Spidserne af dansk politik samles for at mindes radikalt fyrtårn

Fremtrædende politikere deltager ved bisættelsen af det radikale koryfæ Niels Helveg Petersen.

Niels Helveg Petersen bisættes tirsdag fra Holmens Kirke, og han vil blive husket som en af de store i dansk politik.

Det vidner listen over deltagere ved bisættelsen for den tidligere udenrigsminister fra 1993 til 2000 om.

Den tidligere partiformand for De Radikale sov ind for halvanden uge siden. Det blev straks mødt med en række positive tilkendegivelse om hans lune væsen og lange karriere.


Efter længere tids kræftsygdom gik den tidligere radikale toppolitiker bort. Han blev 78 år.

Flere hundrede ventes at deltage i bisættelsen, der afholdes fra klokken 13.

Det gælder blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) og tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).

Sidstnævnte blev formand for Socialdemokratiet og senere statsminister med støtte fra Niels Helveg Petersen, da Svend Auken blev væltet i 1990'erne.

Tidligere biskop for Aarhus Stift Kjeld Holm skal holde talen ved bisættelsen.

De to kendte hinanden gennem en årrække. Kjeld Holm holdt grundlovsdag i år en tale, hvor han tog udgangspunkt i den radikale politikers virke og fokus på retssynet.

Niels Helveg Petersen blev valgt ind i Folketinget første gang for De Radikale i 1966 som 27-årig. Foruden udenrigsminister var han også økonomiminister fra 1988-1990.

Den radikale leder bliver foruden sin stærke politiske karakter husket for sin varme humor og for at sprede god stemning i den hektiske politiske hverdag.

I 2008 meddelte Niels Helveg Petersen, at han ikke ville genopstille til Folketinget. Efter folketingsvalget i 2011 sagde han farvel til dansk politik.

Niels Helveg Petersen er far til Morten og Rasmus. Begge er gået i faderens fodspor som politikere.

Morten Helveg Petersen er medlem af Europa-Parlamentet for De Radikale. Rasmus Helveg Petersen (R) mistede ved det seneste folketingsvalg sin plads i Folketinget.

Foruden sine sønner efterlader han sig konen Kirsten Lee (R). Hun er også tidligere medlem af Folketinget og regionsrådspolitiker.

Helveg-navnet er synonymt med politik. Niels Helveg Petersen er søn af den forhenværende radikale minister Kristen Helveg Petersen og den forhenværende radikale borgmester Lilly Helveg Petersen.

/ritzau/

Emneord: Niels Helveg Petersen, Dødsfald, 130617
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 13.06.17 Politik
  Vi har et fattigdomsproblem i Europa – ikke et romaproblem

  Vi kan hverken straffe eller stresse udenlandske hjemløse til at holde sig væk. Lad os samarbejde om løsninger i stedet for.

 • 25.11.13 Velfærd
  Stort fald i narkotikadødsfald

  Sidste år var antallet af dødsfald blandt stofmisbrugere det laveste i 19 år. I 2012 var der 210 såkaldte narkotikarelaterede dødsfald. Det er markant færre end i 2011, hvor der blev registreret 285 dødsfald.