Ny naturfond skal give Danmark mere natur

Regeringen har sammen med VILLUM Fonden og Aage V. Jensen Naturfond taget en historisk beslutning om at etablere Den Danske Naturfond. Den uafhængige fond skal med en lille milliard kroner i ryggen skabe mere natur til danskerne og sammen med danskerne.

Danmarks natur skranter. Der er for lidt af den. Den er for spredt, og alt for mange dyr og planter er truet. Den udvikling skal vendes. Regeringen opretter derfor sammen med VILLUM FONDEN og AAGE V. JENSEN NATURFOND en ny uafhængig fond, der skal hjælpe dansk natur.

Fonden får en startkapital på 875 mio. kroner. Regeringen har aftalt med Venstre og Det Konservative Folkeparti, at staten kommer med 500 mio. kroner over finansloven, VILLUM FONDEN bidrager med 250 mio. kroner og AAGE V. JENSEN NATURFOND med 125 mio. kroner. Inden udgangen af 2015 skal fondens kapital være oppe på 1 mia. kroner.

Den Danske Naturfond skal skabe ny natur over et bredt felt, herunder også nye vådområder, søer, moser og enge, så vi får mere natur, der er godt for både dyr, planter, miljø og klima og give flere danskere en naturoplevelse.

Danskerne skal med
Fonden skal ledes af en bestyrelse og være politisk uafhængig. Fonden skal samarbejde med både private, kommuner, staten og andre fonde. Målet er, at fonden skal skabe et folkeligt engagement og vokse sig endnu større de kommende år.

Naturfonden er en historisk begivenhed for naturen i Danmark. Den kommer til at skabe flere skove, søer og enge. Til glæde for danskerne, til glæde for naturen og til glæde for kommende generationer, siger miljøminister Ida Auken.

Flere hensyn tilgodeses 
Målet er, at loven for Naturfonden er på plads i løbet af næste år, og fonden om cirka et år kan begynde at opkøbe og udvikle arealer. Udover natur, dyr og planter skal naturfonden også medvirke til at forbedre miljøet og reducere udledningen af klimagasser.

"Det er en god dag for klimaet. Dette er et klassisk eksempel på, at en indsats for klimaet kan gå hånd i hånd med andre hensyn. Det er sådan, regeringen ønsker at tackle udfordringerne", siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

"Med Den Danske Naturfond tager vi hul på arbejdet med at føre Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger ud i livet, og jeg er meget glad for, at vi allerede nu har leveret på en af de tungeste anbefalinger fra kommissionen. Jeg ser en god mulighed i at hive den mindst frugtbare landbrugsjord ud og gøre den til natur på længere sigt", siger fødevareminister Karen Hækkerup.

Fonde går helhjertet ind
Om baggrunden for at gå ind i Den Danske Naturfond, siger VILLUM FONDENs formand Lars E. Kann-Rasmussen:

"Vi er gået helhjertet ind i dette visionære initiativ, der markant vil komme landets trængte naturværdier til undsætning. For os har det været afgørende, at den nye naturfond bliver politisk uafhængig, styres på basis af solid faglighed, opnår en bred folkelig forankring og repræsenterer en ægte og markant merindsats for naturen. Dagens aftale giver et solidt grundlag for at realisere disse ambitioner".

Bestyrelsesformand Leif Skov fra AAGE V. JENSEN NATURFOND siger:

"Vi har gennem årene haft et stort ønske om etablering af en politisk uafhængig naturfond, som alle kan støtte op om og tage medejerskab til. Sammen med alle naturelskere i Danmark glæder vi os over fonden nu bliver en realitet, og vi ser frem til de forbedringer af den danske natur, som fonden utvivlsomt vil opnå.  Vi håber på bred opbakning fra de forskellige politiske partier, befolkningen, virksomheder og private fonde".
 

Emneord: Ministeriet for Fødevarer Landbrug og Fiskeri, Den Danske Naturfond, Villum Fonden, Martin Lidegaard, Dansk Natur, Aage V. Jensen Naturfond.
Miljø- og Fødevareministeriet på DenOffentlige.dk Miljø- og Fødevareministeriet 
Aktivitet: Artikler: 19 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.09.14 Politik
  Danskerne får ny natur for 875 mio. kroner

  Regeringen, VILLUM FONDEN og Aage V. Jensen Naturfond er nu enige om, hvordan aftalen om Den Danske Naturfond føres ud i livet. Fonden bliver politisk uafhængig og selvejende med egen ny lov, der sendes i høring i dag.

 • 27.01.14 Bæredygtighed
  Regeringen vil oprette et klimaråd

  Danmark er i gang med at omstille til et lavemissionssamfund. I 2050 er visionen et fossilfrit samfund. En klimalov med et tilhørende klimaråd skal sikre, at udviklingen sker i det rigtige tempo og lever op til regeringens økonomiske mål.

 • 25.11.13 Bæredygtighed
  Lidegaard: COP19 blev en gyser

  Klimakonferencen COP19 i Warszawa balancerede på kanten af den totale fiasko. Men i sidste øjeblik blev resultatet alligevel acceptabelt.

 • 24.10.13 Bæredygtighed
  Enighed på klimafinansieringsmødet: Private penge skal i spil

  Det kan lade sig gøre at skaffe 100 milliarder dollars om året i klimafinansiering fra 2020, hvis man skaber de rette vilkår for de private investorer. Det er budskabet fra klimafinansieringsmødet i København, der har haft deltagelse af FN’s generalsekretær, ministre fra i- og ulande og ledende repræsentanter for institutionelle investorer.

 • 17.10.13 Bæredygtighed
  Ban Ki-moon deltager i grøn vækst-topmøde og klimafinansieringsmøde i København

  FN’s generalsekretær Ban Ki-moon besøger København den 22. og 23. oktober. Her vil generalsekretæren holde hovedtalen ved dette års Global Green Growth Forum (3GF), ligesom han vil åbne det danske klimafinansieringsmøde Copenhagen Climate Finance Meeting i FN-byen.