Vestagers farvel til dansk politik betyder, at De Radikale skal have ny politisk leder, ligesom at der skal udpeges en ny økonomi- og indenrigsminister.

Vestager forlader regeringen og bliver EU-kommissær

Politik

31/08/2014 08:18

Nick Allentoft

Margrethe Vestager (R) bliver dansk EU-kommissær, og det gør hendes parti svagere, vurderer Hans Engell. Men foreløbig bliver Vestager hyldet af både partifæller og oppositionen som et godt kommissærvalg.

Det er ikke en hvilken som helst post i EU-Kommissionen, som Margrethe Vestager (R) går efter.

Ligesom statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) regner den radikale leder med at få en af de tunge kommissærposter, men hun vil endnu ikke afsløre, om hun har kig på et særligt sæde i kommissionen, der skal ledes af luxembourgeren Jean-Claude Juncker.

- De tegn, vi har fået, og de samtaler, som Helle (Helle Thorning-Schmidt, red.) har haft med Juncker, er faktisk ok lovende, siger Vestager til Ritzau.

Spørgsmål: Hvad skal det sige, når noget er "ok lovende"?

- Ja, det er jo det. Der er en række ting, som skal falde på plads, og der er en kabale, som skal lægges, lyder det fra Vestager.

Hun regner dog med, at det bliver en person fra et euroland, som kommer til at få den magtfulde post som økonomikommissær.

- Men der er også andre tunge poster, siger den nuværende økonomi- og indenrigsminister, der regner med afklaring inden for "en uge til halvanden".

Vestager har ifølge eget udsagn talt med Helle Thorning-Schmidt om muligheden for at rykke til EU i "et stykke tid". Men det er først på det seneste, at det blevet tydeligt, at Danmark står til at få en "rimelig tung portefølje".

Danmark er et af de sidste EU-lande, der sætter navn på sin kommissær.

Vestagers farvel til dansk politik betyder, at De Radikale skal have ny politisk leder, ligesom at der skal udpeges en ny økonomi- og indenrigsminister.

Ifølge Ritzaus oplysninger tyder alt på, at skatteminister Morten Østergaard (R) erstatter Vestager på begge poster.

Helle Thorning-Schmidt siger, at den nødvendige regeringsrokade vil ske inden for den kommende uge.

 

Politiske venner og fjender ønsker Vestager EU-tillykke Danmark kan være stolt af at sende Margrethe Vestager (R) til Bruxelles som EU-kommissær, lyder det fra politikerne på det sociale medie Twitter. 

Få her et overblik over, hvad politikere i både rød og blå blok siger om Helle Thorning-Schmidts (S) kommissærvalg:

* Klima-, energi og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R):

- Tillykke, Margrethe. You will be sorely missed (Du vil blive hårdt savnet, red.). Men du vil være nødvendig og nyttig i Bruxelles.

* Skatteminister Morten Østergaard (R):

- Tillykke med kommissærposten Margrethe. Stolt af dig, resultaterne og samarbejdet. Du løftede først partiet, siden landet, nu EU.

* Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R):

- Tillykke Margrethe Vestager. Du bliver en fantastisk kommissær for Danmark. Vi vil savne dig, men hvor er det godt for EU.

* Udenrigsminister Martin Lidegaard (R):

- Tillykke Margrethe! Flot post til dig og til Danmark.

* Medlem af Europaparlamentet Margrete Auken (SF):

- Tillykke til Vestager. Ser frem til samarbejdet om et grønnere, stærkere og mere solidarisk EU.

* Medlem af Europaparlamentet Morten Messerschmidt (DF):

- Der er ikke meget, Vestager og jeg er enige om. Men hun er et stærkt kort i fordeling af poster mellem kommissærer. Glæder mig til samarbejdet.

* Medlem af Folketinget Ellen Thrane Nørby (V):

- Stort tillykke til Vestager - godt for hende, godt for Danmark. Sikker på, hun vil være en stærk EU-kommissær.

* Medlem af Folketinget Jakob Engel-Schmidt (V):

- Ønsker Vestager et kæmpe tillykke med posten som kommissær. Et valg, vi alle kan være stolte af.

* Medlem af Folketinget Jakob Ellemann-Jensen (V):

- Stort tillykke Vestager! Regeringens absolut mest kompetente kort indgår nu i en spændende europæisk kabale.

 

Kommentator: Vestagers exit svækker De Radikale De Radikale står tilbage som et svækket parti, når partiets leder, Margrethe Vestager, siger farvel til dansk politik til fordel for en post som EU-kommissær.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Det er klart, at De Radikale svækkes af, at Vestager tager af sted, siger han til Ritzau.

- Det var også grunden til, at hun i første omgang, som jeg har forstået det, ikke var interesseret i at gå efter en kommissærpost, fordi hun mente, at hun havde et ansvar for at føre De Radikale gennem den næste valgkamp. Men der har hun altså skiftet mening, og partiet har følt, at det har fået et generationsskifte på plads, som kan overtage ledelsen.

Natten til søndag afslørede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at Margrethe Vestager skal være kommissær.

Ifølge Ritzaus oplysninger er det skatteminister Morten Østergaard (R), som bliver Vestagers arvtager. Det bliver besluttet på et ekstraordinært gruppemøde søndag, og det er en klar forventning, at han snart kan kalde sig både De Radikales leder og økonomi- og indenrigsminister.

I forhold til Helle Thorning-Schmidt og finansminister Bjarne Corydon har Vestager stået stærkt, men den tyngde skal Morten Østergaard først nu til at arbejde sig op til. 

Et skifte fra Margrethe Vestager til Morten Østergaard betyder dog ikke en ny retning for De Radikale, spår den politiske kommentator.

- Jeg forventer ikke, at der kommer større ændringer. Det bliver ikke sådan, at når De Radikale holder pressemøde søndag, så skal vi pludselig høre Østergaard sige, at de ruller dagpengesystemet tilbage. På de områder forudser jeg ikke, at kursen bliver ændret, siger Engell.

Margrethe Vestagers exit øger samtidig presset på Thorning, og statsministeren risikerer at møde utilfredshed i sine egne rækker.

- Der vil være mange i den socialdemokratiske gruppe, der føler, at Vestager forlader den synkende skude. Nu får de formentlig en ekstra ministerpost, og det vil være et plaster på såret, men det vil øge presset på Helle Thorning-Schmidt for at levere noget, siger Hans Engell, som forventer, at der ryger en radikal minister sammen med Vestager.

Hvilken ministerpost, som de Radikale må give afkald på, tør Hans Engell dog ikke at spå om.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce