Samlet set udgjorde kvinder og indvandrere - samt efterkommere heraf - 26,6 procent af de nyuddannede politifolk sidste år. Arkivfoto: Shutterstock.

Nydanskere og kvinder er stadig i mindretal

Kvinder og indvandrere i politiet udgør stadig et mindretal i det danske politi. Dog stiger antallet af nyuddannede politifolk fra de to grupper, der tilsammen udgør lidt over en fjerdedel af de nyudklækkede politifolk.

Siden 2010 er antallet af nyudklækkede politifolk - enten som kadet eller betjent - steget eksplosivt. I perioden 2010-2019 er tallet steget med over 100 procent - 428 i 2010 til 955 sidste år.

Men på trods af flere nyuddannede politifolk er kvindelige politifolk samt politifolk med indvandrerbaggrund - eller efterkommere heraf - stadig underrepræsenteret i blandt dimittenderne på den danske politiskole. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Flere kvinder tager dog en politiuddannelse end før. I 2010 blev der kun udklækket 72 kvinder fra politiskolen. Men frem til 2019 er den andel stadig markant til 198 politikvinder.

I 2015 var 22,2 procent af de nyuddannede politifolk af hunkøn. Siden da er andelen faldet til 20, 7 procent - der svarer til cirka hver femte nyuddannede fra politiskolen.

Det er et fald, der har afsæt i, at der i perioden er kommet flere pladser på politiuddannelserne, hvoraf meroptaget har en stor overvægt af mænd, hvorfor den kvindelige andel samlet set er faldet.

 

De flere pladser hænger også sammen med, at politikadetuddannelsen så dagens lys i 2017. Sidste år udjorde politikadetterne 11,5 procent af dimittenderne fra politiskolen.

Flere politi-dimittender har indvandrerbaggrund

Indvandrere og efterkommere heraf udgør cirka 20 procent af den danske befolkning. Men sidste år havde kun seks procent af de nyuddannede politifolk indvandrerbaggrund - eller var efterkommere heraf.

Dog er tendensen gået fra fire procent i 2010 til et voldsomt dyk i 2016, hvor de kun udgjorde én procent blandt de nyuddannede politifolk.

Men faktisk kan man konkludere, at mens det samlede antal af nyuddannede politifolk fra 2010 til 2019 steg med 123 procent, er andelen af indvandrere og efterkommer heriblandt fulgt mere end godt med.

Antallet er i runde tal for samme periode steget med over 300 procent - fra 17 nyuddannede politifolk med invandrerbaggrund i 2010 til 57 i 2019.

 

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.09.20 Uddannelse
  Syv fremragende undervisere bliver hyldet med Undervisningsprisen

  H.K.H Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen uddeler Undervisningsprisen til syv af Danmarks dygtigste undervisere. Underviserne, der i alt modtager 3,5 mio. kr., bliver hyldet for deres evne til at inddrage, inspirere og pirre nysgerrigheden hos de studerende

 • 27.09.20 Uddannelse
  Alt for mange elever består ikke dansk og matematik

  Op mod hver tiende elev består ikke folkeskolens afgangsprøve i dansk og matematik. Det er triste tal, som er uforandrede i de sidste 5 år, mener Dansk Industri, som nu foreslår, at der årligt sættes 200 millioner kroner af til de af landets skoler, hvor flest dumper i de to vigtige fag.

 • 27.09.20 Uddannelse
  Gymnasieelever: Høje karakterer er vigtigere end venner og at lære noget nyt

  Hver fjerde gymnasieelev har større fokus på at få høje karakterer end på gode venner og muligheden for at lære noget nyt. Det viser en undersøgelse blandt elever, der er i gang med sidste år i gymnasiet. Uddannelses- og forskningsministeren er klar til at lave optagelsessystemet om.

 • 20.08.20 Uddannelse
  Ny uddannelse med løn skal give akademikere mulighed for at blive pædagoger

  Mens det er svært for mange akademikere at få fodfæste på arbejdsmarkedet, er der mangel på pædagoger. Forslag om ny merituddannelse, der støttes af to københavnske borgmestre, kan gøre bachelorer til pædagoger på godt to år med løn under uddannelsen.

 • 29.07.20 Uddannelse
  Kvinderne mangler på STEM-studierne

  Trods et øget fokus på at få flere kvinder til at vælge en STEM-uddannelse, ser vi i år kun en meget lille stigning i andelen af kvindelige studerende på STEM-uddannelserne. Det ærgrer Ledernes uddannelseschef, Thomas Christensen.