Ministerkabale åbner for Pia Kjærsgaard som formand

Politik

28/06/2015 11:00

Nick Allentoft

Begge Venstres bud på en ny formand for Folketinget, Bertel Haarder og Claus Hjort, er blevet ministre. Løkke nævner selv Pia Kjærsgaard.

Mens Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, nu har fordelt sine ministerposter, så er der stadig en meget attraktiv stol ledig på Christiansborg. 

Folketingets nuværende formand, Mogens Lykketoft (S), forlader sin post i forbindelse med udnævnelsen til formand for FN’s Generalforsamling, og med den blå valgsejr er der lagt op til, at posten skal gå til en erfaren politiker i blå blok. 

De fleste havde måske forventet, at posten ville gå til en Venstre-politiker.

Ny regering

Vil du vide mere om den nye regering? Få overblikket lige her - og kig også tilbage på tidligere nye regeringer. 

De mest oplagte bud er her den nuværende næstformand Bertel Haarder, der som mangeårig minister og folketingsmedlem har arbejdet for folkeoplysning og demokrati. Han er blandt andet hovedmanden bag Folkemødet på Bornholm.

Men i den nye Venstre-regering er han blevet kultur- og kirkeminister.

Også Claus Hjort Frederiksen, der som mangeårig minister og tro Løkke-støtte er blevet nævnt som et bud på ny formand, har fået nyt job. Claus Hjort Frederiksen sætter sig på den magtfulde post som finansminister.

Også han er dermed ude af spillet om posten som formand for Folketinget.

Med udnævnelsen af de i alt 17 ministre har Lars Løkke Rasmussen samtidig sendt omkring halvdelen af sin folketingsgruppe ind på ministerkontorerne.

Det kan alt sammen åbne for, at posten i stedet kan gå til blå bloks største parti, Dansk Folkeparti.

Her har Pia Kjærsgaard, der også sidder i Præsidiet i dag, været nævnt som det bedste bud på en ny formand for Folketinget. 

Det ligger dog i stillingen som Folketingets formand, at vedkommende repræsenterer hele folketinget, og det kan være, at nogle i rød blok vil modsætte sig valget af Kjærsgaard.

Folketingets formand leder sammen med medlemmerne af præsidiet møderne i salen og repræsenterer Folketinget ved besøg fra andre parlamenter.

Den nok vigtigste del af jobbet for folkestyret består dog i at agere en slags vagthund på vegne af Folketinget over for regeringen.

Her har Mogens Lykketoft flere gange markeret sig ved at stille sig på Folketingets side i sagerne om blandt andet Dong og solceller - og dermed kritiserer den regering, som hans eget parti ledede.

Folketingets formand ventes at blive udpeget, når Folketinget senere i denne uge samles for første gang efter valget.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce