Regioners fremtid uvis efter nytårstale

Statsministeren skabte fornyet usikkerhed om regionernes fremtid i sin nytårstale. DF-formanden tolker på den måde, at statsministeren er parat til at skrotte regionerne.

Indenrigspolitisk har regeringen bebudet en reform af sundhedsvæsnet, der i dag er styret af 205 folkevalgte politikere i fem regioner. Spørgsmålet om deres fremtid lod Løkke stå åbent i sin nytårstale.

- I det nye år vil jeg fremlægge mit bud på forsvarlige forbedringer. Med afsæt i 21 nye sundhedsfællesskaber helt tæt på. Bygget på personalets faglighed. Og hvor vi for alvor sætter patienten før systemet, siger Løkke.

De 21 sundhedsfællesskaber, der skal bygge bro mellem sygehuset, kommunen og den praktiserende læge, nævnte statsministeren allerede i sin tale ved Folketingets åbning i efteråret.

Regionernes fremtid til debat

Vi samler debatten om regionernes fremtid på denne temaside

Løkke vender sig mod det, han betegner som "nemme løsninger" på, at personalet i sundhedsvæsnet har travlt.

- Jeg vil gerne ansætte flere varme hænder. Men der er ikke mange arbejdsløse sygeplejersker i dagens Danmark, siger Løkke. 

- Derfor er vi nødt til at sætte ind flere steder for at få det personale, der er brug for. Blandt andet ved at uddanne flere sygeplejersker, end vi har gjort før.

 

DF: Sundhedsvæsen uden regioner
Det danske sundhedsvæsen skal i fremtiden drives uden regionerne. 

Sådan tolker Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, den del af nytårstalen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), hvor sundhedsvæsnet bliver nævnt.

- Vi har brug for et sundhedsvæsen, der er mere tæt på danskerne. Løkke nævner i talen 21 nye sundhedsfællesskaber, som skal oprettes. Det giver ikke nogen mening at nævne dem, uden at man samtidig tager livtag med regionerne, siger Thulesen Dahl.

Regeringen har flere gange udskudt fremlæggelsen af et sundhedsudspil. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har tidligere udtalt, at det kommer i januar.  Regionernes fremtid har i den forbindelse været diskuteret heftigt, og helt uden at nævne regionerne fastslog Løkke i sin nytårstale, at der skal oprettes 21 nye såkaldte sundhedsfællesskaber. De nye sundhedsfællesskaber skal bygges op omkring lokale sygehuse rundt om i landet.

Men et sundhedsvæsen, hvor kommuner, 21 nye sundhedsfællesskaber, regioner og staten er involveret, er for meget. Det mener Thulesen Dahl.

Regionerne har deres egen sektion

Regionerne spiller en central rolle for hele sundhedsområdet. Derfor samler vi alle historier om og fra regionerne og sundhedsområdet på en selvstændig sektion lige her.

- Så tror jeg, at de fleste kan se, at i et land med Danmarks størrelse, så er man nok blevet overadministreret. De 21 sundhedsfællesskaber, som Løkke nævner, må betyde, at det også for ham er et sundhedsvæsen, der i fremtiden skal drives uden regionerne, siger DF-formanden.

DF er ikke det eneste parti i blå blok, som ønsker regionerne skrottet. Det samme gør regeringspartierne Liberal Alliance og De Konservative. Venstre har indtil videre afholdt sig fra at fortælle, hvad partiet fremover vil med regionerne, hvis hovedopgave er at styre og administrere sundhedsvæsnet.

Thulesen Dahl kalder det for "helt naturligt", at regeringen i sit sundhedsudspil skriver, at regionerne ønskes nedlagt. 

 
Regionsformand: Hold fast i folkevalgt sundhedsvæsen

Det mest bemærkelsesværdige ved nytårstalen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) - set med sundhedspolitiske øjne - var, at den ikke indeholdt noget nyt under solen.

Sådan lyder vurderingen fra Stephanie Lose (V), der som eneste Venstre-politiker står i spidsen for en af landets fem regioner og tilmed er formand for deres sammenslutning, Danske Regioner.

- Løkke har sagt det, han har sagt adskillige gange siden Folketingets åbning, mens vi har ventet i lang tid på sundhedsreformen og også har fået den udskudt ad flere omgange, siger Lose.

Statsministeren leverede i sin nytårstale en diagnose over sundhedsvæsnets problemer - mangel på sammenhæng og for langt til sygehusene for visse patienter. Men de problemer kan fint løses ved at bygge videre på regionerne, mener Lose.

- For mig at se hænger det ikke sammen med en nedlæggelse af regionerne og det folkevalgte led i sundhedsvæsnet. I dagligdagen i sundhedsvæsnet er der rigtig mange beslutninger, der berører borgerne. Når det berører så mange danskere, synes jeg, det er helt fair, at det er folkevalgte, der står på mål for de beslutninger, der bliver truffet, siger regionernes formand.

Derfor sender hun en klar opfordring om at holde fast i regionerne. Til trods for, at regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, har et klart ønske om at skrotte de fem regioner.

- Jeg synes faktisk, at det er vigtigt, at det er nogle med demokratisk legitimitet, der står med beslutningerne, siger Lose.

 

Emneord: Regionernes fremtid, Regionerne, Sundhedsområdet, Lars Løkke Rasmussen, Stephanie Lose, Kristian Thulesen Dahl, 030119
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 23.04.19 Sundhed
  Skovhus Privathospital bliver landsdækkende

  Danmarks største psykiatriske privathospital Skovhus Privathospital mærker stigende efterspørgsel på behandling og udredning fra patienter i hele landet. Derfor åbner hospitalet nu en klinik på Fyn og en i Aalborg.

 • 27.03.19 Infrastruktur
  Regeringen og DF: Kommuner skal overtage al kollektiv trafik

  Kommunerne overtager ansvaret for den regionale trafik som følge af regeringens og Dansk Folkepartis aftale om en sundhedsreform. Dermed bliver organiseringen af den lokale og regionale trafik forenklet, og beslutningerne træffes tættere på borgerne.