Ny teknologi skal styrke nattesøvnen i aarhusianske plejeboliger

Søvn og livskvalitet kan styrkes med ny teknologi. Rådmand vil have det udbredt sammen med investering i mere teknologi for 50 mio. kr.

Søvn er typisk en del af vores liv, der er svær at holde øje med. Sådan er det ikke længere. I samarbejde med Center for Frihedsteknologi har døgnrehabiliteringscentret Vikærgården de seneste tre måneder afprøvet en ny sensormåtte, der lægges under madrassen, og som kan måle, hvordan man bevæger sig i sengen i løbet af natten. Systemet hedder Mobility Monitor. 

Bedre søvn skal udbredes 

Afprøvningen har vist så lovende resultater blandt borgere i rehabiliteringsforløb, at teknologien nu skal pilottestes i aarhusianske plejeboliger.
 
- En god nattesøvn er utrolig vigtig, og jeg vil gerne skabe bedre livskvalitet for de ældre på plejehjem. Kan vi med en måtte med sensorer måle os frem til, hvordan et ældre menneske kan hjælpes til bedre livskvalitet, så er vi på rette vej, siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.
 
Syn for søvnkvaliteten
Sensormåtten betyder blandt andet, at medarbejderne lynhurtigt bliver opmærksomme på, når der for eksempel opstår smerteproblemer i løbet af natten. 
 
- Vi bliver i samarbejde med borgerens praktiserende læge skarpere på at medicinere, så borgeren får en god, jævn nattesøvn, forklarer Lotte Lucia Jelnes, sygeplejerske og projektleder.
 
Hun fortæller også, at de målte data giver mulighed for at involvere borgerne meget mere og på en forståelig måde og sammen finde de vaner, der bedst understøtter en god søvn.
 
Aarhus Kommune investerer sammenlagt 50 mio. kr. i at udbrede mere velfærdsteknologi i de aarhusianske plejeboliger. Her indgår bl.a. Mobility Monitor i en pilottest i plejeboligerne på Trøjborg.
 
Emneord: Velfærdsteknologi, Søvn, Center for Frihedsteknologi, Mobility Monitor, Jette Skive, Plejeboliger, Plejehjem, Aarhus Kommune
Aarhus Kommune på DenOffentlige.dk Aarhus Kommune
Aktivitet: Artikler: 180 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.02.20 Infrastruktur
  Letbanen fik en god start på året

  Passagertallene for januar er med 463.000 rejser tæt på Letbanens rekordmåned i november. Det viser Midttrafiks opgørelse for januar 2020.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 15.03.19 Social
  Mere helhed for borgerne: Social og beskæftigelse i en forvaltning

  Rådmand Kristian Würtz foreslår at forenkle organiseringen ved at lægge de to forvaltninger – Socialforvaltningen og Beskæftigelsesforvaltningen – sammen til én forvaltning under en fælles ledelse og med seks nye driftsområder, der sammenkobler de sociale og jobrettede indsatser til borgerne.

 • 23.10.18 Infrastruktur
  Ny investeringsfond skal sætte skub i udbredelsen af digitale velfærdsløsninger

  Regeringen vil etablere en ny investeringsfond, der skal bidrage til, at nye teknologier afprøves, og velafprøvede digitale velfærdsløsninger udbredes hurtigere i kommuner og regioner til gavn for borgerne.