Foto: Shutterstock

Vagtlæger kan ikke længere tjene mere, på at undlade at undersøge syge

23/06/2021 09:25

LTT

Nu bliver akkordlønnen for vagtlæger ændret. Vagtlæger har indtil nu kunne få dobbelt så meget i løn, hvis de undgik at sende syge til lægetjek, for selv at løse det med borgeren over telefonen.

Ny aftale
Nu har de Danske Regioner og De Praktiserende Lægers Organisation (PLO) aftalt, at vagtlæger fremover får samme honorar, uanset om de selv afslutter samtalen i telefonen eller sender syge til yderligere undersøgelser hos en læge. “Når honoraret er ens, så er der ikke noget incitament til at afslutte i telefonen.” siger Bo Libergren, næstformand for Danske Regioners Løn og Takstudvalg (V) til DR.

Slut med at mistænke og drage usikkerhed
Med den nye løsning mener Bo Libergren at det nu er slut med at mistænke og slut med at drage usikkerhed om hvorvidt vagtlæger træffer beslutninger der bunder i egen økonomi. Formand for de praktiserende læger, Jørgen Skadborg er tilfreds med aftalen “Det lukker en flanke for kritik, som både Danske Regioner og PLO har været meget trætte af i årevis, hvor vi skulle høre på, at nogen mente, at prisforskellen på konsultationer skulle få læger til at behandle patienter forkert. Det kan vi ikke have. Vi synes ikke, at kritikken er på sin plads. Vi kan ikke forestille os, at lægen kunne tage en risiko på patientens vegne for at tjene 50 kroner mere.” Siger Jørgen Skadborg, der er formand for PLO til DR

Tjente to-tre millioner i honorar
Ifølge DRs oplysninger tjente elleve vagtlæger sidste år omkring to millioner kroner og op til lidt mere end tre millioner kroner i honorar. Langt de fleste vagtlæger tjente dog langt mindre, fordi de er praktiserende læger og kun har få vagter i lægevagten.

“Det gennemfører man ikke hen over natten”
De praktiserende læger er åbne over for timeløn og klar til at forhandle om løsninger, der passer godt lokalt. Danske Regioner og PLO vil kigge nærmere på, næste år, om akkorden skal helt eller delvist afskaffes, eller om det er den bedste model. “En så radikal omlægning som at gå over til timeløn, det gennemfører man ikke hen over natten. Det er fornuftigt at lave nogle forsøg med timeløn først.” siger Bo Libergren til DR

 

 

Mest Læste

Annonce