Foto: Aarhus Kommune

Rådmand vil have mere åbenhed

"Rundt omkring i de danske kommuner taler vi i disse år om samskabelse, samproduktion og vigtigheden af, at borgerne tager del i den offentlige sektor. Men det kræver altså, at kommunerne vender vrangen ud på sig selv, åbner op og viser, hvilke drøftelser, der er i gang og hvilke beslutninger, der er taget," siger Rådmand Jette Skive, der vil have et opgør med hemmelighedskræmmeriet på chefgangene.

”Jeg oplever alt for meget unødigt hemmelighedskræmmeri. Tag for eksempel de store afdelingers mødedagsordener og beslutningsreferater. De er ikke offentligt tilgængelige, og dagsordenerne til kommunens tværgående direktørmøder har ikke engang medarbejderne adgang til.  Jeg kunne forstå det, hvis vi udviklede atomvåben, eller vi arbejdede på en ny Coca Cola-opskrift. Men vi arbejder altså med at drive og udvikle skoler, børnehaver, plejehjem, trafik, beskæftigelse og så videre. Vi ville skam kun have gavn af lidt industrispionage i de øverste ledelseslag!” mener rådmand for Sundhed og Omsorg Jette Skive.

Tema om offentlig modernisering

Gennem 30 år har politikerne forsøgt at modernisere den offentlige sektor.

Læs her hvad centrale nøglepersoner mener om de forsøg. 

Rådmanden er inspireret af blandt andre englænderne, som i de sidste mange år har forsøgt at åbne den offentlige sektor op og invitere det omgivende samfund indenfor.

”Rundt omkring i de danske kommuner taler vi i disse år om samskabelse, samproduktion og vigtigheden af, at borgerne tager del i den offentlige sektor. Men det kræver altså, at kommunerne vender vrangen ud på sig selv, åbner op og viser, hvilke drøftelser, der er i gang og hvilke beslutninger, der er taget. I England har de i årevis arbejdet målrettet med at nedbryde grænserne mellem det offentlige og civilsamfundet. Både fordi det skaber et bedre samfund, og fordi det er "good business". At vi samtidig åbner sluserne for beslutninger og vores drøftelser bør være en selvfølge. I forhold til at åbne beslutningsreferaterne op for borgerne, behøver vi dog ikke tage længere væk end til Skanderborg Kommune, hvor borgerne i mange år har haft fri adgang til alle beslutningsreferater fra direktionen," siger Jette Skive.

Rådmanden understreger, at der kan være enkelte punkter, som offentligheden ikke skal have adgang til, for eksempel personsager eller sager om udbudsmateriale, men det mener rådmanden ikke bør være noget problem.

”Det er jo ikke anderledes end den måde, Byrådet og Magistraten arbejder på i dag”, siger hun.

Jette Skive vil nu stille et byrådsforslag om, at offentligheden får adgang til alle dagsordener og referater for alle møder på direktionsgangene.

Rådmandens egen afdeling, Sundhed og Omsorg, har sløjfet det interne intranet og i stedet lagt alle informationer ud på nettet, herunder også mødedagsordener og beslutningsreferater fra rådmandsmøder og chefmøder.

Oluf Jørgensen, forskningschef ved Danmarks Medie – og Journalisthøjskole, siger om initiativet:

”Jeg synes, det er flot, at Sundhed og Omsorg viser vej i udviklingen mod mere offentlighed.”

Emneord: Åbenhed, Aarhus Kommune, Jette Skive, DF, Aktindsigt, Hemmelighedskræmmeri, Byråd, Magistrat, Oluf Jørgensen
Aarhus Kommune på DenOffentlige.dk Aarhus Kommune
Aktivitet: Artikler: 176 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 15.03.19 Social
  Mere helhed for borgerne: Social og beskæftigelse i en forvaltning

  Rådmand Kristian Würtz foreslår at forenkle organiseringen ved at lægge de to forvaltninger – Socialforvaltningen og Beskæftigelsesforvaltningen – sammen til én forvaltning under en fælles ledelse og med seks nye driftsområder, der sammenkobler de sociale og jobrettede indsatser til borgerne.

 • 20.06.18 Infrastruktur
  Politisk aftale på plads: Aarhus klar til at forny udsatte boligområder

  En by i social balance. Det er målet for den politiske aftale, der netop er indgået af et bredt flertal i Aarhus Byråd. Aftalen fastlægger den politiske ramme for drøftelsen med boligforeningerne om udviklingen for byens udsatte boligområder frem mod 2030 samt byggeri af nye almene boliger. Hent aftalen her.

 • 12.06.17 Politik
  Tolv danske kommuner i Global Parliament of Mayors

  12 østjyske borgmestre i Business Region Aarhus indtræder som de første danske borgmestre i Global Parliament of Mayors - en international interesseorganisation, som består af borgmestre verden over.

 • 08.05.17 Velfærd
  Aarhus største plejehjemsfirma går konkurs

  Aarhus Kommune gør alt for at hjælpe berørte borgere, efter at hjemmehjælpsfirmaet Hjemmehjælpen A/S er gået konkurs. Rådmand vil have speedet op på ældreministerens initiativer, som skal skabe større tryghed for de ældre.

 • 27.06.17 Politik
  Her er de 44 frikommuner - i otte netværk

  Regeringen har udpeget otte frikommunenetværk, der består af i alt 44 forskellige kommuner. De får i de næste fire år frihed til at afprøve nye ideer og løsninger i praksis.