Skattesvindel: Både ministre og embedsmænd undersøges

Politik

04/09/2015 12:01

Nick Allentoft

Det er en misforståelse, at kun embedsmænd i Skat bliver undersøgt i svindelsag. Alt skal frem, siger minister. I 2013 blev afdeling med udbytteskat som speciale lukket.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger, at både tidligere skatteministre og topembedsmændene i Skatteministeriet vil være omfattet af den interne undersøgelse af skatteskandalen, som er sat i gang og ventes færdig om få uger.

Dermed vil både politikere og offentlighed få klarhed over, hvorvidt tidligere skatteministre var advaret om den påståede svindel, hvor 6,2 milliarder kroner tilsyneladende er blevet uretmæssigt udbetalt som refunderet udbytteskat til udenlandske kriminelle - og hvad Skatteministeriets departementschef vidste om sagen.

Udmeldingen kommer, efter at Berlingske på baggrund af en anonym kilde har skrevet, at det kun er embedsmænd i Skat, som undersøges. Men artiklen er en misforståelse baseret på anonyme kilder, siger skatteministeren.

- Berlingskes journalister har fuldstændig misforstået, hvad undersøgelsen går ud på. Intern Revision har ligesom Rigsrevisionen fuld adgang til, hvem der er blevet forelagt hvad. Det gælder også ansatte i departementet og tidligere ministre, siger Karsten Lauritzen til Ritzau.

Berlingske skriver fredag, at "selv om skatteminister Karsten Lauritzen (V) udadtil i officielle pressemeddelelser fortæller, at "alt skal belyses", og at sagen "skal undersøges til bunds", bliver departementschefens og tidligere skatteministres ansvar ikke belyst i den revisionsundersøgelse, som ministeren fremlægger resultatet af om tre uger".

Artiklen er baseret på udsagn fra "en central kilde", fremgår det. Men kildens udlægning er ikke korrekt, siger skatteministeren.

- Jeg har sagt flere gange, og jeg gentager det meget gerne: Jeg ønsker fuld åbenhed, og det er også det, jeg har aftalt med Folketingets Skatteudvalg. 

- Den her type misforståelser er det, der opstår, når man baserer sine journalistiske historier på anonyme kilder og ikke på fakta, siger Karsten Lauritzen.

Spørgsmål: Så når den interne undersøgelse kommer, så vil der være svar på, hvad ministrene vidste hvornår, om de blev advaret, og hvad departementschefen vidste?

- Selvfølgelig. Andet giver ikke mening. Man skal være meget stor konspirationsteoretiker, hvis man tror, at jeg vil holde hånden over fem røde skatteministre. Jeg vil have alt undersøgt, og det er også det, de selv har ønsket. 

Spørgsmål: Af Berlingskes artikel fremgår det, at de, der skal udføre den interne undersøgelse, ikke vil få adgang til at se mails og andet fra tidligere ministre. Kan du afkræfte det?

- Intern Revision har en fuldstændig uhindret adgang til at se på alt, og det er også det, både jeg og Folketinget ønsker. 

- Noget af det helt centrale, man kigger på, er selvfølgelig ministerforelæggelser, og hvad departementet vidste, siger Karsten Lauritzen.

- Vi er alle meget klogere i løbet af ganske kort tid, og så kan vi tage de relevante diskussioner om, hvordan det kunne ske, hvem der er ansvarlig, og hvordan vi sikrer, at det ikke sker igen. Og det kræver selvfølgelig, at alt kommer frem, siger skatteminister Karsten Lauritzen. 

  Skat lukkede særlig afdeling inden milliardsvindel Skat lukkede i 2013 den afdeling, der havde udbytteskatten som speciale, hvilket er samme år, som den formodede svindel med 6,2 milliarder kroner eskalerede, skriver DR Nyheder.   Skats særlige afdeling for udbytteskat, der gik under navnet "Regnskab 2", blev lukket i forbindelse med en større omrokering i 2013. Chefen for "Regnskab 2" gik på pension da, og der blev aldrig ansat en ny chef, som alene skulle have fokus på udbytteskatten.   Registreringen af udbytteskat blev samtidig digitaliseret, og en del af medarbejderne fyret.  De tilbageværende medarbejdere blev placeret i andre afdelinger, hvor der er fokus på meget andet end udbytteskat.   Lukningen af kontoret kan have haft en indflydelse på omfanget af svindlen, siger Kim Klarskov, der er professor på CBS og ekspert i intern revision og økonomisk kriminalitet.   - At der ikke har været nogen til at følge op på det, at det måske er faldet i et overgangstidspunkt, hvor der ikke har været overleveret ordentligt af den nye leder, at der måske slet ikke har været en leder, der har haft ansvar for det. Det kunne være ting, der gør, at det falder lidt imellem nogle stole, og ingen får rigtig reageret på det, siger Kim Klarskov til DR Nyheder.   Fredag i sidste uge blev Statsrevisorerne enige om at anmode Rigsrevisionen om at undersøge kontrolsvigt i forbindelse med svindelsagen i Skat. Meldingen kommer, efter at det er kommet frem, at Skat af flere omgange er blevet advaret om, at der var rod i håndteringen af de skatterefusioner, som menes at have kostet den danske statskasse 6,2 milliarder kroner.    Skatteministeriets afdeling Inter Revision - som havde advaret Skat - og Bagmandspolitiet er ved at undersøge svindelsagen, som så offentlighedens lys tirsdag i sidste uge. Her kom det frem, at Skat havde opdaget et netværk af over 100 udenlandske selskaber, som angiveligt har krævet refusion af udbytteskat på baggrund af forfalsket dokumentation og derved drænet statskassen for over seks milliarder kroner.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce