Snyltere skal skæppe til kommunekassen

En tredjedel af kommunerne vil tjene penge på at afsløre sociale snyltere. Problematisk, mener ekspert.

Sociale snydere er kommet på budgettet i landets kommuner, hvor forhandlingerne om næste års budgetter netop nu er ved at blive afsluttet.

27 procent af de danske kommuner sætter nemlig faste mål for, hvor mange penge jagten på sociale snydere skal indbringe kommunekassen næste år. 

Det viser en rundspørge, Ritzau har foretaget blandt Danmarks kommuner. Ud af de 98 kommuner har 45 svaret. 

En af de kommuner, der regner med at tjene penge på at afsløre sociale snydere, er Hørsholm Kommune. 

Sidste år oprettede kommunen en indsatsstyrke, der skal afsløre sociale bedrager. Samtidig besluttede de at sætte et mål på budgettet for, hvor meget indsatsen skal indbringe. 

- Dem, der betaler skat, skal have en fornemmelse af, at pengene bliver brugt rigtigt, fortæller borgmester Morten Slotved (K).

Han mener, det faste mål på budgettet er et signal til både borgere og politikere.

- Der sidder reelt to personer, der arbejder for at holde styr på borgernes penge. Det koster penge, og det er jo noget, vi kan nedlægge, hvis vi ikke mener, vi får noget ud af det, siger han.

Hørsholm Kommune regner med at indsatsen indbringer 1,2 millioner kroner. Også Syddjurs Kommune sætter et fast beløb på budgettet, efter de for nogle år siden oprettede en indsatsstyrke, fortæller borgmester Kirstine Bille (SF). 

- Vi har sat os et mål, der siger, at den indsats, vi gør, skal kunne lønne sig. Og det gør den faktisk også med et lille overskud, fortæller Kirstine Bille. 

Syddjurs Kommune regner med, at jagten på sociale snydere vil give et overskud på 2,5 millioner kroner i kommunekassen.

Men netop det, at sætte et mål for, hvor meget afsløringen af snydere skal bidrage til kommunekassen, er problematisk, mener Nina Von Hielmcrone, lektor ved Aalborg Universitet og ekspert i socialret. 

- Det er kontrolgruppernes opgave at sikre, at dem, der får ydelser, ikke får dem uberettiget. Det er ikke deres opgave at tjene penge til kommunerne, siger hun.

Hun frygter, at målene kommer til at styre de ansatte i kontrolgrupperne, når de behandler borgernes sager. 

/ritzau/

 

Emneord: Social snyd, Hørsholm Kommune, Morten Slotved, Kirstine Bille, Syddjurs Kommune, Nina Von Hielmcrone, Sagsbehandling
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 15.10.13 sana petersen
  Grib lige i egen barm først.

  "Jeg bliver sur og stødt over, at Hørsholm Kommune går ind og interfererer de lokale handlende ved at sælge og reparere cykler. Det er jo ikke fair, det her," fastslår Niels Kaiholm.
  Da han skal hente sin nye, brugte cykel på cykelværkstedet, beder han om en kvittering, og ifølge Niels Kaiholm gør kun et vedholdende krav det muligt at få kvitteringen udstedt, men den viser sig at være komplet uautoriseret uden hverken dato eller oplysning om, hvad han har købt. Den er uden cvr-nr., og cyklens stelnummer figurerer heller ikke, hvilket ellers er påkrævet.
  Læs også: Cykelsmed er rystet
  http://m.hoersholm.lokalavisen.dk/singleFrontpage.pml?relId=20131015%2FARTIKLER%2F710159130&redirect=true

 • 14.10.13 Ole Jakobsen
  Hvem er skyldige i socialt bedrag?

  Hvem er egentlig dem der begår socialt bedrag, dem der bryder loven i kommunerne, for at undgå, at leve op til de lovmæssige økonomiske forpligtelser. Dem der gennem en såkaldt fejlbehæftet sgsbehandling, tvinger folk ud i desperation for at overleve eller er det dem der kæmper for at oveleve. Enhver har retten til at forsvare sit liv, så gælder det vel også i forholdet til de overgreb kommunerne begår mod borgerne.

  "Dem, der betaler skat, skal have en fornemmelse af, at pengene bliver brugt rigtigt, fortæller borgmester Morten Slotved (K)".

  Det er en falsk fornemmelse Borgmesteren dermed prøver at skabe, for penegene er ikke brugt rigigt i mange år. Pengene bliver brugt til at have en overdimensioneret juridisk stab i kommunerne, der har det ene formål, at dirigere og dække over de mange "fejl behnadlinger af sagerne".

  Hvis kommunerne overholdt gældende love og regler, ville der slet ikke være brug for en så overdreven juridisk stabsfunktion og der vile heller ikke være brug for at ansætte personnale til at afsløre socialtbedrageri.

  Når der nu sættes så mange ressource af til at bruge borgernes skattekroner korrekt, burde der nedsættes en taskforce, der grundigt ville undersøge det omvendte sociale bedrageri kommunerne foretager.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også