mest Læste

Annonce