Tsipras i lækket brev til Merkel: Vi kan ikke betale gæld

Den græske regering må vælge mellem afbetaling af lån eller udbetaling af sociale ydelser, skriver Tsipras.

Den græske premierminister afsøger alle tænkelige veje for at slippe ud af de betingelser, eurolandene og internationale kreditorer har stillet for at redde den kriseramte stat med store lånepakker.

Situationen er så slem, at grækerne ikke kan betale gælden tilbage, skal man tro et brev, som Alexis Tsipras har sendt til den tyske forbundskansler, Angela Merkel. 

I brevet fra 15. marts, som Financial Times citerer, advarer Tsipras om, at hans "regering tvinges til at vælge mellem afbetaling af lån, hovedsageligt fra Den Internationale Valutafond (IMF), eller at forsætte udbetalingen af sociale ydelser."

Tsipras skal mødes med Merkel i Berlin senere mandag. 


En talsmand for den græske regering, Gabriel Sakellaridis, bekræfter, at Tsipras har sendt brevet, og han insisterer på, at det ikke skal opfattes som en trussel.

- Det er ingen trussel, det er realiteterne, siger Sakellaridis til Mega TV. Han fortæller, at lignende breve er sendt til Frankrigs præsident, François Hollande, og EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker. 

Alexis Tsipras har beskyldt tyskerne for at lede Grækenland ud i en "humanitær krise" med kravet om sparereformer. 

Tyskland står fast på, at Grækenland skal gennemføre omfattende reformer for at få de lån, som indtil videre har forhindret græsk bankerot. 

De europæiske kreditorer besluttede i februar at forlænge låneprogrammet med fire måneder efter et græsk løfte om at opfylde eurolandenes betingelser.

Det er nu op til grækerne at præsentere i detaljer, hvordan man vil gennemføre disse reformer.

Emneord: Alexis Tsipras, Angela Merkel, Grækenland, Gældsaftale, Gæld
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 08.06.20 Politik
  Lønkompensationsordningen skal udfases

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om en udfasning af den midlertidige lønkompensationsordning for lønmodtagere frem til og med 29. august. Herefter ophører ordningen.

 • 02.06.20 Politik
  Så meget har regeringen sparet på konsulenter

  Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

 • 29.05.20 Politik
  Beskæftigelsesministeren: Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber

  De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april.

 • 26.05.20 Politik
  Danmark sender 150 millioner kroner ekstra i klimabistand til verdens fattigste

  Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om at give 150 mio. kr. ekstra klimabistand til verdens fattigste. Pengene stammer fra finansloven 2020, hvor aftalepartierne blev enige om at afsætte 150 mio. kr. i tillæg til den generelle udviklingsbistand på 0,7 pct. af BNI.

 • 10.02.12 Velfærd
  Kontanthjælpsmodtagere er oftere forgældede

  I gennemsnit har den voksne befolkning i Danmark en nettoformue på knap 400.000 kr. Omkring 36 procent af hele den voksne befolkning har en nettogæld, hvorimod det næsten er 70 procent af kontanthjælpsmodtagerne, der har en nettogæld. Den fjerdedel af kontanthjælpsmodtagerne med den største nettogæld har i gennemsnit en nettogæld på næsten 250.000 kr.