Stort antal asylansøgere går under jorden i Sverige

Velfærd

18/09/2015 23:13

Nick Allentoft

Afviste asylansøgere, som bliver i Sverige, risikerer at blive en ny underklasse, lyder det i Riksdags-debat.

Mange af de asylansøgere, der får afslag på deres anmodning om at blive i Sverige, vender ikke tilbage til deres hjemlande.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Det får nogle svenske politikere til at advare om, at det kan føre til skabelsen af "skyggesamfund", hvis flere afviste asylansøgere går under jorden og forsøger at klare sig i Sverige ved eksempelvis at arbejde sort.

- Det er en ny underklasse, der arbejder under slavelignende forhold, siger kristendemokraten Roland Utbult.

Hvis man sammenligner tal på, hvor mange der får afslag på deres asylansøgning og hvor mange der rejser til deres hjemland, var antallet af hjemrejste sidste år kun 52 procent, viser tallene fra Migrationsverket, der er den svenske udlændingestyrelse.

I 2013 var procentdelen 57, mens det i 2012 var 64 procent.

I 2014 rejste 10.700 afviste asylansøgere ud af Sverige, i 2013 var det 14.000 og i 2012 15.800.

Tallene kan dog ikke helt sammenlignes, fordi de, der forlader landet, kan have fået afslag året inden, eller der kan være årsager til, at de afviste asylansøgere ikke umiddelbart kan sendes tilbage til deres hjemlande.

- De, der har fået afslag, må forlade landet. Ellers bliver der rokket kraftigt ved hele migrationspolitikken, siger migrationsminister Morgan Johansson (S).

- Værre endnu, vi får en voksende gruppe som lever i en gråzone.

Ministeren mener, at der bør sættes hårdere ind over for arbejdsgivere der udnytter de papirløse, og han vil nu bede et udvalg i Riksdagen komme med forslag til, hvad der kan gøres.

Regeringen har også stillet krav til Migrationsverket om at være bedre til at sikre, at de afviste asylansøgere reelt også rejser hjem.

/ritzau/TT

Mest Læste

Annonce