Søndag den 2. november bliver København centrum for global opmærksomhed, når FN's Klimapanel præsenterer en ny rapport om klodens tilstand i overværelse af generalsekretær Ban Ki-moon.

Leder af klimapanel: Vi kan stadig nå det

Det er os mennesker, der ændrer klimaet. Men vi kan endnu redde kloden, siger formanden for FN's Klimapanel.

Søndag den 2. november bliver København centrum for global opmærksomhed, når FN's Klimapanel præsenterer en ny rapport om klodens tilstand i overværelse af generalsekretær Ban Ki-moon.

Formanden for panelet (IPCC), dr. Rajendra Pachauri, sidder allerede nu på Tivoli Congress Center i København. 

Han har en travl uge foran sig, når 600 klimaforskere og regeringsrepræsentanter fra 125 lande mandag begynder at godkende teksten i det 30 sider lange resumé linje for linje.

Hovedbudskabet er, at der er en meget klar sammenhæng mellem menneskelig aktivitet og ændringer i klimaet, oplyser Pachauri.

- For det andet: Hvis vi ikke skærer ned på udslippet af drivhusgas, vil virkningerne gradvist blive værre og kan nå et punkt, hvor det bliver meget vanskeligt at tilpasse os. 

- For det tredje: Vi kan handle. Vi ved hvordan, men hvis vi ikke gør det hurtigt nok, stiger prisen væsentligt, og det kan blive svært at nå målet om at begrænse opvarmningen til to grader, siger Pachauri.

Den ny rapport bliver et sammendrag af panelets femte statusrapport siden 1990.

- Vi har fået meget mere detaljeret viden om, hvad der sker med havene. 30 procent af den CO2, der er udledt siden industrialiseringen, er opsuget af havet, og det har ført til betydelig forsuring af oceanerne. 

- Og vi ved, at 90 procent af opvarmningen fra 1970 til 2010 er gået ned i havene med det resultat, at havene er blevet varmere ned til 700 meters dybde, forklarer Pachauri.

Rapporten viser, at hvis vi vil nå målet om at begrænse temperaturstigningen til to grader i 2100, skal vi ned på nul CO2-udledning sidst i århundredet. 

- Og jo før, jo bedre. Ellers vil omkostningerne stige helt enormt, og klimaeffekterne når et punkt, hvor vi ikke kan tilpasse os dem. Truslen om abrupte klimaændringer bliver langt højere, siger IPCC's formand.

Udfordringen er så stor, at den ikke kan løses alene med flere vindmøller, solceller og energieffektiviseringer.

- Vi må helt stoppe skovfældningen og i stedet plante mere skov. Atomkraft og CO2-opsamling og -lagring er en mulighed, siger Rajendra Pachauri.

/ritzau/

Emneord: Klima, Klimapanel, Klimaplan, FN's Klimapanel, Klimaforandringer, Miljlø, Vandstand
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg leverer 20 procent af CO2-reduktionerne frem mod 2030

  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg lægger i sine anbefalinger til regeringen op til en gennemgribende forandring af bygge- og anlægsbranchen. CO2-regnskaber for bygge- og anlægsprojekter, forbud mod oliefyr og strenge krav til renoveringer af offentlige og private bygninger er nogle af de mere end 60 forslag fra klimapartnerskabet.

 • 05.03.20 Infrastruktur
  National rapport: Danmarks vitale infrastruktur lider under klimapres

  Ny rapport peger på, at Danmark mangler op mod 175 milliarder for at kunne opretholde en ordentlig fremtids- og klimasikret infrastruktur. Værst ser det ud for vores vandforsyning, de kommunale bygninger, veje og broer samt jernbanenettet. Klimaparatheden halter for stort set alle infrastrukturområder.

 • 02.03.20
  Miljøministeren: Klimaramte kommuners forslag skal på bordet

  Lea Wermelin opfordrer Kommunernes Landsforening og borgmestre, som er ramt af de aktuelle oversvømmelser til at komme med forslag til regeringens plan for klimatilpasning.

 • 25.02.20 Infrastruktur
  Regeringen: Danmark skal klimasikres bedre

  Danmark er alt for sårbar overfor massivt regnfald. Der skal gang i klimatilpasningen rundt om i landet. Derfor foreslår regeringen en gennemgribende ændring af reglerne, der skal gøre det lettere og billigere at lave tiltag, der kan håndtere de stigende vandmængder og beskytte danskerne mod oversvømmelser ved massiv regn.

 • 16.02.15 Politik
  Ambitiøs klimaindsats frem mod 2020

  Med aftalen om fordelingen af en pulje på kr. 151,9 mio. kr. til klimatiltag har regeringen, SF og Enhedslisten sikret, at Danmark gør en ekstra indsats for at leve op til de nationale klimamål. Puljen til klimatiltag er en del af aftalen for Finansloven for 2015. Med den samlede klimapakke fra finansloven barberer Danmark således op mod 500.000 ton af sin drivhusgasudledning i 2020.