På Grundlovsdag afviste Bertel Haarder "de rene hænders front"

- Det er en lille smule paradoksalt, at de står der på grundlovsdag, når de få dage forinden har begrænset ytringsfriheden ganske betragteligt, siger Troels Mylenberg efter politikerne kredsede om ytringsfrihed i deres grundlovstaler.

Det var især ytringsheden som værdi og tema, der fyldte i de traditionelt vigtige taler, som politikerne afholdt forskellige steder i landet grundlovsdag. 
 
Chefredaktør i Fynske Medier Troels Mylenberg mener, at det især skyldes den debat, der har været i kølvandet på aftalen, som regeringen i tirsdags indgik med flere partier om at kriminalisere visse ytringer fra religiøse forkyndere.

- Det er en lille smule paradoksalt, at de står der på grundlovsdag, når de få dage forinden har begrænset ytringsfriheden ganske betragteligt. Men det fyldte meget - hos nogle mere end andre. Det er helt klassisk tema at tage op på grundlovsdag, siger han.
 
Men de politikere, der var med i aftalen, kom ikke med indrømmelser på talerstolene af, at kriminaliseringen har indskrænket ytringsfriheden. Lørdag bragte 63 eksperter og meningsdannere et underskrevet indlæg i Jyllands-Posten, hvor de advarer mod aftalens konsekvenser for ytringsfriheden.
 
Kirkeminister Bertel Haarder (V) kalder gruppen for "de rene hænders front", og de måtte spejde langt efter indrømmelser, siger politisk kommentator Hans Engell.
 
- Politikerne bed ikke til bolle. Både Lars Løkke, Mette Frederiksen og Søren Pind var meget hardcore. Der blev ikke givet noget ved dørene til den gruppe, Bertel Haarder kalder "de rene hænders front". De fik ingenting den her grundlovsdag, siger Hans Engell. 
 
Begge kommentatorer fortæller ellers om en grundlovsdag uden de store politiske slagsmål eller konkrete udmeldinger. Ifølge Troels Mylenberg skyldes det, at de gerne vil sætte punktum for et hektisk folketingsår med en ny regering.
 
- Mange af politikerne har et rimeligt stort behov for at få slappet af nu og få holdt noget sommerferie, siger han.
 
Hans Engell påpeger, at politikerne har tre store taler lige efter hinanden - afslutningsdebatten, grundlovsdag og folkemødet på Bornholm - og at det derfor er lidt småt med opfindsomheden.
 
- Nok kan de finde på noget nyt, men der er trods alt grænser. Der var en del genbrug, siger han. 
 
/ritzau/
Emneord: Grundlovsdag, Ytringsfrihed, Tankekontrol, Sindelagskontrol, Bertel Haarder
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.05.17 Politik
  Her er regeringens udkast til Ytringsfrihedskommissionen

  Regeringen vil sammen med et bredt flertal af Folketingets andre partier nedsætte en ytringsfrihedskommission, som skal vurdere ytringsfrihedens rammer og vilkår. Læs justitsministerens udkast til kommissorium her.

 • 23.11.16 Velfærd
  Danmarkskanon: 66.301 danskere har stemt

  Den sidste uge har befolkningen stemt på de samfundsværdier, som de vil have med i Danmarkskanonen. I alt er der afgivet 326.298 stemmer, og 66.301 unikke brugere har besøgt afstemningssiden www.danmarkskanon.dk i perioden 15-22. november 2016.

 • 19.11.16 Velfærd
  85,6 mio. kr. til kulturpakke på regeringens finanslov

  Regeringen og Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti afsætter på finansloven for 2017 i alt 85,6 mio. kr. i perioden 2017-2020 til en kulturpakke, der vil styrke dansk kulturarv.

 • 26.04.16 Ledelse
  Styrket oplysningsindsats om offentligt ansattes ytringsfrihed

  Offentlige ansatte skal kende deres rettigheder, hvis de ytrer sig om forhold på arbejdspladsen. Derfor styrker regeringen nu oplysningsindsatsen om offentligt ansattes ytringsfrihed. Samtidig opfordres offentlige myndigheder hver især til at overveje, om det er hensigtsmæssigt at etablere en whistleblowerordning hos dem.

 • 01.03.16 Velfærd
  Ny tænketank om musikskolerne

  Kulturminister Bertel Haarder stiller skarpt på musikskolerne og opretter en ny tænketank.