Samarbejde øger konkurrenceevnen i Randers

Politik

30/06/2015 14:00

Paul Sauer

I Randers samarbejder små industrivirksomheder, der før var konkurrenter, gennem et offentligt støttet netværk. Det hjælper virksomhederne med at forny sig, konkurrere og skabe vækst og arbejdspladser.

På Randers-egnen stod en række mindre industrivirksomheder for nogle år siden med et problem.

Store industrilokomotiver som togfabrikken Scandia og maskinfabrikken Dronningborg var enten lukket eller skaleret voldsomt ned. Og uden de stores ordrer kunne de små vanskeligt fylde bogen.

Men frem for at bides over det slunkne trug begyndte virksomhederne at samarbejde. Det har gjort flere af dem mere produktive og konkurrencedygtige – og dermed lokket nye ordrer og øget omsætning til Randers-egnen.

Konsulenter effektiviserer produktionen

Virksomhedernes samarbejde sker gennem det offentligt-private Industri Smart Center Randers (ISCR). Med økonomisk støtte fra Fornyelsesfonden og Region Midtjylland arbejder centret for at hjælpe medlemsvirksomhederne til at blive så veldrevne som muligt.

Direktør Søren Dahl Larsen fra metalvirksomheden Dahlitech har været med fra starten i 2012. Han har haft stor glæde af et konsulentforløb fra ISCR med fokus på forretningsudvikling.

“Allerede nu har vi mindsket en masse spildtid, og på sigt vil vi bestemt kunne se det på bundlinjen, det er jeg slet ikke i tvivl om,” siger han.

Dirkektøren understreger samtidig, at den offentlige støtte er helt afgørende for mindre virksomheder som hans.

“Hvis jeg selv stod og skulle bekoste det, det normalt koster, ville jeg aldrig kunne ofre det,” siger Søren Dahl Larsen.

Randers vinder over Kina 

De foreløbige effektmålinger af ISCR viser, at adskillige virksomheder har effektiviseret produktionen markant. En enkelt har ligefrem formået at slå en underleverandør i Kina på prisen.

Men ud over at effektivisere de enkelte virksomheder er idéen med ISCR, at netværket skal skabe en stærk klynge af virksomheder, der hjælper hinanden.

Det kan fx ske ved, at virksomhederne bruger hinanden som underleverandører på store ordrer, forklarer projektleder Erik Poulsen, der er én af ISCR-sekretariatets to medarbejdere.

“Hvis virksomhederne går sammen om at specialisere sig og hjælpes ad, kan de blive effektive underleverandører til fx Vestas, Siemens eller andre,” siger han.

Samarbejde skaffer lokale ordrer

ISCR’s løbende evalueringer viser, at samarbejdet allerede er godt på vej. Flere kunder bliver sendt videre til nabovirksomhederne, og samhandlen mellem Randers-virksomhederne er derfor øget.

I alt vurderes medlemsvirksomhedernes omsætning at være steget med 15 millioner kroner som følge af deltagelsen i ISCR, der også har skabt 20 nye fuldtidsjobs i Randers-området.

Håbet er, at resultaterne er begyndelsen på en positiv spiral, hvor veldrevne virksomheder skaber jobs til dygtige medarbejdere, som derfor bliver boende i lokalområdet og igen fungerer som rekrutteringsbase for virksomhederne.

Det sidste er ikke mindst et håb for Randers Kommune, som indgår i ISCR’s styregruppe sammen med repræsentanter for medlemsvirksomhederne, uddannelsesinstitutionen Tradium, Væksthus Midtjylland og og universiteterne i Aalborg og Aarhus. Centret drives i det daglige af to projektledere.

Mest Læste

Annonce