Papes fokus på ordentlighed blændede Løkkes blik for magt

De Konservative fik deres vilje. Eva Kjer Hansen har trukket sig som miljø- og fødevareminister, og statsministeren vil udnævne en afløser efter weekenden.

Lars Løkke Rasmussen mod Søren Pape Poulsen. Venstres statsminister mod formanden for De Konservative. 

Fronterne har været trukket helt op i Eva Kjer Hansen-sagen, men nervekrigen i blå blok fandt sin kulmination lørdag, da Venstre-profilen valgte at trække sig som miljø- og fødevareminister.

Landbrugspakken, som blev vedtaget i Folketinget torsdag, blev dermed Eva Kjer Hansens undergang. 

Se flere historier om regeringskrisen her

Vi samler historierne om regeringskrisen på denne side. 

Løkke havde ellers truet med at udskrive folketingsvalg. Han fastholder, at Eva Kjer Hansen ikke har vildledt Folketinget i forbindelse med udlægningen af landbrugspakken. 

De Konservative, regeringens mindste støtteparti, mente sammen med rød blok, at det havde hun. Pape spillede iskold.

Hvis Løkke ville udskrive valg, måtte han gøre det, men det er ikke længere aktuelt.

Og selv om statsministeren beklager sin ministers afgang og erkender at blå blok står svækket tilbage efter magtkampen, var alternativet trods alt værre. 

- Jeg ville da hellere have, at ministeren var fortsat. Men det er bedre at tabe ansigt, end at tabe hovedet, sagde han til TV2 News lørdag.

Søren Pape derimod har kun udtalt sig via Facebook:

- Tirsdag aften i denne uge meddelte vi, at vi ikke længere havde tillid til miljø- og fødevareministeren, da ministeren ikke har givet offentligheden et retvisende billede af konsekvenserne af landbrugspakken.

- I dag kan vi konstatere, at hun har valgt at trække sig. Den beslutning tager vi til efterretning. Som vi hele tiden har sagt, så støtter vi fuldt ud op om statsministeren og Venstre-regeringen, og nu vil vi se fremad, skrev Pape.

Konservative folketingsmedlemmer som Mai Mercado, Mette Abildgaard og Rasmus Jarlov udtrykker, at der nu må kigges fremad, og det gode samarbejde i blå blok nu må fortsætte.

Men det står fast, at de borgerlige partier trods en række møder i ugens løb aldrig nåede til enighed. Og det står fast, at De Konservative endte med at vælte Eva Kjer Hansen.

Liberal Alliance - som i skarpe vendinger har kritiseret De Konservative - og Dansk Folkeparti giver udtryk for, at de borgerlige nok skal få et samarbejde til at fungere.

Rød blok er mere skeptisk. Krisen hos regeringen er enorm, mener Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen.

- Eva Kjer Hansens afgang efterlader Lars Løkke Rasmussen som en historisk svag statsminister.

- Trods et flertal har Løkke sagt, at Eva Kjer Hansen skulle blive siddende, og derfor er dette et meget stort nederlag for statsministeren.

- Løkke har forsøgt at banke Pape på plads, og det lykkedes ikke. Man kan ikke true sig til tillid. Blå blok er i stor intern strid, og Løkke har ikke styr på butikken, siger Wammen.

Prominente K-borgmestre som Michael Ziegler (Høje-Taastrup) og Benedikte Kiær (Helsingør) roser Pape.

- Han har klaret en meget vanskelig situation på en utrolig flot måde. Jeg vil faktisk give ham et 12-tal for forløbet, siger Ziegler, mens Kiær tilføjer: 

- Det her er et meget godt billede på, at vi har at gøre med en meget stålfast mand, der mener, hvad han siger, og som står ved sit eget ord.

/ritzau/

Emneord: Regeringskrise, Lars Løkke Rasmussen, Søren Pape Poulsen, Konservative, Venstre, Eva Kjer Hansen, Michael Ziegler, Benedikte Kiær
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 28.02.16 Jens Jørn Pedersen
  Lars Løkke og det pludselige tæppe

  Lars Løkke har pointeret meget klart, at det er Konservativ der har trukket tæppet væk under Eva Kjer Hansen.
  Efter min opfattelse er det dårlig ledelse og dårlig information fra Eva Kjer Hansen til Lars Løkke, det drejer sig om.
  Som en god leder vil man på overordnet niveau vide, hvad der går for sig i de forskellige ministerier.
  Uklarhederne har stået på i nogen tid, hvorfor Lars Løkke skulle have vidst, at der var problemer.
  Det, der er sket er, at Lars Løkke har haft så travlt med andre småtterier, at han ikke har opdaget det, han skulle vide.
  Mange siger, at Lars Løkke er en god politisk håndværker. Min klare opfattelse er, at han er en dårlig håndværker og en ualmindelig dårlig leder.
  Herudover er alt omkring Lars Løkke fyldt med rod og uklarheder.
  Der er ingen tvivl om, at Eva Kjer Hansen er et dygtigt menneske og egentlig sin opgave voksen, men jeg tror ikke, at hun kender til samarbejdes dyder, der indbefatter at lytte til andre mennesker.
  Jeg kunne ønske mig, at regeringens ministre ikke var så magtfuldkomne.
  Min opfattelse er, at Søren Pape har gjort et fremragende arbejde, der har afsløret mange af Lars Løkkes mangler.
  Men tæppet var ikke pludselig, nogen har rykket i det længe.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også