Foto: Christian Stæhr

Smarte elmålere i alle hjem

I 2020 vil alle danske husstande have en smart elmåler, der registrerer forbruget fra time til time. Elmålerne vil skabe store gevinster for samfundet, forbrugerne og elselskaberne.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard præsenterede for et halvt år siden en strategi for fremtidens smarte elnet. Og i forlængelse af den kommer Martin Lidegaard nu med en bekendtgørelse, der pålægger energiselskaberne at installere smarte elmålere i alle hjem.

 ”Potentialet er enormt. Et smart energisystem begynder med smarte elmålere. Når forbrugerne får et time-for-time overblik over energiforbruget, stiger muligheden for selv at påvirke elregningen”, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Omkring halvdelen af alle danske hjem har allerede i dag en smart elmåler Med bekendtgørelsen vil de resterende husstande komme med.

Investeringen i de smarte elmålere bliver hurtigt tjent hjem. Erfaringen viser, at målerne vil øge forbrugernes opmærksomhed på forbruget. Energistyrelsen vurderer, at det kan reducere elforbruget med to procent. Det svarer til en besparelse på 180 kr. om året for en gennemsnitlig husejer. Samtidig forventer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at timeafregning vil medføre øget konkurrence på elmarkedet. Det vil give husejeren en besparelse på over 100 kr. om året.

Den største gevinst får forbrugere med varmepumper og elbiler, der indstilles til at følge elprisen. Men Martin Lidegaard håber, at en række nye produkter og servicetilbud vil dukke op i de kommende år. Det kan være frysere eller opvaske- og vaskemaskiner, der kan indstilles til at gå i gang, når elprisen er lav.

”Med beslutningen om at installere smarte elmålere i alle hjem, sender vi et signal til virksomhederne om, at de skal i gang med at tænke nyt. Vi skal forstå at udnytte vores teknologiske forspring, så der bliver skabt arbejdspladser i Danmark”, siger Martin Lidegaard.

Det smarte elnet er en vigtig del af et elsystem med store mængder vedvarende energi. Det sikrer, at den grønne energi bliver brugt, når den bliver produceret. Det kan også spare samfundet for investeringer i elnettet, når forbruget bliver fordelt hen over døgnet, og vores elnet derfor udnyttes mere optimalt. Endelig vil smarte elmålere understøtte liberaliseringen af elmarkedet.

Bekendtgørelsen bliver nu sendt i høring, efter partierne bag energiforliget i dag har drøftet sagen.

”Jeg er glad for, at Enhedslisten allerede på forhånd har tilkendegivet, at de støtter udrulningen af smarte elmålere, og jeg håber, at de øvrige partier også vil bakke op”, siger Martin Lidegaard. 

Emneord: Elmålere, Martin Lidegaard, Energiforbrug, Energibesparelse
Ministeriet for Klima, Bygning og Energi på DenOffentlige.dk Ministeriet for Klima, Bygning og Energi er nu blevet nedlagt efter valget og det nye Ministerium hedder nu Energi-, forsynings- og klimaministeriet. 
Aktivitet: Artikler: 60 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 14.03.17 Bæredygtighed
  Energistyrelsen: Fortsat grøn omstilling efter 2020 kræver nye initiativer

  Energistyrelsen udgiver en fremskrivning af Danmarks energiforbrug, energiproduktion og udledninger af drivhusgasser, der rækker frem mod 2030. Den viser, at Danmark når EU-målene i 2020, men en fortsat grøn omstilling efter 2020 vil kræve nye energipolitiske initiativer.

 • 13.05.16 Bæredygtighed
  PSO-sagen: Regeringen vil skabe vækst ved at sænke elregningen

  Regeringen vil styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne ved at sænke elregningen og i fremtiden finansiere omstillingen af Danmarks energisystem – de såkaldte PSO-udgifter – via finansloven. I samme ombæring ønsker regeringen at reducere energiforbrugernes omkostninger med et tocifret milliardbeløb.

 • 27.01.14 Bæredygtighed
  Regeringen vil oprette et klimaråd

  Danmark er i gang med at omstille til et lavemissionssamfund. I 2050 er visionen et fossilfrit samfund. En klimalov med et tilhørende klimaråd skal sikre, at udviklingen sker i det rigtige tempo og lever op til regeringens økonomiske mål.

 • 25.11.13 Bæredygtighed
  Lidegaard: COP19 blev en gyser

  Klimakonferencen COP19 i Warszawa balancerede på kanten af den totale fiasko. Men i sidste øjeblik blev resultatet alligevel acceptabelt.

 • 24.10.13 Bæredygtighed
  Enighed på klimafinansieringsmødet: Private penge skal i spil

  Det kan lade sig gøre at skaffe 100 milliarder dollars om året i klimafinansiering fra 2020, hvis man skaber de rette vilkår for de private investorer. Det er budskabet fra klimafinansieringsmødet i København, der har haft deltagelse af FN’s generalsekretær, ministre fra i- og ulande og ledende repræsentanter for institutionelle investorer.