Mor og far styrer bankbogen

Politik

05/03/2015 10:17

Suleman Haider

Mange unge overlader budget og regninger til far eller mor. Det er uheldigt, siger forbrugerøkonom.

Hver tiende dansker under 26 år fralægger sig ansvaret, når der skal betales regninger, spares op og lægges budget. I stedet overtager forældrene kontrollen og sørger for, at der er styr på privatøkonomien.

Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for Nordea.

Det er uheldigt og forkert, forklarer forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, som er forbrugerøkonom hos Nordea.

- Forældre har et ansvar for at børnene lære at styre økonomien. Det er naturligt, at de unge beder forældrene om hjælp, men det er uheldigt, når forældrene decideret overtager kontrollen og udfører arbejdet.

- De burde i stedet hjælpe og vejlede, men typisk bliver forældrene utålmodige og synes, det er lettere at gøre tingene selv frem for at lære fra sig. Men det er altså en fejl, siger Ann Lehmann Erichsen.

I næste uge sættes penge på skoleskemaet, når der for andet år afholdes Pengeuge på 375 danske folkeskoler rundt om i landet. Formålet er at hjælpe 7. og 8. klasseeleverne med at forstå penge og økonomi bedre.

Og der kan være god grund til at lære folkeskoleeleverne om penge. De unge stifter nemlig ikke bekendtskab med penge og løn igennem fritidsarbejde i lige så høj grad som tidligere.

En rapport fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, viser, at 40 procent af de 15-årige havde et fritidsjob i 2013, hvilket er lavere end fire år tidligere, hvor halvdelen havde et job.

- Det er ærgerligt. Vi kan se, at de unge, som har haft et fritidsjob, er længere fremme i bussen med hensyn til økonomihåndtering. 

- De får hurtigere et indtryk af, hvad penge er for en størrelse, når de selv har tjent dem. Det giver noget brugbar viden og skaber naturlig interesse, når man selv har fået en lønseddel og kan se, hvad man egentlig betaler til, siger Ann Lehmann Erichsen.

FAKTA: Unge skal lærer at styre økonomien

I næste uge kommer penge og privatøkonomi på skoleskemaet på flere danske folkeskole.

Danske teenagere skal blive bedre til at forstå deres egen privatøkonomi, og derfor får danske folkeskoleelever i næste uge undervisning i økonomi.

* Pengeugen afholdes på 375 danske folkeskolerne i uge 11.

* Over 10.000 elever i 7. og 8. klasse deltager i Pengeugen, hvor de får undervisning i privatøkonomi.

* Danmarks Matematiklærerforening har udarbejdet undervisningsmaterialet, hvor eleverne skal lære at regne med penge.

* Pengeugen arrangeres af Finansrådet, som er bankernes brancheorganisation. Flere af bankernes ansatte deltager også i ugen, hvor de skal undervise eleverne.

Kilde: Pengeugen.dk

 

Mest Læste

Annonce