Foto: Shutterstock

  Fra på mandag genåbner frisører i hele Danmark: På nær i denne ene kommune

  De liberale erhverv kan holde åbent i 97 ud af 98 kommuner fra mandag den 12. April.

  Tidligere har regeringen måtte udskyde genåbningen af de liberale erhverv i Ishøj, Brøndby, Halsnæs, Fredensborg og Gladsaxe. Det skete efter anbefalinger fra Epidemikommissionen, men efter lokale nedlukninger i en uge går det nu så meget fremad, så alle kommuner på nær en kan åbne op igen.

  Det oplyser Erhvervsministeriet. 

  ”Rigtig mange erhvervsdrivende har sukket efter at åbne dørene op for deres kunder igen. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu kan fortsætte genåbningen i 97 ud af 98 kommuner. Udviklingen bekræfter at de midlertidige nedlukninger og den stærke indsats fra lokalsamfundene har haft en effekt, men vi er naturligvis ikke i mål før alle virksomheder kan holde åbent. Derfor vil der fortsat være hjælp at hente, hvis coronakrisen lukker ordrebøgerne,” udtaler erhvervsminister Simon Kollerup. 

  Ikke med i genåbning

  Den ene kommune, der endnu ikke kan åbne de liberale erhverv, er Ishøj Kommune.

  Epidemikommissionen har rådgivet om, at Ishøj Kommune, foreløbigt til og med den 18. april 2021, undtages fra genåbning. Epidemikommissionen har blandt andet lagt vægt på, at Ishøj kommune har et incidensniveau på over 200.

  Incidensniveau er antal smittede per 100.000 indbyggere.

  Der er fortsat muligt at søge hjælpepakker og lønkompensation til og med 30. juni 2021. Det betyder, at virksomheder og selvstændige med en omsætningsnedgang på mindst 30 pct. kan få hjælp. Virksomheder, der er tvangslukket, kan få op til 100 pct. kompensation for faste omkostninger, oplyser Erhvervsministeriet. 

  Coronapasset er taget i brug

  Coronapasset, der dokumenterer enten en negativ COVID-19 test, tidligere smitte eller et færdiggjort vaccinationsforløb, får en stor rolle i genåbningen. 

  Foto: Shutterstock

  Udspil til Infrastrukturplan får blandet modtagelse

  106 milliarder kroner vil regeringen bruge til nye udvidelser og forbedringer af vejnet, kollektiv transport og cyklisme frem mod 2035.

  Målet er at »binde Danmark tættere sammen«, sagde finansminister Nicolai Vammen (S) ved torsdagens præsentation af udspillet
   
  Mest til vejnettet
  Men i første omgang har udspillet snarere splittet partierne og interesseorganisationer. Regeringen vil bruge 46,9 milliarder kroner på at udbygge vejnettet og 39,5 milliarder på udvikling af jernbanen. For meget asfalt og for lidt CO2-reduktion lyder det fra støttepartier og grønne organisationer, mens flere borgerlige partier og erhvervsorganisationer gerne havde set lidt mere motorvej.
   
  Venstres transportordfører, Christian Pihl Lorentzen, glæder sig over, at regeringen har genbrugt flere af de initiativer, som den forrige regering blev enige om med Dansk Folkeparti i 2019.
  »Der er et solidt fokus på at forbedre trafikken på vejene, men man har tilsyneladende skrottet planerne om Hærvejsmotorvejen. Det mangler«, siger han til Politiken
   
  Brug for større CO2-reduktioner
  Støttepartierne Enhedslisten og Radikale Venstre er knap så tilfredse. De savner visioner, ambitioner og et større løft til den kollektive trafik. 
  »Der er brug for et meget større løft til den kollektive trafik«, siger transportordfører for Enhedslisten, Rasmus Vestergaard.
   
  I de kommende forhandlinger vil de to støttepartier derfor have luget ud i planen og finde større CO2-reduktioner. Eller som Jeppe Juul, der er seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling, siger til Politiken:
  »Når man bruger 106 milliarder kroner på infrastruktur og transport, så er det ret absurd, at man ikke formår at reducere klimaaftrykket for transporten«. 
   
  Du kan læse regeringen udspil her
   

  Foto: Shutterstock

  Barn på halvandet år nægtet måltid i institution på grund af coronarestriktioner

  En mor fra Frederikssund kommune oplever de nuværende coronarestriktioner som svigt af hendes barn.

  Nadia Maria Løfgren-Granding mener, at coronarestriktionerne har taget overhånd. På Facebook deler hun sine frustrationer omkring restriktionerne i hendes datters institution. Hendes datter på kun halvandet år måtte undvære et måltid, da hun ikke selv var i stand til at åbne sin madpakke. På grund af coronarestriktioner fik Nadia Maria Løfgren-Granding at vide, at medarbejderne i den pågældende institution ikke måtte pakke maden ud for pigen, da de ikke må røre ved den. Hun måtte i stedet sidde og kigge på, at de andre børn spiste deres madpakker, mens hun intet fik. Det har skabt debat på Facebook, hvor opslaget i skrivende stund er delt mere end 13.000 gange. 

  Grænser til omsorgssvigt

  Institutionen har til forældre med børn i den pågældende institution udleveret en madpakke-manual. Hvor det blandt andet fremgår, at madpakken skal kunne åbnes af børnene selv, da personalet ikke må røre ved den. Ifølge Nadia Maria Løfgren-Granding har hendes datter ikke finmotorik til at kunne åbne en madpakke i en alder af blot halvandet år, og hun ser nu restriktionerne som noget der grænser til omsorgssvigt. Hun skriver videre, at hun hellere vil have at hendes børn og hun selv får corona, end de restriktioner hun oplever et år inde i pandemien. Hun frygter endvidere for fremtiden og spørger blandt andet, hvad mon de næste tiltag bliver, om hendes barn så ikke må blive trøstet.

  Politiker vil bede om redegørelse

  DenOffentlige.dk har talt med børneordfører fra Nye Borgerlige Mette Thiesen, som selv har været i kontakt med Nadia Maria Løfgren-Granding. Hun synes det lyder vanvittigt og vil bede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om svar. Hun opfordrer desuden fagpersoner på området til selv at tage skeen i egen hånd og til at vurdere, om det er retningslinjer de kan stå inde for. Hun mener, at man godt må stille sig kritisk, for børnenes ve og vel. 

  Overfortolkning af retningslinjer

  FOLA, Forældrenes landsorganisation, som arbejder for at alle børn får de bedste vilkår i deres dagtilbud, skriver til DenOffentlige.dk, at de har set den (red. Nadia Maria Løfgren-Grandings opslag på Facebook) og været i kontakt med den pågældende forælder, som oplyser, at kommunen er ved tage hånd om det. 

  Formand Signe Nielsen udtaler: I FOLA er det desværre ikke det eneste tilfælde vi har hørt om, at børn selv skal kunne åbne deres madpakker, men det er ikke en problemstilling som fylder meget i vores forældrerådgivning. Det er dog klart en overfortolkning af retningslinjerne, og udmeldingen fra regeringen har jo også været, at børns velfærd og trivsel skulle komme før retningslinjerne. Det er ikke OK, at børn på halvandet år selv skal kunne åbne madpakker, hverken under corona eller efter corona. Der skal være pædagoger nok til, at alle børn kan få hjælp til deres madpakker.

  Foto: Shutterstock

  Vigtig coronaaftale forlænges

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om at forlænge ordningen om lønkompensation frem til den 30. juni 2021 med henblik på at skabe tryghed for virksomheder og lønmodtagere i den kommende tid.

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om, at trepartsaftalen fra den 14. januar 2021 om lønkompensationsordningen forlænges til at gælde til og med 30. juni 2021. Forlængelsen vil følge de aftalte forudsætninger fra trepartsaftalen i januar.

  Det sker i forlængelse af Rammeaftale om plan for genåbning af Danmark, hvor et bredt politisk flertal blev enige om en gradvis genåbning af samfundet, men hvor dele af erhvervslivet fortsat vil være ramt af restriktioner i den kommende tid.

  Regeringen og partierne bag genåbningsaftalen har desuden aftalt at nedsætte en økonomisk ekspertgruppe, som skal komme med anbefalinger til, hvordan hjælpepakkerne kan udfases fra den 1. juli 2021 og frem. Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om at drøfte udfasningen af lønkompensationsordningen, når regeringens ekspertgruppe er kommet med sine anbefalinger senere på foråret.

  Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard siger:

  - Det er glædeligt, at vi nu er der, hvor vi kan begynde at genåbne samfundet. På en ansvarlig måde, så vi gør det skridt for skridt. Derfor vil vi gerne give lønmodtagere og virksomheder en tryghed og forudsigelighed for, at lønkompensationsordningen fortsætter frem til sommer. Jeg er glad for, at arbejdsmarkedets parter er enige om at forlænge ordningen, som under krisen har holdt hånden under tusindvis af arbejdspladser.

  Erhvervsminister Simon Kollerup siger:

  - Vi ser ind i lysere tider, hvor vi er i gang med en ansvarlig genåbning af samfundet. Vejen til genåbning er lagt, men vi er ikke i mål endnu. Derfor er det vigtigt, at vi husker de virksomheder og lønmodtagere, som stadig er ramt af krisen. Derfor forlænger vi nu lønkompensationsordningerne frem til sommer, det betyder mere sikkerhed og tryghed for virksomhederne og deres medarbejdere. Det er helt centralt, at virksomhederne fortsat kan holde fyresedlen i lommen, så vi på den anden side af krisen også har stærk dansk arbejdskraft.

  Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard siger:

  - Jeg rigtig glad for, at vi endnu engang er blevet enige om at forlænge lønkompensationsordningen - den giver tryghed på arbejdsmarkedet, og det har vi stadig hårdt brug for. Vi er ikke ude af krisen endnu, og derfor er det afgørende, at vi gør, hvad vi kan for at forhindre at flere mister deres arbejde. Jeg håber, at vi med denne her aftale kan bidrage til, at vi sammen kommer helskindede over på den anden side af pandemien.

  Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad siger:

  - Det er fornuftigt at forlænge ordningen, så vi fortsat kan holde hånden under de virksomheder og medarbejdere, som desværre er påvirket af nedlukningen. Det er en vanskelig situation for mange virksomheder og det er vigtigt, at virksomhederne kan få den nødvendige hjælp.

      

  Foto: Pressefoto

  Tre fængselsbetjente kørt på skadestuen efter voldelig konflikt i Fængsel

  Tre fængselsbetjente og en værkmester i Jyderup Fængsel har i dag været involveret i en voldelig konflikt med en indsat og er kommet svært til skade. Medarbejderne blev blandt andet ramt i hovedet og på brystet.

  Alle fire er kørt på skadestuen. 

  Bo Yde Sørensen er chokeret over episoden, men peger samtidig på, at det desværre er en konsekvens af den ringe bemanding i de åbne fængsler i Kriminalforsorgen. 

  "De åbne fængsler er indrettet og normeret efter en helt anden type indsatte end dem, vi ser i dag. Mange af dem hører hjemme i lukkede fængsler. Det er et stort problem, der desværre går ud over vores kollegaers sikkerhed. Jeg sender tanker til mine fire kollegaer og er trist over, at vi allerede igen kan fortælle om en sådan hændelse. Det er kun tre dage siden, vi kunne berette om et andet overfald," siger han. 
   

  Sådan kan du blive klar til sommeren i haven

  Sponsoreret indhold

  Nu nærmer tiden sig, hvor man skal til at tænke på at gøre haven sommerklar, så den endnu engang kan blive en base for grillaftner, solbadning og andre udendørsaktiviteter. Når haven skal klargøres og plejes, kræver det nogle redskaber og det kan være nødvendigt at anskaffe sig nogle nye. Læs med her.

   

  Man kan sagtens have sine havemøbler i mange år og de findes i mange forskellige materialer. Havemøbler findes for eksempel i træ, og disse kræver nogle gange noget pleje. Havemøbler kommer ofte igennem en del vind og vejr, og derfor kan man være nødt til at anskaffe sig nogle nye på et tidspunkt. 

  Havemøbler dækker over for eksempel stole og bord, men dækker også andre ting som for eksempel en liggestol. Hos Harald Nyborg kan du se et stort udvalg indenfor havemøbler, så din have kan blive klar til sæsonen. 

