Ministerium vil tvinge soldater til at smide uniformen

Politik

13/11/2014 08:45

Suleman Haider

Militært ansatte i forsvarets støttefunktioner skal i civilt tøj, mener Forsvarsministeriet. Soldater er vrede

Fremover skal tusindvis af soldater i de dele af det danske forsvar, der har til opgave at støtte forsvarets kampenheder med for eksempel materiel og personaleadministration, af med uniformen på jobbet.

Det fremgår af et brev fra Forsvarsministeriet, skriver Berlingske.

I skrivelsen lægger Forsvarsministeriets departement op til, at de særlige vilkår, der gælder for soldater i dansk forsvar, ikke længere skal gælde for de soldater – konstabler, befalingsmænd og officerer – der er ansat i Forsvarsministeriets civile styrelser.

- Det er Forsvarsministeriets umiddelbare opfattelse, at medarbejdere ved civile styrelser som hovedregel skal bære civilt tøj, står der i brevet ifølge Berlingske.

Men det møder modstand.

- Det undrer mig, at man ikke vil vise, at vi har et forsvar. Et forbud vil blive opfattet som manglende respekt for de militært ansatte, siger kommandørkaptajn og stabschef i Forsvarets Hovedværksteder, Peter Vestergaard, der udtaler sig til Berlingske som hovedbestyrelsesmedlem i officerernes fagforening, HOD.

Også major i flyvevåbnet Kim Malm, der er ansat i materielstyrelsens stab, undrer sig. 

- Uniformen er et udtryk for korpsånd. Den er en billig måde at sikre sig vores loyalitet, siger han til avisen.

Brevet er sendt til de fire styrelser, der 1. oktober blev flyttet ud af forsvarschefens ansvars­område og fik status som civile styrelser. Det gælder Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Personalestyrelse, Ejendomsstyrelse og Regnskabsstyrelse samt dele af staben i Beredskabsstyrelsen.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) afviser dog påstanden om, at soldaterne bliver tvunget til at lade uniformen blive hjemme.

- Min holdning er klar. Det skal være valgfrit om de soldater, der efter organisationsændringen af forsvaret overgår til civile styrelser, ønsker at bære uniform eller gå i civil. Det er også den holdning, som Forsvarsministeriet vil have som sit udgangspunkt, når man senere i år mødes med soldaternes faglige organisationer og drøfter sagen.

- Der vil således ikke blive tale om, at soldater "tvinges" til at lægge uniformen i den nye struktur, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Mest Læste

Annonce