Professor: Det er ikke indvandreres kultur, der er skyld i høje smittetal

På lørdagens pressemøde gav statsminister Mette Frederiksen en bredside til de indvandrer-miljøer, der har oplevet stor smittestigning de seneste uger. Professor Morten Sodemann mener dog, at kritikken er forfejlet.

"Når vi ser nøgternt på smittetallene, så er der ganske enkelt for mange med ikke-vestlig baggrund, som er smittet," udtalte statsministeren på lørdagens pressemøde. Udtalelsen har fået flere til at rynke på panden, for hvad var det egentlig for et signal, Statsministeren sendte til indvandrermiljøerne. 

BT var hurtigt ude med en applaus til Mette Frederiksen for endelig at indse og italesætte problemet. Det er dog ikke alle, der mener, at den store smitteandel blandt indvandrere skyldes en anderledes kultur. 

Professor Morten Sodemann har i Ræson forsøgt at komme med en anden forklaring på, hvorfor visse indvandrermiljøer oplever en større smittespredning and resten af Danmark, og her peges der ingenlunde på kulturen. 

Morten Sodemanns konklusioner kommer som en modvægt mod bl.a. Lars Aslan Rasmussens og seneste Statsministerens udtalelser.

"Kultur forklarer intet, men Lars Aslan lader det alligevel tjene som en eksotisk forklaring, der er forbundet med en særlig fremmed adfærd, der spreder corona-virus," skriver Morten Sodemann i sit indlæg, og lader det forstå, at smitten spreder sig på samme vilkår steder, hvor der ikke er forskellige indvandrerkulturer, man kan skyde skylden på. "Silkeborg er i dag ved at udvikle sig til et nyt smittecentrum – en by der oser af ærkedansk idyl og midtjysk vellevned. Nej, det er ikke let at være symbolpolitiker i en coronatid. Dét, man mener om morgenen, er gjort til grin om aftenen."

Minoriteter, kortuddannede og mindre velstillede rammes hårdt

Morten Sodemanns pointe er, at smittespredningen ikke handler om kultur, men at det handler om en kombination af erhverv, bolig, økonomi, familiestørrelse og adgang til sundhedsvæsnet. Det er altså ikke deres kultur, men deres socioøkonomiske status, der placerer dem midt i corona-orkanens øje. F.eks. er der en stor andel af indvandrere, der arbejder i frontlinjen og dermed hele tiden opererer i smittefyldt farvand. Det kan være arbejde i hjemmeplejen, taxabranchen, butiksbranchen, restauranter og på plejehjem, hvor smitterisikoen er høj, og når de samtidig med af økonomiske årsager bor flere i hver lejlighed og ofte med flere generationer under samme tag, så udvikles der en potentiel smittebombe. 

For Morten Sodemann er det vigtigt, at politikerne skal undgå at bilde vælgerne ind, at det er minoriteters dumhed eller ligegyldighed, der er årsagen til, at de har en højere smitterisiko, da det ikke er tilfældet. 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne