Kommuner: Færre penge til de ældre i 2015

Velfærd

14/10/2014 11:05

Nick Allentoft

Budgetterne er lagt i mange kommuner, og det ser sløjt ud for de ældre. Mere end hver tredje kommune vil bruge færre penge på service næste år.

Økonomien er stram i kommunerne, og det kommer de ældre til at mærke.

I en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for FOA, der repræsenterer offentligt ansatte, svarer 26 ud af 70 kommuner, at de vil bruge færre penge på service til næste år, end de har gjort i år. 

- Kommunerne har åbenbart helt uafhængigt af, hvad Christiansborg-politikere måtte mene, besluttet sig for at sænke serviceniveauet på en række områder til næste år, siger FOA's formand Dennis Kristensen. 

De ældre er en af de grupper, som må holde for. Selvom de samlede serviceudgifter til ældreområdet til næste år stiger, og kommunerne forventer at ansætte flere medarbejdere i hjemmeplejen og på ældrecentrene, så forventer mere end halvdelen af kommunerne at bruge færre penge per ældre til næste år.

Og det ærgrer FOA's formand.

- Den enkelte ældre borger kan jo ikke mærke, at kommunerne tilsammen bruger flere penge på ældreområdet, for det er jo blot et udtryk for, at der er kommet flere ældre. 

- Hvis kommunerne ikke bruger lige så meget mere, som den demografiske udvikling lægger op til, så falder den mængde penge, der bliver brugt per ældre jo. Og så bliver oplevelsen for den enkelte ældre en nedgang i servicen, siger Dennis Kristensen.

Men ifølge næstformand for Kommunernes Landsforenings social- og sundhedsudvalg, Anne Møllegaard Mortensen (DF), er lavere service ikke lig med, at kommunerne lader de ældre i stikken.

- Kommunerne har jo forberedt sig på, at der kommer flere ældre. Det gør vi blandt andet med hverdagsrehabilitering, hvor flere trænes til at kunne klare sig længst muligt i eget hjem. Det er mange kommuner rigtig langt med, siger Anne Møllegaard Mortensen til Ritzau.

- Hele tanken er jo, at flere skal blive selvhjulpne, så vi får råd til at hjælpe den svage gruppe af ældre. Samtidig med at mange ældre holder sig raske, så kan vi jo se, at der bliver flere og flere demente, som kræver god og kærlig pleje. Det skal kommunerne ruste sig til, siger hun.

På finansloven sidste år blev der afsat en milliard kroner til de ældre, men siden er kommunerne blevet kritiseret for, at pengene er forsvundet i nye kommunale nedskæringer på ældreområdet.

Det er ifølge Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, uacceptabelt, og derfor vil partiet kræve, at ældremilliarden genforhandles ved årets finanslov. Denne gang skal det være et krav til de kommuner, der ansøger om en andel, at de ikke skærer på ældreområdet i deres budgetter.

- Hvis ikke regeringen vil være med til at indføre de individuelle minimumrettigheder, som Enhedslisten mener, er den bedste sikring af ældremilliarden, så må vi finde en anden mekanisme. 

- Her vil vi foreslå, at kommuner, der skærer i ældreplejen uden objektive årsager, skal fratages muligheden for at få andel i ældremilliarden, siger Finn Sørensen.

Blandt de 26 kommuner, som vil bruge færre penge på service næste år, forventer 18 kommuner, at det vil føre til et lavere serviceniveau. Det gælder foruden de ældre, børneområdet, hvor otte kommuner i undersøgelsen svarer, at de forventer et lavere niveau.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce