Billede: Wikipedia

Regioner vil gen-screene 100.000 danskere

Ledelse

23/04/2015 14:07

Suleman Haider

Kortlægning af tusinde af danskeres gener skal bane vej for skræddersyet medicin og skabe et eksporteventyr.

100.000 danskere skal i løbet af fem år have deres gener kortlagt med det formål at kunne skræddersy medicin til en lang række alvorlige sygdomme. 

Danske Regioner lægger op til, at sundhedsvæsnet kan kortlægge generne hos en meget stor gruppe danskere. Potentielt syge danskere er i en årrække blevet screenet og rådgivet om arvelighed i sygdomme, og gentest er også ved at blive standard i behandlingen af visse kræfttyper. 

Det er dette arbejde, som Danske Regioner vil fortsætte og udbygge. 

- Vi har af mange grunde i Danmark et unikt udgangspunkt for at blive førende på det her område. Vi har allerede biobanker og kliniske databanker at bygge videre på. Samtidig har vi en meget homogen befolkning, siger Jens Stenbæk, formand for sundhedsinnovationsudvalget i Danske Regioner 

Tallet på 100.000 deltagere er en anslået vurdering på baggrund af statistikker og allerede eksisterende gen-data fra borgerne. De 100.000 kan udgøres af både raske og syge borgere. Men i første omgang tænkes der for eksempel på borgere, som i en ung alder får konstateret en hjertesygdom. 

Budgettet anslås til at være på mindst en milliard kroner, og finansieringen skal blandt andet hentes gennem private og offentlige fonde. Men ifølge Jens Stenbæk er potentialet for at udvikle ny medicin enormt.

- Det her kan blive et eksporteventyr på linje med vindmøllerne, hvis vi får udviklet mere præcis medicin. I dag spildes der både tid og liv og penge, fordi medicinen ikke er præcis nok. Eksempelvis er det kun 25 procent af kræftmedicinen, der virker på patienterne.

Med en kortlægning af patientens gener får sundhedspersonalet desuden præcise oplysninger om hver enkelt patient, så den rigtige medicin doseres, og den rigtige behandling sættes hurtigt i værk. 

Først skal de etiske problemer dog afklares. I den forbindelse afholder Danske Regioner sammen med Forsknings- og Innovationsstyrelsen og GenomeDenmark i disse dage dialogmøder i henholdsvis København og Aarhus. 

Det sker for at kickstarte den vigtige etiske debat med borgerne.

Mest Læste

Annonce