Kun 85 ledige udløste akutjob-bonus

Politik

01/10/2013 10:02

Freja Eriksen

85 bonusser er udbetalt til virksomheder for at ansætte ledige i akutjob, selvom flere tusinde mister dagpenge

Akutjob var et af regeringens midler til at undgå massefald ud over dagpengekanten, men indtil nu er der kun udbetalt 85 bonusser til virksomheder, der har ansat en ledig med udsigt til at miste sine dagpenge.

Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af den første foreløbig opgørelse fra a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke (78 akutjob), samt tal fra ASE’s a-kasse (syv akutjob).

Direktør Verner Sand Kirk i AK-Samvirke er overrasket over, at kun 85 præmier indtil nu er udbetalt. Tallene er foreløbige, men selv hvis det endelige antal tredobles, ender akutjob som en stor skuffelse, vurderer han.

- Hvis vi ikke kommer langt højere op, end det her tyder på, er akutjob en notorisk fiasko. Det er der ingen tvivl om, siger Verner Sand Kirk til Ugebrevet A4.

- Og det er endnu værre end som så, fordi akutjob var med til at legitimere, at man ikke gjorde andet. Det var jo på grund af akutjob, man brugte udtrykket: En hel og dækkende løsning, siger han.

I oktober sidste år aftalte regeringen sammen med kommuner, regioner og arbejdsgivere, at ansættelse af en udfaldstruet dagpengemodtager i et akutjob ville udløse 12.500 efter seks måneder og 25.000 kroner efter et år. 

Det var meningen, at regeringen med en kontant gulerod ville få flere virksomheder til at ansætte en ledig med udsigt til at falde ud af dagpengesystemet. Det fik i første omgang Verner Sand Kirk til at rose akutjob-tiltaget.

- Jeg roste i høj grad intentionerne i aftalen, men desto mere trist er det, at det kun er få hundrede, som får noget ud af den. Jeg håbede på, at virksomhederne bare en gang imellem ville tage en af dem, som har været ledig i længere tid, fortæller Sand Kirk.

Det har først været muligt for virksomhederne at få en bonus fra marts, da det er seks måneder efter, at muligheden for en bonus blev introduceret. 

Først til september næste år findes det endelige tal for ansatte i et akutjob, da selve akutpakken stoppede 1. juli i år, og virksomhederne kan vente 12 uger med at bede staten om en bonus.

Både Dansk Industri, DI, og Dansk Arbejdsgiverforening, DA, fastholder, at arbejdsgiverne har lagt mange kræfter i at få en masse job slået op som akutjob.

I den otte måneders periode, hvor det var muligt at benytte ordningen, blev der opslået næsten 31.000 akutjob. Alene i den private sektor nåede man over 8700 stillingsopslag. 

I årets første syv måneder har 25.579 ledige mistet retten til dagpenge, viser tal fra AK-Samvirke.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce