Sverige har flest højreekstreme drabshændelser i Vesteuropa

Ifølge forskere skyldes det blandt andet en rekordstor indvandring og en tabubelagt udlændingedebat i landet.

Da en ung mand i forrige uge dræbte en lærer og en elev på Kronan-skolen i den svenske by Trollhättan, havde han ifølge politiet et racistisk motiv.

Episoden i Sverige er langt fra den eneste de seneste 25 år, hvor personer med højreekstreme synspunkter har begået drab med lignende motiver i landet.

Flygtninge - migranter - folkevandring

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.
 
 

Faktisk er Sverige det land i Vesteuropa, der i forhold til indbyggertal har haft flest såkaldte højreekstreme drabshændelser siden 1990, viser et nyt studie foretaget af to norske forskere, skriver avisen Aftenposten.

Drabene i Trollhättan var 16. gang i perioden, at én eller flere personer i Sverige er blevet dræbt ved en højreekstrem drabshændelse.

Til sammenligning har der i Danmark, Finland og Norge været henholdsvis én, tre og nul drabshændelser relateret til højrefløjsekstremisme i samme periode.

I statistikken tæller Anders Behring Breiviks massedrab på Utøya og i Oslo som én hændelse, ligesom episoden i Trollhättan også gør det.

Ifølge forskerne skyldes det høje antal hændelser i Sverige en kombination af rekordhøj indvandring, en tabubelagt indvandringsdebat og Nordens stærkeste højreekstreme undergrundsbevægelse.

I hele Vesteuropa er der ifølge det norske studie sket mindst 116 højreekstreme drabshændelser, hvor næsten 300 personer i alt er blevet dræbt på grund af deres race eller hudfarve.

- Vi kan se, at de, som diskuterer integrationsproblemer, bliver stigmatiseret i den svenske debat. Det kan bidrage til, at modstanden mod indvandring bliver mere radikal, siger Jacob Aasland-Ravndal, der sammen med en kollega fra Forsvarets forskningsinstitutt nær Oslo står bag undersøgelsen. 

Sverige har i år oplevet, at rekordmange flygtninge og migranter har søgt asyl i landet, der har en mere lempelig indvandringspolitik end mange andre lande.

En lang række af de modtagecentre, der huser asylansøgere, har de seneste måneder været udsat for brande, som ifølge myndighederne i flere tilfælde har været påsat.

/ritzau/TT

Emneord: Flygtninge, Sverige, Højrenationalister, Ekstremister, Asylansøgere
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også