   

  Gør haven til dit eget feriested

  For nogle danskere er det helt naturligt, at sommerferien skal bruges i deres have og derfor er mange haver personligt indrettet, efter de behov man har. Dansk sommer med masser af sol, kolde drinks og is, er noget som mange elsker. For at gøre haven til det perfekte værested i de lune sommermåneder, kan man med fordel anskaffe en pool. Du kan læse meget mere om spa bade, swimmingpools og pool tilbehør

  Harald Nyborg har et stort udvalg af varer til haven, herunder også parasoller og fod hertil. Måske planlægger du en sommerfest i haven, og her kan et partytelt eller pavillon være en mulighed. Med en pavillon kan man stadig få stemningen fra haven, men søge i ly hvis der skulle komme en regnbyge. 

   

  Gør haven personlig

  Man kan lave mange spændende projekter i haven. Man kan blandt andet plante og så både blomster og mange forskellige slags træer. Hos Harald Nyborg kan du finde både drivhus og udstyr hertil. Man kan også lave et hyggehjørne med en hængekøje for at give det lidt personlighed. En hængekøje kan være et dejligt sted man kan slappe med, for eksempel med en god bog.

  Hvis børnene skal have noget at give sig til i haven, kan det være at en trampolin kunne være interessant. En Trampolin kan give børnene mange gode stunder udendørs. Hos Harald Nyborg kan man finde masser af udstyr og redskaber til børn, så de kan lege udenfor. 

   

  Find det rigtige campinggrej

  Hvis camping er på listen over feriemuligheder, kan man hos Harald Nyborg finde et stort udvalg indenfor telte. Der findes telte i flere størrelser, samt udstyret hertil. Soveposer, liggeunderlag og madlavning grej til campingturen er bare nogle af de varer, som man kan finde indenfor denne kategori. Man kan også finde udstyr til blandt andet jagt og fiskeri.

  Media Group Denmark ApS på DenOffentlige.dk
  Aktivitet: Artikler: 12

  Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
  Læs mere her

  Få mere af det væsentlige

  DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
  BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

  Foto: Shutterstock

  Erhvervsministeriet bekræfter: Her kan barer og værtshuse åbne

  Det er blevet bekræftet, at barer og værtshuse indgår i genåbningsplanen, som man mandag kunne præsentere.

  Herhjemme er der umiddelbart mange, der glæder sig til at kunne nyde en kold fadøl på det lokale værtshus. Og hvis man falder under denne kategori, så skal man ikke vente længe. 

  Genåbningsplanen, som mandag blev præsenteret, har nemlig barer og værtshuse på listen.

  Det skriver Ekstra Bladet, at Erhvervsministeriet har bekræftet over for Jyllands-Posten.

  I aftalen står der skrevet, at man vil kunne åbne for indendørs servering på restauranter og cafeer mv. - hvor barer og værtshuse høre runder - den 6. maj med gyldigt coronapas.

  Det forventes ligeså, at man - igen med gyldigt coronapas som adgangsbillet - vil kunne åbne for udeserving fra 21. april.

  Dem, som ikke længere kan vente med at komme ud på dansegulvet på det lokale diskotek, må dog holde ud lidt endnu. Diskoteker og andre steder, der har få siddepladser, skal stadig holde lukket. 

  "Kravet om begrænsede åbningstider for serveringssteder samt forbuddet mod salg af alkohol mellem kl. 22-05 opretholdes, indtil man er længere henne i genåbningen," skriver Erhvervsministeriet til Jyllands-Posten.

  Det er endnu ikke fastlagt, om udskænkningsstederne åbner. Det skyldes, at man skal forhandle forud for hver fase af genåbningen.

  Det har man naturligvis valgt at gøre, da man ønsker at kunne sætte hælene i jorden, så man undgår at opleve en stor stigning i coronasmitten i samfundet. 

  Foto: Shutterstock

  Klar opfordring: Ældre og syge bør selv kunne vælge covid-vaccine

  Syge og ældre bør selv kunne få lov til at vælge, hvilke vaccine mod covid-19 de vil vaccineres med.

  Flere organisationer der repræsenterer ældre og kronisk syge danskere, kommer med en klar opfordring. Lad de syge og ældre selv bestemme, hvilken vaccine de ønsker at få sprøjtet ind i deres krop.

  Kristeligt Dagblad har talt med både patientforeninger og Ældre Sagen, og de er enige i, at hvis man er ældre eller syg, så skal man kunne vælge frit. Det sker på bagkant efter af de seneste udmeldinger om AstraZeneca-vaccinen, som kan have været årsag til blodpropper og dødsfald rundt omkring.

  “Vi må generelt have tillid til de vacciner, der er godkendt af de danske sundhedsmyndigheder, men vi ved, at mange er meget utrygge ved AstraZeneca, hvis den introduceres igen. For dem vil det være hensigtsmæssigt med et andet tilbud,” lyder udmeldingen fra Rikke Hamfeldt, der er seniorkonsulent hos Ældre Sagen ifølge Kristeligt Dagblad.

  I første omgang havde man frarådet at personer over 65 år skulle vaccineres med AstraZeneca-vaccinen, men det valgte man alligevel at ændre til, at personer over 65 også kunne få den.

  Påbegyndt igen i Danmark

  Allerede i uge 11 begyndte man at åbne op for at vaccinere folk med AstraZeneca-vaccinen, men i Danmark ville man vente længere.

  I forrige uge meddelte Søren Brostrøm, at man først ville påbegynde vaccinationer med AstraZeneca i Danmark igen fra uge 12.

  I samme meddelelse fortalte Søren Brostrøm, at danskere vaccineret med AstraZeneca bør være særligt opmærksomme på disse symptomer.

  • Kraftig hovedpine

  • Kraftige mavesmerter

  • At benet bliver koldt

  • At man pludselig og uventet får smerter i dele af kroppen

  • Vejrtrækningsbesvær

  • Lammelser i den ene side af kroppen

  Foto: Shutterstock

  Tjek din e-boks: Brev på vej til tusindvis af danskere

  Nu bør du holde et ekstra godt øje med din e-boks.

  Statens Serum Institut (SSI) sender et brev ud til 35.000 danskere.

  Disse danskere befinder sig alle i gruppe 5 i vaccinationsprogrammet, hvilket betyder, at de er ‘patienter med særligt øget risiko’.

  Brevet, der rammer deres e-boks, er en påmindelse, skriver TV 2.

  De 35.000 borgere har endnu ikke bestilt tid til vaccine, og brevet er derfor en påmindelse om, at det er en mulighed. 

