Roadpricing-forslag: Betal 50 øre per kilometer i bilen

Roadpricing kommer måske til Danmark. Forslag lader bilister slippe for nuværende afgifter mod 50 øre per km.

Danske bilister må nok til at vænne sig til tanken om, at de skal betale vejafgifter for hver kilometer de tilbagelægger i den firehjulede.

Ifølge lektor fra Roskilde Universitet, Per Homann Jespersen, som var medlem af Trængselskommissionen, kommer man ikke udenom vejafgifter - roadpricing, hvis man vil trængslen til livs.

Det kan så til gengæld betyde, at de danske bilister slipper for nogle af de afgifter, de betaler i dag.

- Vores forslag går på at fjerne registreringsafgiften og den grønne ejerafgift for bilisterne, mod at de til gengæld skal betale 50 øre per kilometer, siger Per Homann Jespersen om Trængselskommissionens bud på en model for roadpricing.

Den bygger på en samfundsøkonomisk model, som tager højde for hvor store omkostningerne er for miljø, ulykker og trængsel, siger han.

- Så har vi lagt nogle særlige afgifter ind de steder, hvor der er særlige miljø og trængselsproblemer. Det højeste, man ville komme til at betale, er 2,5 krone per kilometer i myldretiden i det indre København, siger han.

Et måleinstrument i bilen registrerer, hvor langt der køres. Afregningen kunne for eksempel ske på månedsbasis over PBS.

Det skal dog ifølge Per Homann Jespersen også være muligt at betale anonymt, hvis man ikke vil have registreret, hvor og hvornår man kører i sin bil.

Roadpricing er en god idé, lyder det også fra Produktivitetskommissionen, som kom med sin femte rapport onsdag.

Fra Socialdemokraterne lyder meldingen, at roadpricing kommer til Danmark før eller siden.

Produktivitetskommissionen formand Peter Birch Sørensen roser Trængselskommissionens arbejde og bakker op om forslaget om roadpricing.

Trængselskommissionen blev sat i verden af regeringen for at komme med bud på, hvordan især problemer med for meget trafik i Hovedstaden kan løses.

Konklusionerne blev fremlagt i september sidste år og lød blandt andet, at det vil ske bedst ved at opkræve kontant betaling fra bilisterne for en køretur.

/ritzau/

 

Emneord: Produktivitet, Roadpricing, Vejafgift, Trængselskommissionen, Per Homann Jespersen, Produktivitetskommissionen, Peter Birch Sørensen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.01.15 Ledelse
  Sygehusene forbedrer produktiviteten

  De offentlige sygehuse har i perioden 2012 til 2013 øget produktiviteten og følger dermed den positive udvikling fra de foregående år. Det viser en ny rapport fra Sundhedsministeriet, Finansministeriet og Danske Regioner.

 • 28.10.13 Politik
  Tag faget tilbage

  Tiden er kommet til, at vi som sundhedsfaglig gruppe melder fra over for myndighedernes tiltagende kontrol og bureaukrati og kræver faget tilbage.

 • 10.09.13 Velfærd
  Kommuner og regioner: mere resultatløn

  Både KL og Danske Regioner støtter ønsket om øget brug af resultatløn til offentligt ansatte. Fagforeningerne er lydhør, men skeptiske.

 • 10.09.13 Velfærd
  Også den offentlige sektor skal op i gear

  Produktivitetskommissionen peger på effektivisering i det offentlige for milliarder af kroner, hvor de konkrete resultater i den offentlige sektor skal være i fokus. Det bakker DI fuldt ud op om.

 • 09.09.13 Velfærd
  Mere tillid, mindre kontrol

  FTF er meget enig, når Produktivitetskommissionen i dag anbefaler, at offentligt ansatte skal bruge mindre tid på at dokumentere arbejdsprocesser og vises mere tillid til deres faglige skøn.