Foto: TV2 Lorry

Slut med sandsugning: Nu bliver Øresund beskyttet område

Efter flere års kamp bliver der nu sat en stopper for sandsugning i Øresund, der samtidig bliver gjort til beskyttet havområde.

Trods stor og vedholdende modstand mod indvindingen af råstoffer ved hjælp af sandsugning i Øresund, så har skiftende miljøministre gennem årene været ligeså vedholdende i deres afvisning af at sætte en stopper for det.

Lige indtil nu, hvor regeringspartiet Det Konservative Folkeparti har fået overbevist nuværende miljø- og fødevareminister fra Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, om, at det er en god ide.

- Det har været meget lang og sej kamp, og jeg må også være ærlig og sige, at vi har ikke haft så mange venner i blå blok i forhold til at få stoppet sandsugning i Øresund, fortæller miljøordfører for Det konservative Folkeparti, Mette Abildgaard til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Men nogle gange betaler det sig at kæmpe, og det har det altså gjort i den her sag, og vi har nu fået overbevist regeringen om, at vi skal have det her stop for sandsugning i Øresund.

Det er i 11. time, at der bliver sat en stopper for nye tilladelser til at indvinde råstoffer i Øresund.

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

Firmaet Sten og Grus Prøvestenen A/S har nemlig planer om at søge tilladelse til at stikke sandsugeren i havbunden og hive 2,8 millioner kubikmeter sand op af Øresund, nærmere bestemt ud for Vedbæk ved det såkaldte Lous Flak. Med den nuværende lovgivning kan man ikke sige nej til nye ansøgere, lyder det fra Mette Abildgaard.

- Vi vil ikke have mere sandsugning i Øresund, og derfor haster det med at få den her bekendtgørelse igennem, så vi kan få stoppet at flere virksomheder får lov at suge sand og ødelægge naturen, siger hun til TV 2 Lorry.

Miljø- og fødevareministeren fremlægger fredag den 16. november en ny bekendtgørelse i Folketinget, der sætter en stopper for nye tilladelser til at indvinde råstoffer i Øresund.

Samtidig kommer Øresund under beskyttelse af det, der hedder EU’s Havstrategidirektiv.

Det betyder, at der bliver sat mål for, hvordan naturlivet i Øresund skal beskyttes og udvikle sig, og at man samtidig følger op på målene fra EU.

- Alle dem, der har kæmpet den her kamp mod sandsugning, kan ånde lettet op nu. Det, at vi nu får et stop for sandsugning og samtidig får beskyttet Øresund under EU’s Havstrategidirektiv, gør, at vi ikke kan få åbnet op for sandsugning senere hen, siger Mette Abildgaard til TV 2 Lorry.

Trods det nye stop for nye tilladelser til sandsugning i Øresund, så vil der fortsat blive suget sand og grus op et par år endnu. Flere råstofsudvindende firmaer har nemlig endnu ikke opbrugt hele deres kvote.

Ifølge miljøministeriet suges i snit omkring 50.000 kubikmeter om året, og der var i maj i år fortsat 118.000 kubikmeter sand og grus-kvoter tilbage i de allerede udstedte tilladelser.

Et fuld stop vil ifølge Mette Abildgaard være et kontraktbrud.

- Der vil fortsat være firmaer der kan søge lidt endnu, som har fået tilladelser tidligere. Det kan vi rent juridisk ikke komme ud af, lyder det fra den konservative miljøordfører.

Selvom det altså var Det Konservative Folkeparti, der hev det endelige stik hjem hos regeringsparterne og fik overbevist miljøministeren fra Venstre om et stop for sandsugning, så har flere andre partier og miljøordførere i Folketinget kæmpet side om side for en beskyttelse af Øresund.

Den konservative miljøordfører ved, at hun og det lille regeringsparti deler sejren med en række andre.

- Det er manges kamp. Mange interesse organisationer, grønne organisationer, borgmestre, kommuner. Vi har været rigtig mange, der har kæmpet den her kamp. Så at det lykkedes nu, det er en kæmpe, fælles sejr.

 

FAKTA: ØRESUND BLIVER BESKYTTET HAVOMRÅDE
Med en ny bekendtgørelse for Øresund bliver der sat en stopper for nye tilladelser til at udvinde råstoffer i Øresund i området fra Øresundsbroen i syd til Gilleleje og Kullen i nord.

Det er en strækning på omkring 100 kilometer, der samtidig bliver gjort til et beskyttet havområde efter EU’s havstrategidirektiv, hvor man skal sætte mål for udviklingen af havmiljøet.

Mere hos Lorry

Emneord: Øresund, Sandsugning
TV2 Lorry på DenOffentlige.dk TV 2 Lorrys historie starter i 1989, hvor vi flyttede ind i de gamle bygninger på Frederiksberg. Landsbyen er nu TV-studie, og Guldaldersalen og Drachmann Kroen redaktionslokaler....
Aktivitet: Artikler: 20 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også