  9600 borgere i gruppe 5 i Region Midtjylland er ikke blevet vaccineret, og det får koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, til at tro, at der er tale om en teknisk fejl.

  “For ellers ville 9600 borgere ikke stå tilbage uden en booket tid,” udtalte han til TV2 ØSTJYLLAND i weekenden.

  Hos Statens Serum Institut har de dog ikke kendskab til nogen teknisk fejl, der skulle være skyld i, at så mange ikke har bestilt tid. 

  Kan man få covid-19 to gange?

  Vaccinerne er vigtige i forhold til at holde smittetallet nede i Danmark.

  For det kan godt lade sig gøre at få Covid-19 to gange. Det har SSI oplyst tidligere på måneden. 

  Forskere på SSi har lavet en analyse af fordelingen af de mere end 10 millioner PCR-test, som blev udført i Danmark sidste år. Beregningerne viser, at 80% er beskyttede mod at blive inficeret igen. Blandt de ældre er tallet dog nede på kun 50%.

  I analysen sammenlignede forskerne dem, der testede positive i første bølge i foråret med anden bølge i efteråret. Analysen viste, at kun få (0,65%), af de førstegangspositive blev positive igen i en senere test.

  Havde man først ét positivt testresultat, var der cirka fem gange mindre sandsynlighed for, at man blev testet positiv siden hen. Det svarer til, at beskyttelsen mod en senere infektion var på 80.5%.

  Der var ikke forskel i beskyttelsen mellem mænd og kvinder. Der var heller ikke forskel mellem den første del og den sidste del af tidsperioden sidste år. Det vil sige, der var ikke tegn på, at beskyttelsen begyndte at aftage efter et halvt år.

  Til gengæld var der en forskel, når man delte befolkningen op i aldersklasser. Blandt borgere på 65 år og derover, vurderes beskyttelsen at være 47%.

  ”Vi kunne beregne, at den naturlige immunitet ligger på 80%. Men vi kan også se, at den observerede immunitet er langt lavere hos de ældre, nemlig blot 50% eller lavere”, siger seniorforsker Steen Ethelberg, der sammen med kolleger fra SSI har lavet undersøgelsen.

  Foto: Shutterstock

  Danskerne har fået mindre antibiotika under COVID-19

  Mens Danmark har været ramt af COVID-19, har danskerne i gennemsnit fået 15 procent mindre antibiotika end året før. Særligt de mindste børns forbrug er faldet markant. Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

  I perioden april og frem til slutningen af 2020 har danskerne fået 15 procent mindre antibiotika end i de samme måneder det foregående år. Forbruget er faldet mest hos de mindste børn i alderen 0-4 år, der i månederne under pandemien har fået 58 procent mindre antibiotika end samme periode i 2019.
   
  Det viser en ny analyse fra Sundhedsdatastyrelsen, der har set på antallet af indløste recepter på antibiotika i perioden 2018-2020. Det er især de typer antibiotika, der typisk bruges til behandling af luftvejsinfektioner, der er udskrevet færre recepter på i 2020.
   
  Faldet tyder på en positiv effekt af tiltagene mod COVID-19 for at mindske smittespredning i samfundet.
   
  Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:
  "COVID-19 har været en stor omstilling for hele samfundet og krævet nye smitteforbyggende vaner for alle danskere. Danskerne har taget de smitteforbyggende vaner til sig og bidraget til at sænke smittespredning af COVID-19, og det har også haft en positiv effekt på antibiotikaforbruget og forhindret andre sygdomme og luftvejsinfektioner. Det tyder på, at vi med fordel kan tage de gode vaner med os på den anden side af COVID-19."
   
  Faldet er mindst hos de ældre
  Små børn og ældre har normalt det højeste forbrug af antibiotika. Den ældre del af befolkningen har også fået mindre antibiotika, men det er blandt de ældre borgere, at faldet i forbruget er mindst. Borgere over 69 år har fået 10 procent mindre antibiotika under coronapandemien end tilsvarende måneder året før.
   
  Og der er en god forklaring på den store forskel på, hvor meget mindre antibiotika de yngste og ældste danskere har fået under coronapandemien.
   
  Konstitueret afdelingschef i Sundhedsdatastyrelsen Joanna Phermchai-Nielsen siger:
  ​"Småbørn bliver hyppigere syge med luftvejsinfektioner, mens de ældre borgere oftere bliver syge med urinvejsinfektioner. Urinvejsinfektioner skyldes som regel, at man smittes med bakterier fra ét sted på egen krop til et andet. Derfor er det ikke overraskende, at forbruget falder mest blandt småbørn, fordi de i højere grad beskyttes af de tiltag, som forhindrer smitte mellem personer generelt og luftvejsinfektioner specifikt"
   
  Fokus på at bruge mindre antibiotika
  Det danske sundhedsvæsen har de senere år haft stort fokus på at nedbringe forbruget af antibiotika, men det kan ikke være hele forklaringen på den store nedgang fra 2019 til 2020. Til sammenligning faldt antibiotikaforbruget fra 2010 til 2019 med 17 procent.
   
  Siden midten af marts 2020 har Danmark været ramt af coronapandemien, som blandt andet har betydet delvis nedlukning af samfundet, krav om mundbind, forbedret hygiejne i skoler og daginstitutioner samt afstandskrav i butikker.
   

   

  Foto: Google Maps

  Stort smitteudbrud: Alle sendes hjem

  Et større smitteudbrud har nu resulteret i, at alle sendes hjem.

  I takt med at flere vender tilbage i både skole og børnehaver, er der også en øget risiko for, at der kan opstå smitteudbrud.

  Sådan et har fundet sted i en børnehave, hvor man har været nødsaget til at sende alle hjem.

  Der er tale om Børnehuset Ådalen i Frederikssund, som i løbet af weekenden har taget kontakt til alle medarbejdere og alle forældre til børn i børnehaven.

  Ansatte testet positiv

  Ifølge SN.dk, har meddelelsen lydt på, at daginstitutionen holder lukket hele denne uge. Årsagen skal findes i, at flere ansatte er blevet testet positive for covid-19.

  Derfor skal alle medarbejdere og alle børn i børnehaven hjem i karantæne, hvor de først slipper igen, når de er påvist negative på 4. og 6. dagen.

  “Smitteudbruddet begyndte i torsdags, hvor en medarbejder blev konstateret smittet, og hen over weekenden tog smitteudbruddet til, hvor flere medarbejdere fik konstateret covid-19,” lyder beskeden fra Trine Venbjerg Hansen, der er centerchef for Børn og Skole i Frederikssund Kommune til SN.dk.

  I institutionen er der både vuggestue og børnehave, og her er der til dagligt 50 børn. Alle disse samt ansatte er altså blevet sendt hjem, indtil karantæneperioden er ovre, og så kan børnehuset forhåbentligt åbne op igen i næste uge.

  Vi må ikke vende det blinde øje til hadforbrydelser mod muslimer

  Det er som om, hadforbrydelser bliver taget mindre alvorligt af store dele af det politiske spektrum, når ofrene er muslimer. Det er totalt uholdbart og kræver et opgør med årtiers stigmatisering

  Af Sikandar Siddique, politisk leder for Frie Grønne, Danmarks nye venstrefløjsparti

  I november 2019 vakte det landsdækkende opsigt, da den gravsten på den jødiske afdeling af Østre Kirkegård i Randers blev overmalet i forbindelse med årsdagen for Krystalnatten, ligesom flere jøder blev udsat for hærværk og chikane på deres privatadressen.

  Siden blev to medlemmer af den højreekstreme og nazistiske bevægelse Nordfront dømt skyldige i racisme og hærværk. 

  Nu har Nordfront så været spil igen, hvor hele 12 pizzariaer og kebabsteder i Randers, som ganske givet ses som mellemøstlige eller muslimske, er blevet udsat for nazistisk chikane. Det skrev Randers Amtsavis om mandag. 

  Denne gang har der dog ikke været den store landsdækkende opmærksomhed om Nordfronts hærværk. Faktisk har jeg ikke set en eneste omtale af episoderne i de store landsdækkende aviser, ligesom statsministeren ikke har brugt tid på at forholde sig stærkt kritisk til det, ligesom hun helt på sin plads gjorde, da det gjaldt det racistiske hærværk rettet mod den jødiske minoritet.

  Det undrer mig. For vi kan vel være enige om, at Nordfront er lige så modbydelige en bevægelse i dag, som de var dengang. Vi kan vel også være enige om, at chikane og hærværk mod steder som opfattes som muslimske eller mellemøstlige er lige så modbydeligt, som det er, når det er mod jøder. 

  Desværre er jeg bange for, at det er udtryk for, at mange i det politiske spektrum ser igennem fingre med eller ignorerer hærværk og chikane, når det er målrettet muslimer. 

  For hvorfor ellers den rungende tavshed? 

  I Frie Grønne er vi ikke i tvivl: Alle overgreb, der er motiveret af ofrenes religion, hudfarve, seksualitet, handicap, køn, kønsudtryk eller etnicitet skal tages drønhamrende alvorligt. Og lige alvorligt.

  Vi ser lige nu en stigning i hadforbrydelser mod muslimer og særligt muslimske kvinder, der går med tørklæde. Der har været flere forfærdelige episoder, hvor kvinder er blevet overfaldet og tævet ved højlys dag – og i visse tilfælde foran deres børn – fordi de går med tørklæde. Det er en uhyggelig tendens, der har rystet mange af vores muslimske medborgere i Danmark. 

  Jeg har i dag justitsminister Nick Hækkerup i samråd i Folketinget for at få svar på, hvad regeringen vil gøre for at bekæmpe hadforbrydelser. Jeg ønsker også at få svar på, hvorfor statsministeren ikke i samme grad reagerer prompte, når muslimer bliver ramt af hadforbrydelser, som hun gør, når der er tale om jøder.

  Det burde selvsagt blive taget lige alvorligt af regeringen. Både i ord – og i handling. 

  Jeg er bange for, at de sidste mange års politiske jagt på muslimer betyder, at hadforbrydelser og chikane mod muslimer ikke bliver taget lige så alvorligt, som det burde. Jeg er bange for, at man ser muslimer som andenrangsborgere, der ikke fortjener samme tryghed og sikkerhed som resten af befolkningen.

  Det må og skal vi ikke acceptere. Det skal vi gøre op med. Og vi skal gøre det klart og tydeligt. Alle har ret til tryghed og lige muligheder og lige rettigheder.

  Foto: Chris1million

  Det er pinligt at være dansk på kvindernes internationale kampdag

  Danmark sakker alt for langt bagefter, når det kommer til at sikre ligestilling og lige muligheder for alle. Vi kan simpelthen ikke kan kalde os et moderne, civiliseret og oplyst samfund, før det er ændret

  Af Sikandar Siddique, politisk leder for Frie Grønne, Danmarks nye venstrefløjsparti

  Når vi 8. marts fejrer kvindernes internationale kampdag, er de triste realiteter desværre, at vi fortsat er meget langt fra at have sikret noget, der bare minder om reel ligestilling mellem kønnene.

  For selvom ligestilling – lige rettigheder og lige muligheder uanset hvem du er - burde være det mest naturlige i verden og burde være noget, der slet ikke var til diskussion eller forhandling, så er vi i Danmark langt fra målet.

  Vi har et af de mest kønsopdelte arbejdsmarkeder i Europa 

  Vi halter efter, når det kommer til kvinders deltagelse i det offentlige og politiske liv

  Vold mod kvinder er stigende.

  Sexchikane er stort problem. 

  Og alt for få kvinder besidder de ledende stillinger, de ellers er kvalificerede til.

  Mens ingen lande i verden kan siges at være i mål med at skabe reel ligestilling, bliver Danmarks position endnu mere bekymrende, når vores nordiske nabolande Island, Sverige, Norge og Finland ligger helt i top i de internationale opgørelser, mens Danmark sakker langt bag efter, som nr. 14. 

  Det er ikke bare pinligt, det er uacceptabelt. 

  Jeg har det sådan, at vi simpelthen ikke kan kalde os et moderne, civiliseret og oplyst samfund, så længe vi accepterer uligestilling og ulige muligheder. Hvilket vi gør i dag – for vi gør jo ikke nok for at løse de problemer, som er blevet påpeget i alt, alt for lang tid. 

