Sygeplejersker besvimer ved akut-telefonen

Velfærd

14/04/2015 14:26

Suleman Haider

Sygeplejerskerne, der passer telefonerne på den vagtcentral, der sender ambulancer og akutbiler ud til akut syge og ulykkesramte patienter i Nordjylland, er så stressede, at flere er brudt sammen under deres vagt. Det skriver Avisen.dk

Der meldes om sygeplejersker, der er besvimet af udmattelse under vagten og som hyppigt oplever at blive kaldt på job på fridage. Det fremgår af påbud fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har fået indsigt i.

"Medarbejdere udtrykker i denne sammenhæng bekymring for aktuel udbrændthed i personalegruppen samt bekymring for både kollegers og egen ve og vel på kort og på langt sigt," står der i påbuddet ifølge Avisen.dk.

Det store pres på personalet rammer også borgerne, der ringer på akuttelefonerne, lyder det fra de ansatte.

- Vi er sommetider så psykisk belastede, at det går ud over borgerne, siger Mai-Britt Kristiansen, der er sygeplejerske og tillidsmand på vagtcentralen i Nordjylland til Avisen.dk.
Arbejdstilsynet beskriver blandt andet i påbuddet, hvordan en ansat gennem en periode har intensiveret arbejdet og taget meget overarbejde, hvorefter hun besvimer i vagtcentralen under et opkald.

Læs også: SF: Minister må redegøre for sygt sundhedssystem 

Centralen med akuttelefonen er ramt af mange sygemeldinger, og det giver en del overarbejde for de andre, konkluderer tilsynsteamet ifølge Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet har nu pålagt sygehuset at nedbringe både arbejdsmængden og tidspresset. Men selvom påbudet faldt allerede i sommeren 2014, er der intet sket siden, lyder det fra Mai-Britt Kristiansen. Hun fortæller, at der blev lavet en handleplan. Men den er kun delvist iværksat, og det mærkes på medarbejderne, lyder det fra de ansatte.

- Sygeplejerskerne på 112 og i traumecentret er nogle hårde hunde, men flere af dem stopper nu, fordi de tænker, at livet er for kort til et så stressende arbejdsmiljø. Når de erfarne stopper, er der en risiko for, at mængden af fejl stiger, siger Steven Krogh-Larsen, der er tillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i den fælles akutmodtagelse til Avisen.dk.

Region Nordjylland er kun en af mange arbejdspladser i sundhedssystemet, der har fået et påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø, viser aktindsigterne, som Avisen.dk har fået via Arbejdstilsynet.
Netop nu har fire danske sygehuse røde smileys, og 41 afdelinger har gule smileys for et problematisk arbejdsmiljø.

Ifølge en stor arbejdsmiljøundersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd oplever hver tredje sygeplejerske, at kvaliteten i deres sygepleje er under pres på grund af faktorer i arbejdsmiljøet. På skadestuerne drejer det sig om hver anden sygeplejerske.
Lokalformand Jytte Wester fra Dansk Sygeplejeråd har politikerne sovet i timen.

- Det er som at slå i en dyne, siger Jytte Wester, der taler på vegne af over 8.000 nordjyske sygeplejersker.

- Vi producerer patienter til os selv, fordi personalet går ned med stress. Det er vel ikke meningen, siger hun til Avisen.dk.

Vagtcentralens chef Jan Lindberg er ærgerlig over, at hans afdeling har fået et påbud, men han mener, at arbejdsmiljøet er blevet bedre.

- Vi har gjort, hvad vi skulle ifølge påbuddet, lyder det fra Jan Lindberg.

- Der kan altid arbejdes med det psykiske arbejdsmiljø. Det kræver blandt andet opmærksomhed på den enkelte medarbejder. Vi har lavet en række tiltag heriblandt supervision, uddyber chefen over for Avisen.dk.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Ulla Astman (S), der er regionsrådsformand i Region Nordjylland.

 

 

 

Mest Læste

Annonce