Samlet set udgjorde kvinder og indvandrere - samt efterkommere heraf - 26,6 procent af de nyuddannede politifolk sidste år. Arkivfoto: Shutterstock.

Nydanskere og kvinder er stadig i mindretal

Kvinder og indvandrere i politiet udgør stadig et mindretal i det danske politi. Dog stiger antallet af nyuddannede politifolk fra de to grupper, der tilsammen udgør lidt over en fjerdedel af de nyudklækkede politifolk.

Siden 2010 er antallet af nyudklækkede politifolk - enten som kadet eller betjent - steget eksplosivt. I perioden 2010-2019 er tallet steget med over 100 procent - 428 i 2010 til 955 sidste år.

Men på trods af flere nyuddannede politifolk er kvindelige politifolk samt politifolk med indvandrerbaggrund - eller efterkommere heraf - stadig underrepræsenteret i blandt dimittenderne på den danske politiskole. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Flere kvinder tager dog en politiuddannelse end før. I 2010 blev der kun udklækket 72 kvinder fra politiskolen. Men frem til 2019 er den andel stadig markant til 198 politikvinder.

I 2015 var 22,2 procent af de nyuddannede politifolk af hunkøn. Siden da er andelen faldet til 20, 7 procent - der svarer til cirka hver femte nyuddannede fra politiskolen.

Det er et fald, der har afsæt i, at der i perioden er kommet flere pladser på politiuddannelserne, hvoraf meroptaget har en stor overvægt af mænd, hvorfor den kvindelige andel samlet set er faldet.

 

De flere pladser hænger også sammen med, at politikadetuddannelsen så dagens lys i 2017. Sidste år udjorde politikadetterne 11,5 procent af dimittenderne fra politiskolen.

Flere politi-dimittender har indvandrerbaggrund

Indvandrere og efterkommere heraf udgør cirka 20 procent af den danske befolkning. Men sidste år havde kun seks procent af de nyuddannede politifolk indvandrerbaggrund - eller var efterkommere heraf.

Dog er tendensen gået fra fire procent i 2010 til et voldsomt dyk i 2016, hvor de kun udgjorde én procent blandt de nyuddannede politifolk.

Men faktisk kan man konkludere, at mens det samlede antal af nyuddannede politifolk fra 2010 til 2019 steg med 123 procent, er andelen af indvandrere og efterkommer heriblandt fulgt mere end godt med.

Antallet er i runde tal for samme periode steget med over 300 procent - fra 17 nyuddannede politifolk med invandrerbaggrund i 2010 til 57 i 2019.

 

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også