  Vi står i dag fortsat i en situation, hvor kvinders og mænds arbejde vurderes forskelligt. Kvinder har generelt lavere løn og dårligere arbejdsvilkår, ringere muligheder for at spare op og en lavere pension. Hertil kommer det ulønnede arbejde, som mange kvinder udfører – fx omsorg, pasning af børn og ældre, arbejde i hjemmet osv. - som slet ikke tæller med i beregningerne, men som påvirker kvinders økonomiske position og deres adgang til magt. Det er et livslangt ulige forløb – og det skal vi selvfølgelig lave om.

  I Frie Grønne har vi masser af forslag, der skal styrke ligestillingen. Vi arbejder for at forbedre kvinders vilkår på arbejdsmarkedet, herunder i forhold til lige løn og et opgør med tjenestemandsreformen, der er med til at fastholde traditionelle kvindefag på lavere lønniveauer end traditionelle mandefag. Vi arbejder for, at sikre flere kvinder i ledende stillinger og bestyrelser. Vi vil bekæmpe vold mod kvinder ved at indføre flere rettigheder og stærkere forebyggelse, både i forhold til voldsudsatte og voldsudøvere.  Vi arbejder for større diversitet og mindre forskelsbehandling på arbejdsmarkedet ved at foreslå krav om anonymisering af alle ansøgninger i staten. Fordi vi vil et arbejdsmarked uden forskelsbehandling og hjælpe de mange højtkvalificerede ansøgere, der sorteres fra inden en samtale pga. køn, etnicitet eller alder og hvilket ofte rammer minoritetskvinder, der går med hovedtørklæde. 

  Det er alt sammen vigtige skridt i forhold til at opnå ligestilling. Men der er også brug for at tage hårdere fat på et strukturelt plan. Det kan vi gøre ved at indføre principperne fra feministisk økonomi i Danmark. Med en feministisk økonomisk tænkning tillægges omsorg og relationer også høj værdi og ikke kun penge og økonomisk vækst, sådan som den neoliberale økonomiske tænkning, der er dominerende i dag, gør det. 

  Så vi i stedet for at have en konkurrencestat kan vi med en feministisk økonomisk tænkning skabe en balancestat, hvor vi tager ansvar for hinanden, for planeten og alle de generationer, der kommer efter os.

  Sådan nærmer vi os et reelt ligestillet samfund. Hvor alle har lige muligheder for at udfolde sit talent og forfølge sine drømme. Uanset køn, race, etnisk oprindelse, religion, tro, handikap, alder eller seksuel orientering.

  Der er meget at kæmpe for. Der er meget magt og mange privilegier at omfordele. Så rigtig god kampdag.  

   

  Foto: Shutterstock

  Smitten stiger: Her lukkes der nu skoler

  For at inddæmme et udbrud af coronasmitte er der nedsat en taskforce og en række tiltag er iværksat i bydelen Vollsmose i Odense. Der sker ifølge en pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet fordi incidenstallet er stigende.

  Vollsmose i Odense er ramt af et smitteudbrud med Covid-19. Derfor lukkes to skoler, testindsatsen i bydelen intensiveres, og Styrelsen for Patientsikkerhed rykker ud i bydelen sammen med kommunens medarbejdere.

  "Vi har konstateret et udbrud, som kræver akut handling i lokalområdet. Vi har derfor sat resolut ind og i tæt koordination med Odense Kommune iværksat en række tiltag, da hurtig inddæmning af smitten er forudsætningen for, at vi kan genåbne det øvrige samfund," udtaler sundhedsminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

  På baggrund af det stigende incidenstal iværksættes der derfor en række tiltag.

  Abildgårdskolen og HC Andersen skolen lukker indtil videre. Dette tiltag er iværksat af Odense Kommune i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed.

  Derudover intensiveres testaktiviteterne yderligere. Der er sat mobile teststationer op flere steder i området. Alle 10.000 borgere i Vollsmose opfordres kraftigt til at blive testet hurtigst muligt. Der vil snarest komme en lokal udmelding i Vollsmose om, hvornår den øgede testkapacitet er klar til at teste alle borgerne.

  For at understøtte indsatsen i bydelen sender Styrelsen for Patientsikkerhed medarbejdere afsted allerede fra weekenden. Styrelsens medarbejdere vil sammen med kommunens medarbejdere være synlige i bybilledet iført veste og vil ringe på døre og informere borgerne om smitteforebyggelse og test.

  Dertil vil der bliver omdelt informationsmateriale om smitteforebyggelse og test på relevante sprog. Ligesom Odense kommune er i kontakt med dagligvarebutikker med henblik på at skærpe de hygiejniske forhold, afstandskrav m.m. Kommunen er også i kontakt med moskeer imamer m.m. i nærmiljøet vedr. information om risiko for smitte til fredagsbøn.

  Fyns Politi øger opmærksomhed omkring Vollsmosecentret og klubber.

  Pas på hvis de ringer: Dette må du ikke gøre

  Hvis et udenlandsk nummer, som du ikke kender, ringer til dig, skal du ikke tage telefonen.

  Så enkelt er budskabet fra Mit Digitale Selvforsvar ifølge B.T.

  Mit digitale forsvar er en tjeneste udviklet af Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden, med det formal at hjælpe og beskytte danskere mod fup og svindel – og det er der desværre meget af for tiden.

  Ifølge mit digitale forsvar er det i høj grad svindlernes plan at narre personfølsomme oplysninger ud af potentielle ofre. Oplysninger om betalingskort eller NemID, er nemlig i høj kurs i den kriminelle verden.

  Tjenesten tilføjer, at man heller ikke skal ringe tilbage til ukendte udenlandske numre, da dette kan resultere i ekstremt høje telefonregninger. Svindlerne får nemlig på denne måde mulighed for at opkræve opkaldsafgift.

  Hovedreglen er derfor, at er man i tvivl om et fremmed nummer skal man ikke tage telefonen. Man kan derimod søge på nummeret på eksempelvis google, da rigtig mange fup-numre er registrerede og anmeldt i forskellige brugerbaserede registrer for telefonnumre.

  Foto: Shutterstock

  Undersøgelse: Dette kan mindske risiko for brystkræft

  En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at kvinder, der har arbejdet udendørs i en årrække, har mindre risiko for brystkræft senere i livet. Forklaringen er formentlig, at solen fremmer dannelsen af D-vitamin, som kan virke beskyttende mod brystkræft.

  Kvinder, som bruger en stor del af deres arbejdsliv udendørs, har en lavere risiko for at få brystkræft senere i livet end deres medsøstre, der har arbejdet indendørs, og eksempelvis tilbragt tiden på kontoret.

  Det er konklusionen på den nye undersøgelse, der viser, at gevinsten begynder at vise sig, efter at kvinderne har haft udendørsarbejde i ti år i løbet af deres arbejdsliv. Her har kvinder over 50 år en lille, nedsat risiko på otte pct. for at udvikle brystkræft. Efter mindst 20 års udendørsarbejde er risikoen 17 pct. mindre.

  Studiet er baseret på data fra en række registre, og forskerne har ikke et endeligt svar på, hvad den biologiske forklaring er:

  "Vi kan ikke med sikkerhed sige, hvad årsagen er, men vores hypotese er, at de muligvis kan tilskrives dannelsen af D-vitamin, som sker, når vi får ultraviolet stråling fra solen. Noget forskning tyder på, at D-vitamin kan beskytte mod brystkræft, så det kan være en del af forklaringen," siger ph.d.-studerende Julie Elbæk Pedersen, der har stået i spidsen for det nye studie.

  Forskerne understreger, at det kun er nødvendigt med kort tid i solen for at få dækket sit behov for D-vitamin, og at man sagtens kan få behovet dækket, samtidig med at man følger rådene om, hvordan man passer på sin hud i solen.

  Kaffe i forårssolen

  Der findes i dag kun få undersøgelser af, hvilken betydning det har for kvinder at have udendørsarbejde.

  På baggrund af den nye undersøgelse er det nærliggende at overveje at holde kaffepausen udendørs af og til, hvis man tilbringer hele arbejdsdagen indenfor. Men Julie Elbæk Pedersen understreger, at man endnu har for lidt viden til at give direkte anbefalinger.

  "Men hvis kommende undersøgelser bekræfter det, vores resultater har vist, kunne det godt give mening at opfordre kvinder med indendørs arbejde til at bruge lidt tid udendørs i løbet af dagen," siger Julie Elbæk Pedersen.

  Foto: Shutterstock

  Ny plan: 400.000 daglige vaccinestik

  Regeringen og regionerne opretter i dag et udbud, der skal sikre mulighed for at vaccinere over 400.000 personer om dagen mod covid-19. Det er private virksomheder, der kan byde ind på opgaven. Samtidig skal praktiserende læger og apoteker via en ny bekendtgørelse også have mulighed for at vaccinere.

  Regionerne har planlagt kapacitet til at vaccinere 100.000 personer om dagen. Men i takt med, at flere vacciner godkendes og producenterne leverer flere doser, kan det vise sig ikke at være nok. Derfor oprettes et udbud, hvor private virksomheder kan byde ind på opgaven med at vaccinere mod COVID-19.

  Derudover forventer Sundhedsministeriet at udstede en bekendtgørelse, der giver de praktiserende læger og apotekerne mulighed for at vaccinere på samme måde, som det er tilfældet med influenzavacciner.

  Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:

  "Vaccination mod COVID19 er et altafgørende skridt i kampen mod epidemien. Vi må ikke komme til at stå i en situation, hvor der står vacciner og samler støv, fordi der ikke er nogen til at stikke. Derfor skal vi allerede nu forberede os på den situation ved at lave dette udbud."

  Udbudsmaterialet indeholder en række krav til virksomhederne. Vigtigst er kvalitet, og virksomhederne skal naturligvis leve op til de samme høje kvalitetskrav som vil gælde i det offentlige. Det gælder blandt andet kompetencerne hos de, der vaccinerer og effektiviteten i udnyttelsen af vaccinerne, Danmark har til rådighed.

  Vaccination udført af private virksomheder vil kunne omfatte ikke-sårbare grupper, dvs. målgruppe 11 (personer med samfundskritiske jobs) og målgruppe 12 (personer over 16/18 år).

  Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, siger:

  "Takket være en kæmpestor indsats fra regioner, kommuner, praktiserende læger og sundhedsmyndigheder er Danmark lige nu blandt de lande i EU, der har vaccineret den største andel af sin befolkning, Nu tager vi næste skridt, så vi kan vaccinere endnu flere danskere – og ligesom danske virksomheder har været en vigtig samarbejdspartner i andre dele af kampen mod covid-19, vil de også kunne være det i vaccineindsatsen."

  Opgaven deles op i fem regionale delaftaler, en per region. Hver region kan efter behov aktivere kontrakten med 14 dages varsel. Leverandøren aflønnes efter antal bookinger. Kapaciteten skal være klar i løbet af marts og gælde frem til den 31. juli 2021. 

  Visitation og booking vil ske på samme måde som i det offentlige set-up. Dvs. at borgere inviteres på samme måde. Booking vil ske på vacciner.dk, og ved vacciner, der kræver to vaccinationer, bookes der to tider ved første booking. Antallet af vaccinetider vil afhænge af hvor mange doser, Danmark får leveret.

  Foto: Pressefoto

  Nu er det officielt: Her må de mindste vende tilbage i skole

  På et pressemøde mandag aften, blev det meldt ud, hvornår de mindste børn kan sendes afsted i skole igen.

  Der er mange forældre som har ventet i spænding på, at få besked om, hvornår de mindste børn kan vende retur til skolebænken. Mandag eftermiddag indkaldte Sundhedsministeriet og Børne- og Undervisningsministeriet til pressemøde i dag, omkring genåbning af skolernes mindste klasser. 

  Til stede på pressemødet var:

  • Sundhedsminister, Magnus Heunicke
  • Børne- og Undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil
  • Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm
  • Direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum

  Og mange forældre ånder sikkert lettet op - for de havde godt nyt med til de danske forældre, til de mindste børn.

  Elever i 0. til 4. klasse må nemlig vende tilbage på skolebænken mandag den 8. februar. 

  "Det bliver en anden hverdag, men det bliver en hverdag på skolerne. Noget, som vores børn virkelig savner og trænger til," lyder det fra Magnus Heunicke. 

  Det bliver dog også understreget, at genåbningen af den fysiske skolegang for de små klasser, ikke er betyder at Danmark er på genåbningsstien.

  Genåbningen af skolen for de mindste var ikke det eneste punkt på dagsordenen til dagens pressemøde - også skærpede krav om mundbind var på programmet. Det bliver nemlig sådan at forældre ogg andre besøgende fra på mandag skal bære mundbind i institutionerne. Derudover bliver der også indført krav om mundbind i engroshandlen. Det skriver Ekstra Bladet.

  Sådan bliver skolegangen

  Der vil desuden gælde regler for hvordan hverdagen kommer til at se ud, når skolerne slår dørene op for de mindste allerede mandag i næste uge. Børnene må kun være sammen med deres stamklasser, hvilket betyder at det også kun er her at børnene må lege og kramme hinanden. 

  Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil siger desuden at det er afgørende, at eleverne ikke blandes.

  Desuden bør man ikke holde fysiske møder på læreværelset, men fortsat lade disse foregå online. Hun understreger at når man som lærer befinder sig på skolen, så er det for at undervise - og ikke for at holde møde.

  Det er hos de mindste, at den nedsatte smitte er størst.

  "Den nedsatte smitte er mest udtalt hos de yngste børn. Der er lige nu ikke sundhedsfagligt luft til at åbne mere lidt nu, og det giver os tid til at regne videre på, hvordan vi kan åbne mere," lyder det fra SSI–direktør Henrik Ullum på pressemødet.

  Foto: larsloekke.dk

  Lars Løkke Rasmussen overvældet over stor interesse i politisk projekt

  Lars Løkke Rasmussens nye politiske projekt, der endnu ikke er et parti, er opstartet med stor opbakning. Lars Løkke Rasmussen beskriver i en opdatering via nyhedsbrev interessen som overvældende.

  "Siden lanceringen af mit politiske netværk den 8. januar og afholdelsen af det første webinar ti dage senere, er det gået stærkt. 13.426 har indtil videre meldt sig ind netværket for at diskutere politik - på nuanceret og meningsfyldt vis," sådan starter Lars Løkke Rasmussen sin opdatering, der er sendt ud til alle interesserede via nyhedsbrev.

  Mailen er samtidig en klar indikation på, at Lars Løkke Rasmussen snart er klar til at stifte et nyt parti. I hvert fald fortsætter opdateringen således: "Mange med en eksplicit ambition om at bidrage til, at der stiftes et fornuftens parti, der uden grøftegravning forbinder idealisme og pragmatisme, så Den danske Drøm ikke fortsat er en omskiftelig dagdrøm; men så vi med rettidig omhu får truffet de beslutninger, der kan veksles til et rigt, trygt, konkurrencedygtigt og grønt Danmark - også - til de næste generationer."

  Organisationen på plads

  I nyhedsbrevet fortæller Lars Løkke Rasmussen desuden, at der er stiftet en forening, der skal sikre ressourcerne til et sekretariat, der skal sørge for at netværket udvikler sig positivt. Det er således ikke et parti, der er stiftet. Endnu. Selv skriver den tidligere statsminister: "Der er simpelthen brug for at få skabt professionelle rammer omkring vores fælles projekt - og det kan foreningens arbejdsstyrke sørge for." Senere i nyhedsbrevet understreges det dog, at foreningen ikke er en foreløber for et parti: "Foreningen er hverken en politisk forening eller en forløber til en partidannelse, men får udelukkende ansvar for at støtte driften og aktivitetsniveauet af det politiske mødested du er med i." 

  Samtidig er foreningens bestyrelse faldet på plads. Den består af:

  Carl Erik Dalbøge (fmd.), Direktør i Team Rynkeby Fonden siden 2009

  Birgitte Riise Bjærge (næstfmd.), Erhvervsdirektør, Erhvervsakademi Dania
  Brian Nielsen (kasserer), Festivalchef, Tinderbox og NorthSide
  Julie Glarvig, Stifter og medejer af blandt andet HELPAHEAD
  Ulf Helgstrand, Speciallæge, dr. med. & formand Dansk Ride Forbund

  Hvornår Lars Løkke Rasmussen melder noget officielt ud om en eventuel partistiftelse er endnu usikkert. 

  Coronakrise: Kæmpe fejl i dansk teststrategi

  En stor fejl i Danmarks teststrategi er blevet opdaget. De positive coronaprøver, der stammer fra lyntestcentre bliver ikke undersøgt for den særligt smitsomme britiske variant.

  Siden december er op mod 20.000 positive coronaprøver fra lyntestcentre ikke blevet undersøgt for, hvorvidt der er tale om den britiske virusvariant – eller en anden type coronavirus. 

  Det skriver Berlingske. 

  Ifølge eksperterne er det stærkt problematisk, da udbredelsen af netop den britiske variant er afgørende for, hvornår og i hvilke omfang Danmark kan lukke op, skriver Berlingske. 

  "Hvis strategien er at finde og identificere de positive prøver, der indeholder den britiske variant, er det her problematisk," udtaler Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin ved Rigshospitalet. 

  Regeringen har ligeledes ad flere omgange italesat vigtigheden af at bremse den engelske variant. På et pressemøde 5. januar blev det af statsminister Mette Frederiksen udtalt, at det er essentielt, at Danmark undgår, at smitten stiger. 

  I denne sammenhæng understregede statsministeren, at det i særdeleshed er den britiske variant, der er i fokus, men dog også andre mutationer, der kan opstå. 

  Lyntest bliver ikke undersøgt

  Statsministeren fremhævede to centrale redskaber, der skulle tages i brug i kampen om at få styr på den særlige variant af virussen, som for første gang blev konstateret i den sydlige del af England, ifølge Ritzau. 

  Et af disse redskaber er smitteopsporing. SSI har derfor indført en særlig test kaldet Delta-PCR, der med det samme kan undersøge, om en positiv test er positiv for den britiske variant, som er særligt smitsom. 

  Det andet redskab kaldes gensekventering, hvor positive coronaprøver bliver analyseret for, hvilken type, der er tale om. Problemer er, at det alene er PCR-test, som myndighederne står for, der bliver undersøgt, skriver Ritzau. 

  Det vil sige, at de såkaldte lyntest fra private udbydere såsom Falck ikke bliver analyseret efterfølgende. Berlingske har adspurgt Statens Serum Institut om, hvorvidt lyntest bliver undersøgt for den britiske variant eller andre varianter, var svaret:

  "Svaret er, at det gør de ikke lige nu, men at vi sammen med regionerne og de private udbydere arbejder på en løsning," skriver Statens Serum Institut i en mail til Berlingske. 

   

   

  Læs også